Deníky ve stavu nouze II

Majitel restaurace Jiří: Peníze a strach jsem nikdy neměl. Chování lidí se na podzim změnilo

Před pandemií prodal majitel restaurace ve Středočeském kraji Jiří Dostál denně 100 obědů, pořádal velké oslavy narozenin nebo chystal svatební tabule. Pandemie mu podnik se zahrádkou a hřištěm hned dvakrát zavřela. Jaký byl letošní rok majitelů restaurací?

Jaro 2020: Nesmíme ztrácet naději

„V práci chodím furt dokola, mám nějaký hadr v ruce a utírám poličky, utírám pořád dokola stoly, pult. Takže je to takový trošku demotivující, ale říkám – musíme tohle období přečkat a věřit, že to ve zdraví zvládneme a že budeme zase fungovat tak jako dřív. Nesmíme ztrácet naději a víru.“

Majitel restaurace Jiří Dostál

Jiří Dostál se v pohostinství pohybuje už 25 let. Je majitelem restaurace Sokolovna v Červeném Újezdě nedaleko Unhoště. V první fázi opatření se dověděl, že musí zavřít v osm večer, pak úplně. Rozhodl se proto jídlo prodávat s sebou do krabičky.

„Každý den vaříme něco, abychom uspokojili každého zákazníka. Aby si dokázal vybrat, ať je to kuřecí, vepřové nebo hovězí maso. A co se týče příloh, ať je tam vždycky knedlík, vařený brambor nebo těstovina. Některé suroviny k sehnání nejsou. Byl jsem třeba překvapený, že není droždí, které potřebujeme na výrobu těsta na pizzu,“ popisoval na začátku pandemie.

Květnové zprovoznění zahrádek vlilo do Jiřího podnikání novou naději. „První den po otevření zahrádek nám počasí příliš nepřálo, celý den pršelo. Ale našli se první nedočkavci, kteří nás přišli navštívit. Hygienická opatření lidé dodržují, hlavně co se týče odstupů. My pravidelně dezinfikujeme stoly, abychom co nejvíc zabránili případné nákaze,“ komentoval nová pravidla do svého audio deníku.

Na konci května už mohly restaurace otevřít i vnitřní prostory. A Jiří neskrýval nadšení: „Na otevření restaurace jsme se těšili a byli jsme velice mile překvapeni velkým počtem zákazníků, kteří nás navštívili. Naše restaurace je dostatečně velká a je rozdělená na tři sekce: restauraci, zahrádku a salónek, tudíž jsme neměli problém s omezením a nařízenými rozestupy.“

Léto 2020: Personál jsme propouštět nemuseli

„Letošní dovolenou jsme s rodinou strávili v českém prostředí, konkrétně na Lipně, kde se nám moc líbilo a moc jsme si ji užili,“ zachytil Jiří Dostál své dojmy z letních měsíců. A pochvaloval si také prázdninový provoz restaurace.

Čtěte také

„Letošní letní sezónu po první vlně koronavirové krize hodnotím jako jednu z nejlépe vydařených. Lidé tím méně odjížděli do ciziny a o to víc trávili svůj volný čas u nás. V naší restauraci zůstal personál stejný a kvůli krizi jsme propouštět nemuseli, i když to bylo chvílemi těžké období,“ hodnotil na konci prázdnin.

Podzim 2020: Děkuji všem, kdo nás podporují

„Obávám se každého nového nařízení, které vláda vyhlásí a tím se zkomplikuje chod naší restaurace,“ svěřuje se Jiří Dostál deníku na začátku října. V polovině měsíce se po zpřísnění opatření restaurace opět zavírají. Výdejní okénko můžou mít provozovatelé otevřené do 20 hodin.

„I my jsme museli některé akce – svatby, oslavy narozenin – přesunout nebo zrušit úplně. Musím říct, že reakce lidí jsou různé. Rozdělují se na dva tábory. Někteří opatření kvitují, někteří zase kritizují,“ všímá si středočeský restauratér.

Lidé jsou více podráždění a obklopení nejistotou ohledně zdraví, ale i existenčních dopadů.
Jiří Dostál

„I v tomto období nabízíme menu formou výdejového okénka tak, jako tomu bylo i v první vlně. Chtěl bych moc poděkovat lidem, kteří nám zachovali přízeň a podporují nás

Máme nově tematické čtvrtky typu zabijačkové nebo zvěřinové hody, řízkobraní nebo rybí speciality. O svatomartinskou husu byl enormní zájem,“ pochvaloval si v listopadu. Přímo svatomartinské posvícení podnik ale poprvé za 20 let pořádat nemohl.

Sounáležitost vystřídala nejistota a obavy

Jiří si také všímá, že se lidé chovají jinak než během první vlny pandemie. „Tak jako jsem v první vlně pociťoval lepší mezilidské vztahy, tak nyní vnímám, že jsou lidé více podráždění a obklopení nejistotou ohledně zdraví, ale i existenčních dopadů.“

Restauratér Jiří se ale snaží neztrácet dobrou náladu a smysl pro humor: „Protože já osobně jsem peníze a strach nikdy neměl, a pokud by tohle měla být bída, tak ať trvá napořád.“

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.