Fáze spánku, sny a ukládání informací do paměti

22. březen 2002
Zdraví

O tom, že spánek je důležitý pro regeneraci organismu a nabytí sil, není pochyb. Málokdo ovšem ví, že má také vliv na naši paměť a že právě během spaní se nové informace a vědomosti ukládají do mozku. Během noci se u člověka střídají dva typy spánku - synchronní, při kterém je činnost mozku utlumena a paradoxní, takzvaný REM. Při tomto typu spánku je naopak mozek aktivní.

Paradoxní spánek provázejí pohyby očí, sny a také například ztráta svalového tonusu. Profesorka Soňa Nevšímalová z neurologické kliniky Všeobecné fakultuní nemocnice v Praze dodává, že tato fáze spánku je důležitá pro ukládání informací do paměti.

Nevšímalová: Říká se, že většina snů, hlavně barevných a s dějem, se nám zdají v paradoxním spánku, především k ránu. Je to důležité pro naši paměť, dochází k reverberačním okruhům, kdy zážitky prožité přes den se fixují do trvalé paměti a sny jsou vedlejším produktem tohoto procesu.

Proto je důležité se například po učení pořádně vyspat, aby se nabyté vědomosti nikam neztratily. Druhý typ spánku, takzvaný synchronní, byl dlouho považován za bezesný. Přesto se podle doktorky Nevšímalové sny objevují i v této fázi.

Nevšímalová: Říká se, že tam mnoho snů není. Studie z poslední doby ukazují, že 40 až 50 procent probuzení v synchronním spánku je provázeno také sny, ale ty mají jiný charakter, jsou vágní, jedná se o útržkovité myšlenky, nejsou barevné, bizarní, spojené s afektem, strachem, radostí.

Doba spánku je podle odborníků individuální. U zdravého člověka se pohybuje od devíti do pěti hodin.

Spustit audio

Více z pořadu