Dejte si dnes po obědě šlofíka, doporučuje Pavel Maurer

19. leden 2014
Glosa Pavla Maurera

Spánek po obědě je podle mne jedna z nejkrásnějších věcí na světě. Odborníci dokonce tvrdí, že je nezbytný, pokud chceme být v pohodě! Spát po nedělním obědě mne s přibývajícím věkem baví čím dál víc. Jen škoda, že si tenhle luxus mohu dovolit pouze o víkendu.

O víkendu obědváme později, k jídlu si dáváme víno nebo pivo. Většinou vařím já, takže člověk je pak z toho všeho lehce malátný. Když uléhám na kanape, slíbím si, že jen pár minut a že prolistuji nějaké noviny. Jenže to končí vždycky stejně. Usnu jako špalek sladkým odpoledním spánkem.

Dobrý oběd, trocha alkoholu a únava z celého týdne se projeví jedna dvě. Když je venku teplo, lehávám dokonce v houpací síti, co jsem si ji před lety natáhl mezi dvěma ořechy na zahradě. To je ten úplně nejvíc nejlepší spánek na světě. Ve stínu stromu se lehce pohupuji jakoby v prenatálním stavu a ukolébán jemnými pohyby a bzučením včel padám do opojného kómatu.

Maňána, to není jen nadávka

Závidím národům z teplých krajů, kde je odpolední spánek téměř uzákoněn. Je tam takové horko, že se po dobrém obědě prakticky ani nedá vůbec nic dělat. Všechny problémy a pracovní povinnosti se přesunují na večer, případně na druhý den ráno.

Západní a severní Evropané tomu – trochu pejorativně – říkají „maňána“. Volně přeloženo to znamená, že se vše odkládá na zítřek, případně na neurčito. Ale upřímně řečeno – tenhle lážo plážo systém jižním národům ve skrytu duše stejně všichni závidíme.

Myslete na své zdraví a jděte si zdřímnout

Odpolední spánek je nesmírně důležitý v souvislosti s rytmem našeho správného stravování a života vůbec. Lépe se nám tráví, jsme více v klidu a po krátkém odpočinku jsme nejen výkonnější, ale též milejší ke svému okolí. Vždyť se podívejte na zvířata, jak se po jídle přirozeně svalí do trávy a spokojeně spí. I my, lidé, páni všeho tvorstva, jsme přece součástí přírody a měli bychom dodržovat její moudré zákony.

Vážení posluchači, dejte si dnes odpoledne dvacet, udělá vám to určitě dobře! Pokud máte pocit, že po odpoledním zdřímnutí je vám lépe, problémy už nejsou tak neřešitelné a dokonce se vám zlepšila nálada, věřte, že je to pravda.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio