David Svoboda / pětibojař

23. červenec 2016

Moderní pětibojař David Svoboda má před sebou na 90% poslední olympijské hry. Užije si je, i když zlatou medaili z Londýna neobhájí. V dokumentu Radiožurnálu Olympijský rok teď uslyšíte nejen o tom, co bude dělat po Riu, ale hlavně o tom, co dělal před ním. A nebylo toho málo...

V rámci přípravy byl bez piva, a to několik měsíců, protože přiznává, že se po něm druhý den necítí dobře, a když chce jít do tréninků na plno a udělat pro to všechno, raději ho oželí. „Na podzim na něj bude zase času dost,“ říká se smíchem.

Olympijské hry si zajistil v Bathu přesně rok před finálovým závodem, který ho čeká v Riu. „Je to velká výhoda, když si člověk zajistí kvalifikaci už rok předem, protože jsem díky tomu mohl plánovat letošní sezónu bez stresu. Nemusel jsem od února objíždět všechny závody světového poháru, nemusel jsem se snažit být v top formě 6, 7 měsíců před vrcholem sezóny,“ vyjmenovává výhody David Svoboda a přiznává, že toho využívá možná až moc.

Je pro něho výzva pokusit se obhájit olympijské zlato, na druhou stranu si ale myslí, že sport nesmí být stres. On sám je nervózní pouze ve zdravé míře. Popisuje se tak, že je člověk, který se nerad nudí, a je rád, když má hodně práce. Nevadí mu ani focení – po vítězné olympiádě se stal tváří různých značek.

Z jeho zlaté medaile se ale u Svobodů doma žádná věda nedělala. „Myslím si, že pořád jsem ten stejný brácha a syn a bouřlivější období plné různých aktivit, na které jsme já ani moje rodina nebyli zvyklí, už teď pominulo, takže je zase všechno v normálu a nemyslím si, že by to někdo vnímal nějak přehnaně pozitivně nebo negativně. V rodině o ty sportovní výsledky zas až tolik nejde,“ vypráví David Svoboda.

autoři: špo , jpr
Spustit audio