Epidemie v Česku stále zpomaluje. Jakých oblastí se týká pondělní rozvolnění?

Od pondělí se do škol budou moct vrátit všechny děti v Karlovarském, Královéhradeckém kraji a podle současného vývoje pandemie to vypadá, že i děti v Plzeňském kraji. Obnovit by se ale od příštího týdne mohla i praktická výuka na středních školách a v posledních ročnících vysokých škol.

„Více budeme vědět po čtvrtečním zasedání vlády. Ta by měla rozhodovat i o plánu znovuotevření obchodů. Ve středu ale premiér Andrej Babiš z hnutí ANO řekl, že ve velkém by se měly otevřít nejpozději 3. května,“ popisuje redaktorka domácí redakce Českého rozhlasu Zuzana Machálková.

Nová kritéria rozvolňování

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger po jeho jmenování prohlásil, že na PSA máme zapomenout. Podle jakých kritérií se v současné době rozvolňuje?

Čtěte také

„Je to hlavně týdenní přírůstek nově nakažených na 100 tisíc obyvatel. Rozhodující je i reprodukční číslo, které udává, kolik lidí se v průměru nakazí od jednoho pozitivně testovaného,“ vysvětluje Zuzana Machálková.

Epidemiolog Petr Smejkal na konferenci Nadačního fondu Neuron minulý týden připomněl, že je potřeba řídit se daty, nikoliv datumy. „Třeba ve školství se teď ve druhé fázi rozvolňuje při méně než 100 nakažených na 100 tisíc obyvatel za týden a v třetí fázi to bude 50 na 100 tisíc obyvatel za týden,“ říká reportérka domácí redakce. 

autoři: Jan Pokorný ml. , Zuzana Machálková , vla
Spustit audio

Související