Dostat to ven lidem pomáhá, říká Ester Geislerová o projektu Terapie sdílením. Zachycuje dnešní komunikaci ve vztazích

4. červenec 2018

„V té knížce jsou vybrané perličky. Snažily jsme se vybrat ty nejlepší, nejbizarnější, aby byly v nějaké hmotné, hmatatelné podobě,“ popisuje herečka Ester Geislerová svůj projekt vztahových vět na Instagramu. Čím jsou pro ni sociální sítě obecně a co jí v poslední době udělalo radost?

S kamarádkou a módní návrhářkou Josefínou Bakošovou vydala Ester Geislerová knihu Terapie sdílením. Jde o sebrané záznamy komunikace lidí na sociálních sítích, útržky konverzací a rozchodové věty, které jim lidé posílají a následně jsou sdílené na Instagramu.

Píší nám, že jim to pomáhá. Že když tu větu nějakým způsobem propustíte do světa a dáte ji nahlídnout více lidem, tak máte větší odstup, veřejné zhodnocení.
Ester Geislerová o tom, co vede lidi ke sdílení

Kniha je složená z několika částí, které jsou odděleny hashtagy. U nich je vždy ručně napsaná SMS zpráva.

„To jsou moje esemesky, které jsem si psala, když mi bylo sedmnáct nebo osmnáct... Přepisovala jsem si hezký esemesky, protože se nedaly dělat printscreeny.” Tatínek jí tenkrát napsal třeba: „Eťo, miláčik, jsem na tebe pyšný jako baobab a hrdý jako staletá lípa,“ vzpomíná.

Ester se svou kamarádkou Josefínou Bakošovou také vytvořila kolekci triček, která se jmenuje Manifesto Emet. Na oblečení se objevují věty z pracovního prostředí jako „Mám moc práce.“ a „Nestíhám.“ V tiskové zprávě ke kolekci je popsána hlavní myšlenka: „Jsme stále více pracovně nasazení, přetížení, neustále to opakujeme a zapomínáme na odpočinek.“

Herečka prý tráví na sociálních sítích průměrně tak dvě hodiny denně. Život bez telefonu si umí představit, byla také součástí výzvy Digitální detox Radia Wave.

Asi před rokem 4 měsíce nepoužívala sociální sítě: „Najednou zjistíte, kolik máte času, že to nepotřebujete, že je to iluze. Jak se říká, že to člověk potřebuje k práci, tak ano, někteří lidé, jako blogeři, to k práci potřebují, ale někdy se na to lidé vymlouvají,“ popisuje Ester.

Ester Geislerová s knihou Terapie sdílením

Hlavně nepanikařit

Naposledy účinkovala v letní komedii Dvě nevěsty a jedna svatba a mihne se občas i v kriminálních televizních seriálech. Kromě toho chystá finský film, kvůli kterému se učí potápět: „Učím se hlavně nepanikařit pod tou vodou,“ popisuje Ester zkušenost z natáčení.

Kromě herectví se Ester zaměřuje i na videoinstalace. Ve zlínské galerii Kabinet T probíhá do 27. července výstava Tekutá mateřská láska, na které spolupracovala s Milanem Mazurem.

autoři: Jan Pokorný , kpk
Spustit audio