„Držel jí na krku nůž a hrozil, že ji zabije.“ Jak pracují pražští policejní vyjednavači?

Karel Pošíval v Praze šéfuje týmu policejních vyjednavačů. Ti například rozmlouvají ozbrojeným lidem, aby pustili rukojmí, nebo přesvědčují sebevrahy, aby si neubližovali. Vyjadřuje se pomalu a klidně – nikdo jiný si není lépe vědom toho, že správná slova někdy můžou zachránit život. Třeba malé holčičce, kterou drží ozbrojený muž jako rukojmí.

„Dobrý den, pane, můžu si stoupnout tam? Nebude vám to vadit?“ oslovuje policejní vyjednavač muže sedícího na okraji vysoké zdi u pražského Vyšehradu. Nohy má přehozené směrem do propasti. Je připravený skočit dolů.

„Můžeme si tykat? Nevadí?“ pokračuje v konverzaci a sedá si vedle něj. Vzlykající muž vstává a společně odcházejí o kus dál – popovídat si.

Policejní video z letošního května ukazuje, co umí tým Karla Pošívala. Pražským vyjednavačům šéfuje pět let, u policie slouží už přes dvě desetiletí. „Ve vyjednávání platí jedna zásada: 80 % toho, co děláme, je naslouchání. Jenom 20 % je mluvení,“ zdůrazňuje zkušený profesionál.

Úspěšnost 95 %

Většinou to trvá celé hodiny. Nejdéle s pražskými kolegy přesvědčoval sebevražedkyni 12 hodin. „Povedlo se nám přesvědčit paní, která chtěla skočit ze skály, aby šla k nám do bezpečí. A jsou i případy, kdy kolegové vyjednávali třeba dva dny,“ dodává Karel Pošíval.

Čtěte také

On sám naštěstí případ, kde by člověk sebevraždu dokončil, nezažil. Přesvědčit lidi, aby neubližovali sobě nebo ostatním, se vyjednavačům daří z 95 %. I přesto se policejní vyjednavači nevyhnou emocionálně velmi náročným situacím.

Karel Pošíval vzpomíná na případ, který sice skončil dobře, ale hluboce ho osobně zasáhl. Týkal se totiž malého dítěte: „Psychicky nemocný člověk držel jako rukojmí malou holčičku – držel jí na krku nůž a hrozil, že ji zabije, pokud nebudou splněny jeho podmínky.“

Čím dál víc mladých sebevrahů

V Praze vyjednavači vyrážejí do terénu asi jednou týdně. V posledním roce ale pokusů o sebevraždu, které nešťastným lidem rozmlouvají, přibylo. Na okrajích mostů nebo skal se navíc objevují čím dál častěji mladí lidé.

„Většinou jsou to vztahové problémy a problémy se začleněním, se zařazením se do společnosti, kde nenacházejí svoje místo,“ doplňuje Karel Pošíval.

U pražských policejních vyjednavačů pracuje 11 lidí, devět mužů a dvě ženy. Vyjednavaček by chtěl mít šéf v týmu víc. Osvědčily se třeba u případu týraných žen.

autoři: Marie Veselá , and | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související