Deprese i sklony k sebevraždě. Zvířata mohou mít psychické problémy stejně jako lidé

23. duben 2015
Encyklopedie Radiožurnálu

Snad každý z nás si dokáže představit situaci, když jsme takzvaně „na prášky“. S duševním onemocněním má podle statistik zkušenost až každý třetí Čech, jak je to ale s našimi zvířecími miláčky?

Duševní onemocnění nejsou jen doménou lidské říše, psychiatrickými symptomy mohou trpět i některá zvířata. Jejich problémy se dokonce zabývá nový obor, zvířecí psychiatrie.

Psychiatrické potíže byly pozorovány napříč širokým živočišným spektrem. U koní, psů, ptáků či třeba mořských savců. Mezi nejčastěji pozorované problémy pak patří úzkost, deprese či projevy podobné takzvané obsesivně-kompulzivní poruše, kdy je nemocný sužován nežádoucími vtíravými myšlenkami, na které reaguje nutkavým jednáním.

Čtěte také

Deprese i sebevražedné sklony

Dosavadní studie například dokumentují šimpanze, kosatky či slony trpící příznaky postraumatické stresové poruchy, která se rozvinula následkem uvěznění nebo týrání. Některé opice, psi nebo sloni trpí v důsledku ztráty majitele nebo zvířecího parťáka depresemi. U kytovců mohou psychické potíže údajně vést až k sebevražednému jednání.

Jsou však i psychiatrická onemocnění, která zvířata s lidmi s největší pravděpodobností nesdílí. Podle nejnovějších výzkumů se jedná především o schizofrenii, jejíž vznik patrně souvisí s vysokým stupněm vývoje našeho mozku.

A jak zvířecí duševní onemocnění léčit? Na trhu jsou již dlouho k dostání zvířecí antidepresiva, někdy mohou pomoci i služby zvířecích psychoterapeutů. Jako nejdůležitější se však zdá prevence, především nevystavovat zvířata zbytečnému stresu a týrání.

autor: Vendula Prokůpková
Spustit audio