Fenomén Al-Džazíra

Hvězda mezi zpravodajskými televizemi nejen v arabském světě. Afghánistán, Irák, vzpoury v afrických zemích, ekonomika i sport. Už pět let vysílá také v angličtině. Co stálo za jejím vznikem a proč má sledovanost i vliv jako CNN? Uslyšíte 3. května v dokumentu Radiožurnálu.

Západ říká, že straní teroristům, kteří ji zásobují svými nahrávkami. Arabské země ji osočují, že straní Izraeli. Al-Džazíra (anglicky Al Jazeera) je jako mezi mlýnskými kameny. Jejím heslem je „The opinion… and the other opinion“, tedy v překladu bychom řekli „Názor a zase názor“ a nebo „Názor a protinázor.“

Televize Al-Džazíra letos slaví 15 let a vliv jejího zpravodajství nejen z arabského světa se přehlédnout nedá. Poslouchejte v úterý 3. května po 20. hodině dokument zpravodaje Českého rozhlasu na Blízkém východě Břetislava Turečka, který natáčel v pěti zemích regionu včetně katarského ústředí. Jak a proč televize vznikla, komu vadí, co vysílá, kdo se snaží její práci bojkotovat a kdo ji využívá (nebo zneužívá). Celý dokument včetně zvuku, textu a fotografií najdete na zpravy.rozhlas.cz.

Proč Al-Džazíra

V arabštině slovo džazíra znamená ostrov nebo poloostrov – tedy proto televize Al-Džazíra (قناة الجزيرة الفضائية‎‎). Totiž hlavní sídlo televize je na poloostrově vybíhajícím do Perského zálivu – v emirátu Katar, v hlavním městě Dauhá. Další centra jsou v Kuala Lumpuru, Londýně a Washingtonu. Má přes 65 poboček na celém světě, na jejím zpravodajství spolupracují lidé více než 50 národností.

Zpravodajské pracoviště (newsroom) televize Al-Džazíra

Založena byla v roce 1996, ale dojít k tomu mělo už dřív. Původně byl návrh vytvořit arabskou verzi BBC, jejíž sídlo by bylo v Sáudské Arábii. Ovšem snaha královské rodiny, která měla projekt spolufinancovat, ovlivňovat vysílání stanice (například tím, že chtěli zrušit přípravu dokumentu věnovanému brutálním popravám podle zákonů šaría – dodnes v SA a třeba v Íránu platných), vedlo k tomu, že projekt padl.

Pak se nabídl Katar. Už od roku 1999 Al-Džazíra vysílá 24 hodin denně, 7 dní v týdnu a od roku 2006 také anglicky. Navíc v roce 2012 začne vysílat i anglickou verzi svého dětského Children’s Channel.

Nezávislý novinářský postoj, nebo ochránce muslimů?

Arabové o Al-Džazíře rozhlašují, že jsou to přisluhovači Mossadu (izraelské tajné služby) a sionistů. Vládcům autoritářských režimů ve většině arabských zemí vadí kritika, kterou na jejich adresu televize vysílá, obyčejní Arabové ji za to ale chválí.

Televize Al-Džazíra: Ibráhím Hilál, ředitel pro rozvoj, v rozhovoru se zpravodajem Českého rozhlasu na Blízkém východě Břetislavem Turečkem

Američanům a Izraeli se nelíbí, že vysílá o zabíjení civilistů v Iráku, Afghánistánu a na Západním břehu Jordánu a že straní Arabům a teroristům (exkluzivně pouze jí posílal svá „poselství“ nejhledanější terorista světa Usáma bin Ládin – ale jen proto, že to bylo jeho rozhodnutí).

Obě strany se však v odvetách vůči televizi chovají podobně – útoky na její kanceláře a novináře mají na svědomí všichni bez rozdílu. Al-Džazíra však nejen podle svých zastánců dělá to, co Západ požadoval – ukazuje pravdu takovou, jaká je, a to v souladu s etickým kodexem západního novináře.

Vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu.

mapa vysílačů Radiožurnálu (VKV a DVB-T)

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autor: lep
Spustit audio