Děti a pobyt v letním táboře

20. květen 2002
Dobrá rada

Prázdniny tu budou co nevidět a rodiče určitě přemýšlejí o tom, co s dítětem v létě. Jednou z možností, která má v našich zemích dlouhou tradici, jsou dětské letní tábory. Pokud ještě nejste rozhodnutí, jestli potomka na tábor poslat, možná vám poradí rozhovor s vedoucí Dětského krizového centra Zorou Duškovou.

Dušková: Za určitých okolností můžeme letní tábor jednoznačně doporučit. Dítě nechává doma své starosti se školou, povinnosti a otevírá se mu čas pro kamarádství, hry, rozvíjení dovedností. Letních táborů je mnoho typů a rodiče by měli citlivě mezi nimi vybrat s jakým zaměřením, zda bude sportovní, s převahou her či cestování. Existují tábory pro děti s nejrůznějším tělesným i smyslovým handicapem, takže mají také svůj prostor a mohou na tábor odjet.

Co by jste nazvala určitými okolnostmi?

Dušková: Rodič by měl být dobře obeznámený s celou organizací tábora a vědět, kdo ho vede, měli by se poptat a využívat pouze ty s dobrými referencemi. Nemohu doporučit akce, při kterých rodiče zjistí kontakt na inzerát a předají své dítě někde na parkovišti u autobusu zcela neznámým lidem. Pak mohou pouze čekat co se odehraje a s čím se potomek vrátí.

Jaké negativní věci se mohou přihodit?

Dušková: Zkušenosti našeho Dětského krizového centra ukazují, že tábor může být místem těžké traumatizace dítěte, jde o týrání, neadekvátní trestání i sexuální zneužívání a znásilnění.

Jak častý kontakt by měli mít rodiče s dítětem, je dobrá návštěva tábora?

Dušková: Rozhodně by měli rodiče často psát, bez ohledu na věk. I adolescentní děti pozdrav z domova vždy potěší. Pokud návštěva patří k běhu tábora a rodiče dítě nenavštíví, může to vnímat se smutkem, cítit se zklamané. Pokud návštěvy do programu nepatří, tak doporučuji návštěvu nerealizovat.

autor: anr
Spustit audio

Více z pořadu