Do konce roku opustím svou funkci, oznámil ředitel inspekce životního prostředí Geuss

Ředitel České inspekce životního prostředí Erik Geuss oznámil ve vysílání Dvaceti minut Radiožurnálu, že do konce roku hodlá rezignovat na svou funkci. Připustil dlouhodobý tlak na své odvolání kvůli únikům chemikálií do řeky Bečvy. Údajně čelil tlaku jak od předchozí vlády, tak i od současné koalice.

Média citovala z vašeho dopisu ministryni životního prostředí, ve kterém jste reagoval na její kritická slova ohledně role inspekce při havárii na Bečvě. K té havárii se dostaneme za chvíli v našem pořadu. Ale mě v té vaší odpovědi, tak, jak ji citoval server idnes.cz, zaujala slova, že jste se dozvěděl, že máte být obětován za Bečvu. A potom váš dovětek, že odejdete dobrovolně jako člověk, který se ničeho špatného nedopustil a že termín odchodu nezáleží jen na vás. Pokud jste mluvil o dobrovolném odchodu, na kom jiném termín závisí než na vás?

V první řadě bych tu chtěl říct, že mě strašně mrzí, že soukromý dopis, který jsem napsal paní ministryni, kterou znám déle, prostě unikl. Ale jsme v Čechách, musíme být zvyklí na leccos. Stávají se tady i horší věci.

Mimochodem, tušíte, kudy unikl?

Netuším, ale protože šel oficiální poštou, tak těch možností je samozřejmě více.

A teď k té podstatě. Na kom tedy závisí, jestli a kdy skončíte dobrovolně?

To závisí na okolnostech, protože jak jsem řekl, mám do jisté míry povinnost hájit práci těch 600 lidí na inspekci, které řídím už osmým rokem a kteří jsou skutečně velmi frustrováni těmi útoky, které na inspekci jsou. A pravděpodobně se k tomu dostaneme, abych to mohl více doplnit fakty. To je jedna stránka věci. Na druhé straně mám velký problém s tím, co se okolo toho děje a kdy vnímám, že realita jde úplně stranou a že je tady záměr někoho nepohodlného obětovat. Mimochodem, když se budeme bavit o politicích, tak i předchozí vedení ministerstva mě chtělo obětovat právě proto, že by jim to možná politicky pomohlo. Neměli na to ale dostatečné páky a argumenty. Právě i vzhledem ke služebnímu zákonu.

Čtěte také

Tím míříte na to, o čem média spekulovala, že předešlý ministr Richard Brabec se vás snažil odvolat? 

Ano. No snažil... On mě nabádal bych odešel, že to je potřeba.  Myslím si, že jsem prostě naivní –⁠ teď už to tak vidím –⁠ idealista. Myslím si, že úředník ve státní správě má být nezávislý, že všechny tyto věci jsou mimo, že by do toho politici opravdu neměli zasahovat. Nikdy jsem ty politické tlaky nevnímal tak silně jako po Bečvě.

Když mluvíte o naivním idealistovi, mluvíte o úvahách o tom, že byste dobrovolně rezignoval. Jak daleko jste v těch úvahách od dobrovolné rezignace?

To, co je člověk schopen snést a unést, má svoje přirozené přírodní a biologické hranice. A já tady v podstatě bojuji druhým rokem proti větrným mlýnům.

Jak dlouho ještě chcete bojovat?

Já nejsem v situaci, že bych se dnes rozhodl, že půjdu tam a tam. Ona ta situace s ostrakizací a dehonestováním ohledně Bečvy, které je naprosto skutečně vykonstruované, tak vede k tomu, že mám v podstatě i obtížnou pozici na pracovním trhu. A řeknu úplně upřímně, že netrvám na tom být zaměstnán ve státních službách, ale na druhou stranu v těch státních službách jsem 25 let svého profesního života. Pět let jsem podnikal. Je to i otázka toho, kam budu moci zamířit. Svůj odchod načasuji s ohledem na pracovní místo. Nicméně jsem udělal vnitřní rozhodnutí, které vám tady dnes jako prvním sděluji, že moje časová hranice je do konce roku.

Udělal jsem vnitřní rozhodnutí, které vám tady dnes jako prvním sděluji, že moje časová hranice je do konce roku.
Erik Geuss - ředitel České inspekce životního prostředí

To znamená, že do konce roku opustíte pozici ředitele České inspekce životního prostředí?

Přesně tak. Myslím, že řada lidí teď bude potěšena.

Toto jste už oznámil paní ministryni?

Snažil jsem se.

Tomu nerozumím.

Já bych s ní rád mluvil osobně, což není z důvodu jejího programu možné.

To znamená, že se o vašem odchodu ministryně dozví z našeho vysílání?

Telefonicky a SMS zprávami, takto se komunikuje.

Nesměřuje kauze otrávené Bečvy do ztracena. Opravdu nemohla a neměla Česká inspekci životního prostředí udělat víc, aby byl rychle nalezen a usvědčit viníka, dostali se inspektoři pod politický tlak? A přinese chystaná novela služebního zákona změnu ve vedení inspekce? Poslechněte si Dvacet minut s ředitelem inspekce životního prostředí Erikem Geussem.

Související