Do užšího vedení ČSSD se vrací Zimola, Škromach neprošel

11. duben 2015

Sociální demokraté si dnes zvolili dalších deset členů užšího vedení. Do předsednictva Ústředního výkonného výboru se dostali například ministr školství Marcel Chládek či bývalá senátorka Alena Gajdůšková. Vrací se tam i jihočeský hejtman Jiří Zimola. Naopak neprošel místopředseda Senátu Zdeněk Škromach.

Zimola i Škromach patřili k takzvaným pučistům. Tedy ke skupině Michala Haška, která proslula lánskou schůzkou, během níž se snažila svrhnout předsedu Bohuslava Sobotku.

Oba dva tehdy odstoupili ze svých stranických funkcí. Zdeněk Škromach rezignoval na funkci místopředsedy sociální demokracie a Jiří Zimola odstoupil z předsednictva, do kterého se nyní vrací.

Zimola si nemyslí, že by se kvůli němu mohla atmosféra v užším vedení ČSSD zhoršit. Za schůzkou v Lánech si nadále stojí.

„Nikdy jsem nelitoval toho, že jsem s panem prezidentem povečeřel. Protože vím, co se tam dělo, tak mám čisté svědomí. Bohužel jsme si museli zažít to, co jsme si poté zažili,“ řekl hejtman Zimola.

Tři ženy, přesně podle stanov

O deset volných míst v předsednictvu sociální demokracie mělo zájem 13 kandidátů. Nově v něm usedne například poslanec Jaroslav Foldyna, který na březnovém sjezdu neúspěšně kandidoval na místopředsedu strany.

Do čela ČSSD se dostal i potřebný počet žen, který nařizují nové stanovy. Kromě Aleny Gajdůškové, jsou tam pražská radní Irena Ropková a karlovarská politička Hana Hozmanová.

„Těch 10 nových členů předsednictva bylo zvoleno v prvním kole podle pravidel, která platí už delší dobu. Mezi nově zvolenými musejí být minimálně tři ženy. Tato podmínka dnes naplněna byla,“ řekl premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Předsednictvo sociální demokracie tvoří spolu se stranickým předsedou a místopředsedy také šéfové parlamentních klubů ČSSD a zástupci krajských organizací.

autoři: bre , hla
Spustit audio