Dražší materiál, dražší zboží. České firmy musely po pandemii zvýšit ceny

České firmy trápí zdražování materiálů. Kvůli vysokému zájmu a zároveň nedostatku surovin jdou nahoru třeba ceny oceli, mědi nebo plastů. Podniky teď proto zdražují. 

Společnost Linet vyrábí zdravotnická lůžka. K jejich zhotovení využívá mix kovů, které ale výrazně zdražují. „ V případě oceli je tento nárůst o víc než 50 procent. Vysoká cena je důsledkem relativního nedostatku komodit, který je dán oživením ekonomické aktivity po pandemii,“ říká mluvčí podniku Michal Uryč.

Čtěte také

Právě kovy podražily oproti loňsku i několikanásobně. „Měď je na dvojnásobku toho, kde byla před rokem, hliník je asi o 35 procent dražší a některé typy železa až o 100 procent dražší,“ doplňuje místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk.

Zdražila asi polovina firem

Firmy teď proto navyšují ceny zboží. Třeba společnost Vítkovice Steel musela upravit ceníky plechů a štětovnic. „Působí to problémy nejenom nám, ale samozřejmě především našim zákazníkům, což jsou často uživatelé, kteří mají dlouhodobé smlouvy a mají problém tuto zvýšenou cenu promítnout dál,“ upozorňuje člen představenstva podniku Radek Strouhal.

Podle průzkumu Svazu průmyslu a dopravy mezi více než 150 podniky kvůli zdražování surovin zvýšila ceny bezmála polovina společností a další to zvažují.

autoři: Zuzana Švejdová , als
Spustit audio

Související

  • Strašidlo inflace se zhmotňuje

    Česko za duben ohlásilo více než tříprocentní meziměsíční růst cen. Podobným tempem roste inflace i jinde, například ve Spojených státech, kde přesáhla dokonce čtyři procenta.