Divoká prasata jen tak nepotkáte. I když jsou přemnožená, tvrdí Lubomír Hajný

16. březen 2016

Srážky se zvěří, to je nebezpečí, které na řidiče čeká v ranních a večerních hodinách, tedy v době, kdy zvěř migruje za potravou. Pokud však řidič zvěř srazí, nemůže ji naložit do kufru a odjet. Dopustil by se přestupku a možná i trestného činu.

Zatímco řidiči musejí dávat pozor na silnicích, myslivci se potýkají s přemnožením divokých prasat. Podle Lubomíra Hajného z Honebního společenstva Staříč je jich hodně především na Brněnsku, Svitavsku nebo na jihu Čech. „Způsobují velké škody,“ uznává v rozhovoru s moderátorkou Zuzanou Burešovou.

Myslivci sice divoká prasata loví, ale ani to není jednoduché. „Divoká prasata jsou ostražitá a vyhovuje jim zemědělská krajina s velkými lány,“ vysvětluje Lubomír Hajný.

Prasata tak vejdou do lánu, kde žijí několik měsíců. V poli jsou v bezpečí a můžou se množit.

Divoká prasata se můžou střílet po celý rok. „Je otázka, zda lovit březí bachyně. Nepřipadá mi to etické. Sám bych to nedělal,“ tvrdí Lubomír Hajný.

Čtěte také


S divokým prasetem se v lese nepotkáte
„Když má bachyně selata, můžete se dostat do nebezpečí,“ znává Lubomír Hajný. „Ale prase má vynikající sluch a čich, takže se s ním většinou nesetkáte,“ domnívá se.

„Ministerstvo zemědělství si problém uvědomuje a bude chtít zemědělce motivovat, aby velké lány rozdělili a umožnili tak myslivcům snadnější lov,“ dodává.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autor: šše
Spustit audio