Dvojí policejní prezidentství musí vyřešit ministr vnitra v demisi Pecina

4. prosinec 2013

Policie má dva šéfy. K dosavadnímu policejnímu prezidentovi Martinu Červíčkovi přibyl včera Petr Lessy. Toho vrátil do funkce ministr vnitra v demisi Martin Pecina. Zrušil rozhodnutí svého předchůdce Jana Kubiceho, který propustil Lessyho ze služebního poměru kvůli trestnímu stíhání. Martinu Červíčkovi se ministrovo rozhodnutí nelíbí stejně jako problém, který tím způsobil.

Řešení situace, kdy vedle Martina Červíčka byl jmenován na post policejního prezidenta i Petr Lessy, nepomohla ani včerejší podvečerní schůzka ministra v demisi Martina Peciny s oběma policejními prezidenty.

Na ni šel ministr s optimismem, nicméně neuběhlo ale ani pět minut a ministr se staronovým policejním prezidentem Lessym rychle opouštěli sídlo toho současného policejního šéfa - Martina Červíčka.

„Já věřím, že se pan ministr zachová podle svých tehdejších slov a nějakým způsobem se domluvíme, aby došlo k plynulému předání,“ řekl dříve Lessy.

Martin Červíček konstatuje, že dobrovolně odstupovat nebude: „Pan ministr má právo mi říct, co si představuje, ale já mám právo odmítnout. Nemůže ale nastat situace, že když odmítnu, tak by to mělo mít nějaké jiné důsledky."

Ministr by měl podle Červíčka vzniklé dvojvládí, které sám zavinil, řešit dostupnými zákonnými prostředky. To vzápětí ministr přislíbil.

Policejní prezident Martin Červíček novinářům řekl, že už delší dobu cítil ze strany ministra Peciny nátlak na svoji osobu, a to zejména v personálních otázkách ve vedení protikorupční policie a také policie na Zlínsku, v Olomouci a v Českých Budějovicích.

Druhý policejní prezident Petr Lessy se zatím odmítá vyjádřit na mikrofon. Podle svých slov čerpá dovolenou a do doby, než se situace vyjasní, se k ní nebude vyjadřovat.

Politici na rozpacích

Na policejní dvojvládí nemají jednoznačný názor politici. Kritizuje ho např. předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

„Myslím, že to je důsledek minulého vedení ministerstva, že se do takové akce pan ministr vůbec neměl asi pouštět, protože byla právně problematická už od začátku. Takže se paradoxně dostáváme do situace, která je opravdu velmi svérázná,“ uvedl Pavel Bělobrádek.

Jednoznačný ve svém hodnocení není ani senátor zvolený za ČSSD a bývalý ministr vnitra František Bublan.

„Myslím, že Petr Lessy plnohodnotným prezidentem není. Tím je samozřejmě generál Červíček. Petr Lessy je pouze v takové roli čekatele na to, jak dopadne celý tento spor,“ domnívá se František Bublan.

Podle dosavadního policejního prezidenta Červíčka je věc jasná: do funkce ho pravomocně jmenovali a od té doby existuje překážka k tomu, aby kdokoli jiný mohl tuto pozici vykonávat.

Zákon o služebním poměru nedává podle jeho spoluautora a zároveň místopředsedy Nezávislého odborového svazu policie Petra Tomka jednoznačné řešení:

„Domnívám se, že Martin Červíček ve funkci setrvá. Pak přichází do úvahy pouze to, co naznačil ministr vnitra, že zahájí řízení o zrušení rozhodnutí o ustanovení Martina Červíčka. Počkáme si na to, až takové řízení zahájí a jaké důvody pro nezákonnost tohoto rozhodnutí spatří."

Podle něj situaci neměl současný ministr vnitra v demisi řešit. „Nicméně to nastalo, tak teď je řešení, které spočívá zas jen na ministrovi. Asi by bylo rozumnější, kdyby o tom rozhodl ministr, který přijde po volbách," dodává Tomek.

Pro Lessyho je vše připravené

Policejní prezidium už má pro Petra Lessyho připravené veškeré zázemí - kancelář, průkazku, služební auto s řidičem i ubytování. Problém dvou policejních prezidentů se zatím vyřešil Lessyho odjezdem na dovolenou.

autoři: lej , osu , Michaela Vydrová , Marína Dvořáková , Miroslav Petráček
Spustit audio