Dojde v Kodani k dohodě?

3. prosinec 2009
Radiofórum

Na konferenci o změnách klimatu bude dánská vláda usilovat o dohodu všech zúčastněných zemí. Co posune myšlení jejich představitelů, aby se o tyto změny zajímali více? Na jak velkém omezení exhalací jsou ochotni se domluvit? Poslouchejte Radiožurnál od 7. do 18. prosince - uslyšíte zajímavé reportáže, stanoviska, analýzy a komentáře zastánců i odpůrců tvrzení o globálním oteplování.

Už i USA a Čína se zavázaly k (i když ne tak velkému, ale přece jen) snížení emisních limitů, Indie na poslední chvíli svůj slib zrušila. Vztyčený prst míří i na další velké ekonomiky. Po celou dobu konference vás budeme informovat, zda dojde ke shodě a jakým způsobem. Připravujeme pro vás speciály, které se soustředí na problematiku klimatu. Uslyšíte reportáže o konkrétních dopadech globálního oteplování.

Přímo v Kodani budou jednání ekologů, klimatologů a světových státníků sledovat zvláštní zpravodajové Českého rozhlasu David Koubek, Pavel Polák a náš severský spolupracovník Tomáš Sniegoň.

Kvůli klimatu se mění hranice

Odborníci jsou přesvědčeni, že zvýšení teploty o 2 stupně Celsia povede ke zvýšení hladiny moří a k významným změnám v klimatu. Máme se připravit na častější sucha, velké povodně a další přírodní katastrofy?

Vědci poskytují další důkazy o zrychlujícím se tání ledovců. Švýcarsko už kvůli tomu měnilo zeměpisné hranice s Itálií. V reportážích z alpské konfederace uslyšíte o jasných důkazech globálního oteplování.

Klima škodí chuti českého piva

V Krkonoších stoupla průměrná teplota v letních měsících za posledních 50 let o 2 až 3 stupně. Klíšťata a nemoci, které přenášejí, se objevují už i ve vyšších nadmořských výškách, kde předtím nikdy nebyla.

Oteplování ovzduší také zhoršuje kvalitu žateckého chmele - klíčové suroviny pro výrobu českého piva a významného exportního artiklu. Podle studie českých a britských vědců se změny klimatu odrážejí ve zkrácení vegetačního období a snížení obsahu alfa-kyselin (klíčových pro posuzování hořkosti, tedy kvality chmele). Podle předpovědi by v budoucnu mohly klesnout i výnosy. Čeští pěstitelé se už teď snaží změnám přizpůsobit a uvažují o zlepšení zavlažování. Jak se s tím vypořádávají?

Debaty na téma změny klimatu, globálního oteplování a jeho příčin uslyšíte také v publicistických pořadech Radiožurnálu. Kromě klimatologů a ekologů dostanou prostor i odpůrci těchto teorií.

Chcete vědět jako první, jestli konference přesvědčí zástupce všech, hlavně těch dosud váhajících, zemí o nutnosti chránit svět před nepříjemnými jevy spojenými s globálním oteplováním, za které podle části odborníků může i chování člověka? Pusťte si od 7. do 18. prosince zpravodajství a publicistiku na Radiožurnálu.

Vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu (Čechy, Vysočina, jižní Morava, Ostravsko).

Mapa pokrytí veřejnoprávního multiplexu

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autoři: kls , lep
Spustit audio