Stavby a rekonstrukce se letos prodraží. Můžou za to stále rostoucí ceny stavebních materiálů, kterých je na trhu nedostatek

24. květen 2021

Důvodem poměrně výrazného zdražování je hlavně nedostatek materiálu na trhu. Ten způsobuje komplikace stavebním firmám i jejich zákazníkům. Nejvíce je zdražení patrné u zateplovacích materiálů, vyšší ceny se ale nevyhnuly ani dřevu nebo železu.

„S čím my jsme se především teď potkali, jelikož začínáme novou stavbu, tak teď děláme základy, takže železo do základů, beton taky zdražil oproti loňsku, i dřevo šlo nahoru a zatím ty prognózy říkají, že asi i cihly a tak dál,“ popisuje stavbyvedoucí jedné z olomouckých firem Libor Mališ. Problémem jsou podle něj i dlouhé dodací lhůty. Co nemá firma předem zajištěné, na to musí čekat.

Vysoká cena je pak špatnou zprávou hlavně pro investory. „Ty ceny jdou v desítkách procent nahoru a určitě se to projeví na celkové ceně té stavby, ať už by tu stavbu dělali svépomocí, a nebo si najmuli firmu, tak ta cena určitě bude vyšší, než by byla třeba před pár lety,“ doplňuje Mališ.

Asi nejvíce je zdražení patrné v případě zateplovacích materiálů. Například cena polystyrenu stoupla o desítky, někdy až o sto procent. „Začalo to od toho března, co mám informace od dodavatelů těch materiálů. V podstatě jde o to, že nejsou materiály na výrobu těch polystyrenů, které se dováži ze zahraničí, protože poptávka převyšuje nabídku, “ vysvětluje majitel firmy, která se specializuje na rekonstrukce historických fasád, Jiří Luběník.

„Došlo vlastně ke zdražení těch primárních vstupů, ze kterých ti dodavatelé, když se teď budeme dívat na stavebnictví, jim se zvedli vstupy no a samozřejmě oni nám zvedli ten materiál, zboží, které my prodáváme,“ potvrzuje jeho slova prodejce stavebních materiálů a ekonom Vladimír Němec. Podle něj se navíc situace na trhu se stavebninami v dohledné době nejspíš nezlepší.

Zdražování dělá vrásky na čele nejen soukromým investorům, ale taky samosprávám. „Je to tedy nešťastné, protože samozřejmě z hlediska obnovy po tom covidu a z hlediska financí, které obce a města mají, je to velký problém, protože peněz je méně,“ doplňuje starosta Dolních Studének na Šumpersku Radim Sršeň z hnutí STAN. V obci právě plánují stavbu multifunkčního spolkového domu. Starosta tak doufá, že před zahájením prací, tedy příští rok, už bude situace příznivější.

Spustit audio