Elon Musk je šílenec, na Mars chce vypravit flotilu tisíců raket, popisuje odborník na kosmonautiku Přibyl

8. prosinec 2021

Ve vesmíru začíná být rušno. Bojují o něj Američané, Rusové, Číňané i Japonci, do kosmu míří i první vesmírní „turisté“ z řad miliardářů. Kdy lidstvo znovu přistane na Měsíci? Dobudeme Mars? A co všechno si vlastně lidé v kosmu mohou a nemohou dovolit? Lucie Výborná se ptá Tomáš Přibyla, kurátora letectví a kosmonautiky Technického muzea v Brně.

Kdy lidstvo poletí na Mars?

Tady je takový krásný bonmot. Říká se, že za 20 let – a bude to platit ještě dalších pár desítek let. Bohužel to tak v historii kosmonautiky vychází. NASA to plánuje někdy na 30. léta. 

Čtěte také

Pak je tu ale jeden šílenec, blázen a vizionář, v dobrém slova smyslu, který dokáže udělat neuvěřitelné věci, Elon Musk. Ten zrovna minulý týden prohlásil, že jeho lodě a rakety Starship budou připravené k první pilotované výpravě k Marsu v roce 2024.

Neunikl nedávno nějaký e-mail, který hovořil o technických problémech a možnostech bankrotu SpaceX?

Ano, unikl. Elon Musk trochu strašil. Jeho projekty jsou proslulé tím, že mají určitou časovou sekeru. Nedá se mu ale vzít, že má tah na branku.

S vývojem raket a motorů skutečně jsou problémy, jde ale o zvláštní problémy. Sám Musk prohlásil, že nemá problém postavit jednu raketu. On chce ale postavit flotilu tisíců raket, měly by startovat třikrát denně. To je jako dopravní provoz mezi západní Evropou a východním pobřežím Spojených států! Úplně by to přepsalo nejen kosmonautiku, ale i fungování lidstva a celé planety.

U svých motorů má Musk problém s tím, jak je kvalitně vyrábět v dostatečném množství a s nekvalifikovanou pracovní silou – aby to zkrátka bylo jako v automobilce na běžícím pásu.

Bude lidstvo v budoucnu umět odklonit asteroid? Jak velký problém představuje vesmírné smetí? A bude další pozdrav z Měsíce znít čínsky? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lucie Výborná , als
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.