Fabiánova stezka vás zavede až do mlýna

16. říjen 2011
Po Česku

Za okny je krásný podzim, a tak by se vám mohl hodit tip na výlet. Co byste řekli procházce po turistické stezce vedoucí pod Brdy, během níž můžete nahlédnout i do starého vesnického mlýna, ve kterém se dodnes mele obilí?

V sobotním výletu jsme se podívali do Bohutína, kde hned několik dolů. Jeden z nich jsme navštívili. V dole Řimbaba jsme si prohlédli nejen štolu, ale i historické hornické obydlí.

„Nacházíme se ve Vysoké u Příbramě, u památníku Antonína Dvořáka. Právě tady známý skladatel žil a složil asi své nejznámější dílo, totiž Rusalku. Nedaleko se také nachází Rusalčino jezírko,“ popisuje místostarosta Bohutína Martin Matuna.

Právě tady začíná také Fabiánova naučná stezka, kterou na vlastní náklady vybudoval Svazek obcí Podbrdského regionu.

Interiér památníku Antonína Dvořáka

„Měří asi 28 kilometrů, má 14 zastávek a je osazena 33 informačními deskami. Vede hlavně po zpevněných komunikacích, a tak je téměř pro kohokoliv – může ji využít chodec, cyklista nebo rodič s kočárkem,“ uvádí Martin Matuna.

Stezka vás mimo jiné dovede také do obce Bohutín. „Tam naučná stezka upozorňuje na Muzeum Bohutínska, které se nachází v areálu dolu Řimbaba. Jsou tu samozřejmě další štoly, které je dobré vidět, a také dva funkční mlýny,“ vysvětluje Martin Matuna.

V jednom z mlýnů, který se nachází na řece Litavce, se dodnes mele. Zkusme tedy do něj nahlédnout.

„Vlastně ani nevím, kdo mlýn založil, ale první písemnou zmínku máme z roku 1541. Náš rod sem přišel až v roce 1913 a od té doby tady válčíme,“ shrnuje dlouhou historii mlýna Rudolf Dubský, který v něm dnes pracuje spolu se synem Jindrou. Práce prý baví i vnuka Tomáše.

Ve Vysoké Peci v Bohutíně se dochovala kaplička z počátku 18. století

„Můj otec hned po válce, v roce 1948, interiér mlýna modernizoval. Jde sice o elektrický mlýn, ale je možné ho pohánět i vodou. K tomu slouží turbína, která pochází z roku 1928,“ nastiňuje fungování mlýna Rudolf Dubský.

Mlýn i po letech běží jako za našich dědů a pradědů. Rudolfa Dubského však mlýn připravil o části dvou prstů. I to patří k mlynářské profesi.

A která další místa na Fabiánově stezce stojí ještě za vidění? „Běžte se podívat do Trhových Dušníků, kde meandruje řeka Litavka. Zajímavý je i zámek v Hluboši. Sice v tuto chvíli není přístupný, ale už pro veřejnost otevřen byl a možná ještě bude. Zastavte se také na dvou posledních zastávkách Fabiánovy stezky, a to v Ohrazenicích a Křešíně, odkud je výhled na Plešivec,“ vyjmenovává Martin Matuna na závěr.


Zobrazit polohu Bohutína a trasu Fabiánovy stezky na větší mapě

Spustit audio