Vakcína od firmy Johnson & Johnson dostala v EU zelenou. Účinná by měla být už po první dávce

12. březen 2021

Členské státy Evropské unie by mohly už brzy začít očkovat čtvrtou vakcínou proti koronaviru. Nové očkovací látky od firmy Johnson & Johnson má Česko objednané dva miliony dávek, skladovat se dá v lednici a očkovat s ní budou hlavně praktičtí lékaři. Její používání ve čtvrtek doporučila ke schválení Evropská léková agentura. Jak funguje a v čem se liší od už používaných očkovacích látek?

Představte si vakcínu jako bájného trojského koně, ve kterém je ukrytá skupinka udatných Řeků. V případě vakcíny je trojským koněm obyčejný rýmový virus. Skupinkou ukrytých Řeků, kteří se snaží dostat za hradby Troje, je genetická informace mířící za hradby lidských buněk.

„Vstupuje do buněk a přináší tam koronavirovou DNA,“ popisuje pro Radiožurnál Michaela Rumlová z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Genetická informace, o které mluví, je vlastně návod, podle kterého buňka vyrobí neškodné části koronaviru.

Ale ne ledajaké – musí to být takové části, podle nichž imunitní systém koronavirus spolehlivě pozná.

Jako úsměv Mony Lisy

Ilustrovat se to dá na slavném obrazu Leonarda da Vinciho. „Vezměte si, že byste dostali výřez z obrazu, na kterém je její úsměv. Je jasné, že podle něj rozeznáme, že je to Mona Lisa,“ doplňuje Rumlová.

Čtěte také

A přesně těmito částmi jsou bodlinky, které z koronaviru vycházejí a jimiž se vir chytá buněk, podobně jako se nám bodláky lepí na svetry někde na louce. Kouzlem očkování je, že lidské tělo tyto bodlinky vyrobí. „A už se začíná aktivovat imunitní systém, a začíná tedy pracovat celá ta mašinerie,“ doplňuje Michaela Rumlová.

To znamená, že strážci lidského těla, tedy bílé krvinky, buňku s těmito bodlinkami zničí. Je to trochu podvod, protože lidskému tělu žádná nákaza nehrozí, ale imunitní reakce je nekompromisní.

Jedna dávka stačí

Výhodou vakcíny od firmy Johnson & Johnson navíc je, že tohle fingované nakažení není třeba opakovat. Imunitní systém se velmi dobře vycvičí už po první dávce.

„Vakcína Johnson & Johnson je velice podobná vakcíně AstraZeneca. Jenom se rozhodli, že bude podávána v jedné dávce. Celou studii udělali, aniž by podali druhou dávku,“ popisuje Jan Trnka, přednosta Ústavu biochemie 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. „Moje pochopení je takové, že je to, jako by se podala jedna dávka AstraZenecy.“

Čtěte také

Vakcína od firmy Johnson & Johnson skutečně funguje podobně jako ta, kterou ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou vyrobila britsko-švédská firma. Liší se ale v počtu dávek a také v podobě onoho už zmíněného bájného trojského koně.

Trochu jiný trojský kůň

Zatímco AstraZeneca používá pro dopravu genetické informace do lidských buněk rýmový virus od šimpanzů, firma Johnson & Johnson vsadila na ne úplně běžný rýmový virus od lidí.

„Hlavní důvod, který – domnívám se – vedl firmu Johnson & Johnson k použití lidského adenoviru 26, je ten, že je už delší dobu používán v molekulární genetice virů,“ vysvětluje Libor Grubhoffer, ředitel Biologického centra Akademie věd.

„Adenovirus 26 je, zdá se, méně obvyklý v lidské populaci. Už to je důležitým předpokladem k tomu, že případné komplikace s přítomnými protilátkami v očkovaných jedincích nebudou tak časté a nebudou mít tak zásadní význam,“ dodává.

V případě vakcín stejně jako u řeckých bájí a pověstí totiž platí, že toho, koho neznáme, snáz pustíme dovnitř. Ať už je to za hradby Troje, nebo za hradby lidských buněk.

autoři: Matěj Skalický , and
Spustit audio