Dvě ženy z Olomoucka prorazily ve Švýcarsku sběrem hub a vyráběním houbových delikates

Na podnikání se dá jít od lesa. Ve švýcarském Emmentálu to udělala dvě sestry z Olomoucka, které se do oblasti proslavené děrovaným sýrem provdaly. Alena Langeneggerová a Hana Bärtschiová mají společnou zálibu, kterou si přivezly z domoviny: houbaření. Co všechno musí umět a splňovat, aby se mohly živit profesionálním sběrem hub?

Každá může denně sebrat maximálně šest kilogramů hub. Jejich znalosti kontroluje inspektor

V první řadě to znamená zaplatit 150 švýcarských franků na sezonu a potom mohou denně každá sebrat maximálně šest kilogramů hub. Namátkově mohou množství kontrolovat policisté nebo lesníci. „Zatím se nám to stalo jednou za celou dobu a to byla náhoda. Děláme to asi čtyři roky,“ popisují houbařky.

Rodačky z Tovéře na Olomoucku umějí překvapit: „My samy nejíme houby,“ smějí se. „Omáčku nebo polévku si dáme, ale ne je v takovém množství, jako je jedí Švýcaři. Ti je mají rádi nakrájené na velké kousky,“ vysvětlují.

S houbami není legrace

Alena s Hanou dnes dodávají svoje výrobky do dvaceti obchodů. Nejdříve ale musí svoje košíky předložit místnímu inspektorovi k Pilzkontrole. Samy se připravují na zkoušky, aby se mohly stát inspektorkami.

Scházíme se každých čtrnáct dní od května dokonce října. Představenstvo nasbírá houby, vystaví je stolech, my dostaneme mističky a papíry a podle knih se je snažíme určovat. Tím se učíme nové druhy hub. Za jeden rok se člověk naučí tak čtyři,“ uvádějí.

Díky houbám funguje les

A nejsou to žádné povrchní informace: „Houby jsou vlastně lesní internet. Jsou propojené pod zemí. Podhoubí nevidíme, ale jsou metry dlouhé. Spolupracují se stromy, vypomáhají si, předávají informace a cukry. Bez hub by nebyly stromy a bez stromů by nebyly houby,“ vysvětluje Alena s Hanou.

Jednou za dva týdny se houby určují podle knih. Tím se učí nové druhy hub. Za rok se člověk naučí tak čtyři

Mladé podnikatelky už se mohou pochlubit oceněním: „Asi před měsícem jsme získaly bronzovou medaili za nejlepší regionální produkt: směs sušených hub. Dalšími produkty jsou nakládaná liška nálevkovitá a liška obecná.

Usušit a namlít. Poctivě

Houby také sušíme a meleme jako koření. Normálně se musí vařit minimálně dvacet minut. Pomleté jsou mnohem jednodušší k přípravě. Doma máme každá čtyři sušičky, chce to nižší teplotu a sušit pomaleji,“ popisují technologii přípravy ceněných produktů.

A jak to berou Švýcaři, že jim cizinky sbírají v lese houby? „Minulý rok o nás vyšel článek ve zdejších novinách, že nejsme odtud, ale naše produkty jsou zdejší a děláme je poctivě,“ uzavírají.

autoři: Vladimír Kroc ,
Spustit audio

Související