Dezinfekce je účinnější, ale postačí i mýdlo. V čem při mytí rukou chybujeme?

Umyté ruce zachraňují životy. Upozorňuje na to Světová zdravotnická organizace, která jako každý rok vyhlásila 5. květen dnem hygieny rukou. V nemocnicích po celé zemi dnes lékaři předvádějí, jak si ruce umýt správně – naprostá většina lidí to podle nich nedovede. A kromě hygieny rukou také připomínají, že bychom měli umývat i předměty, na které nejčastěji saháme.

„V uvozovkách nejšpinavější místo byl kuchyňský dřez a houbička na nádobí,“ říká s úsměvem Tomáš Kraus z oddělení klinické mikrobiologie IKEM.

Mikroby roznášíme a přenášíme nejčastěji rukama

Čtěte také

Tomáš Kraus ukazuje kulaté misky, na kterých lékaři zkoumali vzorky setřené z telefonu, počítačové klávesnice a dalších věcí, které často bereme do rukou. Pro zdravého člověka jsou tyto bakterie převážně neškodné. „Problém může být u lidí, kteří jsou imunitně oslabení,“ vysvětluje.

Mikroby roznášíme a přenášíme nejčastěji rukama a kromě těch převážně neškodných to mohou být i původci nemocí. Proto odborníci tolik zdůrazňují mytí rukou. „Když jsme někde, kde je velké množství lidí, tak si můžeme převzít, ale i předat mikroorganismy,“ říká hygienička z IKEMu Helena Marcinková.

Správná technika

Účinnější je dezinfekce rukou, ale i obyčejné mýdlo dokáže odstranit celou řadu virů. Zásadní je to, jestli je smyjeme skutečně ze všech částí rukou. „Neopomenout meziprstí, přes sebe, naneseme dezinfekci nejen na dlaně, ale i hřbety rukou. Potom si vezmeme prsty k sobě, jako bychom je chtěli zamknout. Intenzivně vetřeme do konečků prstů,“ popisuje Helena Marcinková postup správné dezinfekce rukou.

Nejčastější zapomenuté místo je palec pravé ruky.

V čem lidé nejčastěji chybují, na které místo se zapomíná? „Nejčastější zapomenuté místo je palec pravé ruky. Protože pravou rukou se intenzivně snažíte nanést dezinfekci na levou ruku,“ dodává.

Kompletní dezinfekce rukou se takto dá zvládnout za půl minuty a zdravotníci mají postup naučený tak, že ho zvládají automaticky. Přesto i oni si ho někdy pod lampou kontrolují, stejně jako to dnes nabízejí zájemcům.

autoři: Martin Srb , vma
Spustit audio

Související