Desetiletí nepřátelství se dají překonávat různě. Spojené státy a Kuba se smiřují na baseballovém hřišti

22. březen 2016

Spojené státy a Kuba se snaží nechat za zády desítky let nepřátelství. Politiky a diplomaty teď vystřídají sportovci. Na historickou návštěvu Havany totiž přijel nejen americký prezident Barack Obama, ale i jeden z úspěšných amerických baseballových týmů.

Přátelské utkání kubánského národního mužstva a amerického profesionálního týmu Tampa Bay Rays tu budí obrovskou pozornost. Baseball má na Kubě 140letou historii, zdejší hráči patří k těm nejlepším.

Pro kubánské hráče je podle Yorbise Borrota exhibiční zápas poctou i obrovskou příležitostí. Jak mi 30letý člen ostrovního národního týmu vysvětluje, po roce 1999 je to podruhé v historii, co se v Havaně mužstvo americké profesionální ligy předvede.

Za historickou událost označuje utkání i Anthony Clark, bývalý profesionální hráč a dnes ředitel Asociace hráčů americké baseballové ligy. Její řady v dobách studené války i posledních desetiletích posílily desítky hráčů, kteří mnohdy za dramatických událostí uprchli před komunistickým režimem.

„Má to pro mě i osobní rozměr. Se spoustou kubánských hráčů jsem se setkal během své kariéry na hřišti, před pár měsíci jsem byl poprvé v životě v Havaně. Být tu dnes zpět se zápasem, na který přijdou ještě navíc oba prezidenti, to je obrovská čest,“ říká.

Baseball má podle něj potenciál stát se jedním z důležitých mostů mezi národy, které toho o sobě po letech nepřátelství příliš nevědí.

autoři: lek , jch
Spustit audio