Dvě ženy z Olomoucka prorazily ve Švýcarsku sběrem hub a vyráběním houbových delikates
Na podnikání se dá jít od lesa. Ve švýcarském Emmentálu to udělala dvě sestry z Olomoucka, které se do oblasti proslavené děrovaným sýrem provdaly. Alena Langeneggerová a Hana Bärtschiová mají společnou zálibu, kterou si přivezly z domoviny: houbaření. Co všechno musí umět a splňovat, aby se mohly živit profesionálním sběrem hub?
V první řadě to znamená zaplatit 150 švýcarských franků na sezonu a potom mohou denně každá sebrat maximálně šest kilogramů hub. Namátkově mohou množství kontrolovat policisté nebo lesníci. „Zatím se nám to stalo jednou za celou dobu a to byla náhoda. Děláme to asi čtyři roky,“ popisují houbařky.
Rodačky z Tovéře na Olomoucku umějí překvapit: „My samy nejíme houby,“ smějí se. „Omáčku nebo polévku si dáme, ale ne je v takovém množství, jako je jedí Švýcaři. Ti je mají rádi nakrájené na velké kousky,“ vysvětlují.
S houbami není legrace
Alena s Hanou dnes dodávají svoje výrobky do dvaceti obchodů. Nejdříve ale musí svoje košíky předložit místnímu inspektorovi k Pilzkontrole. Samy se připravují na zkoušky, aby se mohly stát inspektorkami.
„Scházíme se každých čtrnáct dní od května dokonce října. Představenstvo nasbírá houby, vystaví je stolech, my dostaneme mističky a papíry a podle knih se je snažíme určovat. Tím se učíme nové druhy hub. Za jeden rok se člověk naučí tak čtyři,“ uvádějí.
Díky houbám funguje les
A nejsou to žádné povrchní informace: „Houby jsou vlastně lesní internet. Jsou propojené pod zemí. Podhoubí nevidíme, ale jsou metry dlouhé. Spolupracují se stromy, vypomáhají si, předávají informace a cukry. Bez hub by nebyly stromy a bez stromů by nebyly houby,“ vysvětluje Alena s Hanou.
Mladé podnikatelky už se mohou pochlubit oceněním: „Asi před měsícem jsme získaly bronzovou medaili za nejlepší regionální produkt: směs sušených hub. Dalšími produkty jsou nakládaná liška nálevkovitá a liška obecná.“
Usušit a namlít. Poctivě
„Houby také sušíme a meleme jako koření. Normálně se musí vařit minimálně dvacet minut. Pomleté jsou mnohem jednodušší k přípravě. Doma máme každá čtyři sušičky, chce to nižší teplotu a sušit pomaleji,“ popisují technologii přípravy ceněných produktů.
A jak to berou Švýcaři, že jim cizinky sbírají v lese houby? „Minulý rok o nás vyšel článek ve zdejších novinách, že nejsme odtud, ale naše produkty jsou zdejší a děláme je poctivě,“ uzavírají.
Související
-
Houby mají nejrůznější léčivé účinky, užívejte je jako prevenci, doporučuje mykolog
Inženýr Ivan Jablonský je mykolog působící na České zemědělské univerzitě. Co dělá s houbami sucho? Proč jsme vyhlášenými houbaři? A jak nám houby mohou být prospěšné?
-
V Izraeli právě začíná houbařská sezóna
I v těchto týdnech můžete vyrazit s košíkem do lesa na houby. Budete ale muset trochu dál než jste zvyklí. Třeba na Blízký východ.
-
Lesní plody, houby, lososi nebo sobí a losí maso. Trh v...
Podobné trhy, jako jsou v Česku stále populární farmářské trhy, mají i ve Skandinávii. Ovšem výběr je tam docela jiný než u nás. Ve Finsku právě vrcholí sezóna sběr...