Dodatečné vakcíny z EU: Cokoliv nad 240 tisíc dávek by pro nás byl úspěch, tvrdí státní tajemnice

Lídři států Evropské unie se na čtvrtečním summitu nedohodli, jak rozdělí dodatečných 10 milionů vakcín Pfizer/BioNTec mezi jednotlivé členské státy. Kolik z nich požaduje Česká republika? Proč česká vláda už na podzim nevyužila možnosti objednat si víc vakcín? A jak pandemie mění vztahy mezi členskými státy unie? Hostem Tomáše Pancíře byla státní tajemnice pro evropské záležitosti Milena Hrdinková.

Pokud jde o to aktuální vyjednávání, jaké je stanovisko České republiky? Kolik dávek požaduje?

Snažíme se na ten problém nedívat čistě bilaterálně – chceme tolik a tolik, nebo nebudeme souhlasit. Spolu s Rakouskem upozorňujeme na to, že tady je nějaký problém, který v červenci bude vadit všem. Sice budeme mít v Evropě skoro 500 milionů dávek vakcín, což stačí na naočkování 70 procent populace, bohužel ale v některých státech to bude více než 75 a v jiných méně než 50 procent. Myslíme si, že těch 10 milionů vakcín by se mělo využít právě na vyřešení tohoto problému. Nechci říkat úplně přesně kolik, ale musíme se posunout k té projektované vakcinační míře.

Čtěte také

Na druhé straně předpokládám, že propočítané to mít musíte. To znamená, že tak aby to odpovídalo té zásadě, o které jste mluvila, kolik bychom měli dostat?

Já vám řeknu takové rozmezí. Pokud by se deset milionů rozdělilo přísně pro rata – podle počtu obyvatel, což je zatím princip, který se na jednotlivé kontrakty uplatňuje, dostali bychom 240 tisíc vakcín. Pokud bychom chtěli použít celou porci 10 milionů na vyrovnání toho problému, o kterém jsem mluvila, tak by muselo jít České republice kolem dvou milionů dávek. Je jasné, že ten kompromis bude někde mezi. Určitě se to nedá počítat jako aritmetický průměr, ale říkám to pro představu. Některé státy to chtěly rozdělit celé pro rata, jiné státy by si přály použít to celé na vyřešení té nerovnoměrné rychlosti. V průběhu týdne bychom měli vědět, kde skončíme.

Z vašeho pohledu, co by bylo úspěchem české diplomacie?

Úspěchem by bylo v podstatě cokoliv, co bude více než pro rata.

Takže cokoliv nad těch 240 tisíc?

Myslím si, že ano, protože některé státy na tom pro rata trvají velmi silně a to i ty, které mají v červenci projektováno téměř 90 procent proočkované populace.  

autoři: Tomáš Pancíř , vla

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.