Do Lužné za vůní páry a houkáním lokomotiv

9. červen 2012
Po Česku

Dnešním výletem Po Česku jistě potěším všechny fanoušky historických vlaků a lokomotiv. Vydáme se totiž do železničního muzea, které se může pochlubit největším počtem historických kolejových vozidel u nás. Najdete ho v areálu někdejší výtopny a pozdějšího depa v Lužné u Rakovníka.

Muzeum v Lužné u Rakovníka je naším největším železničním muzeem. Dříve na jeho místě bylo běžné lokomotivní depo Lužná za Buštěhradské dráhy, výtopna Lužná-Lišany,“ říká na úvod naší prohlídky po areálu přednosta Depa historických vozidel Českých drah a z titulu této funkce i šéf muzea v Lužné Jindřich Rachota.

Depo vzniklo v souvislosti s výstavbou trati Kladno–Žatec, jejíž první část byla otevřena v roce 1871. Nacházelo se přímo naproti nádraží. „Bylo zde stání pro čtyři lokomotivy, což samozřejmě během let kapacitně nestačilo, a tak byla postavena nová výtopna zkolaudovaná v roce 1923, jejíž součástí byla i nová točna,“ vysvětluje můj průvodce.

Historické lokomotivy si návštěvníci mohou prohlédnout na točně někdejšího depa

Výtopna se stala později základem pro železniční muzeum. Až do roku 1996 sloužilo depo provozu Českých drah. Pak je převzali nadšenci, vyhlášení „šotouši“, tedy fandové železnice ze spolku Společnost Buštěhradské dráhy, kteří položili základy muzea.

O tři roky později převzaly muzeum České dráhy. Ty tu dnes vystavují jak exponáty ze svého majetku, tak historické unikáty, které jsou ve vlastnictví Národního technického muzea nebo různých spolků.

Ústředním objektem železničního muzea je správkárenská hala. O víkendech slouží jako vystavovací prostor, ve všedních dnech se zde opravují historická kolejová vozidla počínaje motorovými vozy až po parní lokomotivy.

„Za existenci muzea v ní byla uvedena do provozu řada našich parních lokomotiv,“ upozorňuje ředitel muzea. Byly tu opraveny například lokomotivy známé mezi lidmi pod přezdívkami Vlkava, Všudybylka, Čtyřkolák nebo Kremák.

Návštěvníci muzea si prohlížejí železniční parní vůz Komárek

A právě parní krasavice lákají návštěvníky nejvíce. „Nejpopulárnější jsou zvláště lokomotivy rychlíkové, jako je například slavné Mikádo – řada 387.0 nebo Modrý papoušek – řada 477.0, který je doslova perlou Českých drah. Jeho maximální rychlost byla 100 kilometrů v hodině, ale nebyl pro něj problém jet i 130 kilometrů v hodině,“ popisuje Jindřich Rachota.

Také v nedělním výletu Po Česku budeme obdivovat lokomotivy z expozice železničního muzea v Lužné u Rakovníka. Tentokrát ovšem nejen parní, ale i motorové a podíváme se také na tamější modelové kolejiště.


Zobrazit Železniční muzeum Českých drah Lužná u Rakovníka na větší mapě

Spustit audio