Den s Karlem Divišem

19. prosinec 2022

Co dělají, když se kamery nedívají? Jakou agendu řeší v běžné dny? A jaké jsou jejich priority – nejen ty politické, ale třeba ty lidské? Radiožurnál vám prostřednictvím mikrofonu Jana Pokorného představuje prezidentské kandidáty zblízka. Poslední z celkem devíti osobností, jejichž kandidaturu ministerstvo vnitra oficiálně uznalo, je podnikatel Karel Diviš.

Karel Diviš pracoval 21 let ve sportovní redakci České televize jako externí moderátor. Profesně se zabývá především informačními technologiemi, kde nejvíc prorazil letenkovým portálem.

„Se systémy jsme uspěli ve světě a udělali jsme jich zhruba 800 ve 25 zemích světa. Zůstali jsme vždy u vývoje softwaru, nikdy jsem neprodával letenky, takže ani nejsem miliardář, jak uvádějí některá média. Firma má obrat necelých 30 milionů, abych to uvedl na pravou míru.“

Jan Pokorný během dne s kandidátem následoval Karla Diviše nejprve na pracovní schůzku jeho firmy. 

„Cenu to rozhodně má“

Veřejně vystupuje Karel Diviš teprve od okamžiku, kdy oznámil kandidaturu. Začal sbírat podpisy, aktivně objíždět voliče po celé republice a publikovat videa na své prezidentské webové stránce.

„Všichni se mě ptají, proč to vlastně dělám. Vždyť mě nikdo nezná, vždyť to asi nemá cenu a proč tedy chci být prezident. Já si myslím, že to cenu rozhodně má. Myslím si, že by prezidentem konečně mohl být někdo, kdo je mladší, na vrcholu sil, někdo úplně normální. Možná vám to přijde divné, ale i prezidenta bychom mohli mít rádi.

Karel Diviš je nestraník. Podporuje členství Česka v Evropské unii a v NATO a z informací na předvolebním prezidentském portálu vyplývá, že má dva syny. O svém soukromém životě ale žádné další detaily neuvádí.

Oběd s rodiči 

Karel Diviš mezi schůzkami a natáčením zašel na oběd k rodičům, kam pozval i Český rozhlas a Českou televizi. Jak rodiče reagovali na jeho kandidaturu? „Byli překvapení, mamka se mě snažila chránit a začala rozebírat, co všechno mi to může sebrat. Tak jsem ji uklidňoval, a pak už začala fandit,“ popisuje Diviš. 

Den s Karlem Divišem jsme sledovali živě po celé pondělí 19. prosince ve vysílání Radiožurnálu, na našem webu a sociálních sítích

autoři: Jan Pokorný , agf
Spustit audio

Související