David Macek - místopředseda KDU-ČSL o otevřeném dopise prezidentovi republiky s žádostí o podporu při celospolečenské debatě na téma interrupce

Dobré pozdní odpoledne, opravdu začíná Dvacet minut Radiožurnálu. Provázet od mikrofonu vás bude Martin Veselovský. Dobrý večer. Zdravotnická reforma, tedy balík sedmi zdravotnických zákonů nebude mít tak snadný život, jak se předpokládalo. Zatím se motá v samotné vládní koalici a je předmětem boje mezi lidovci a občanskými demokraty za tichého přihlížení zelených. Sporným tématem číslo 1 dlouho byly regulační poplatky, ale v posledních dnech drtivě vítězí interrupce. Lidovci se snaží ústy svého místopředsedy Macka rozvířit opět diskusi o přípustnosti potratů a o tom, jestli náhodou česká společnost není příliš liberální, když potraty povoluje komukoliv a za v podstatě jakýchkoliv okolností. Ten se jednak snaží zatáhnout do této debaty prezidenta Klause a navíc by se téma potratů snadno mohlo stát tím bodem, který by rozhodoval o tom, zda zdravotnická reforma projde či ne. Hostem příštích Dvaceti minut Radiožurnálu je z brněnského studia rozhlasu David Macek, místopředseda KDUČSL. Dobré odpoledne, vítejte v rozhlase.

David MACEK, místopředseda strany /KDUČSL/:
Dobrý podvečer z Brna.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vy jste, pane Macku, napsal otevřený dopis prezidentu Václavu Klausovi, takzvanou velkopáteční výzvu, který jste začal, a myslím to stojí za to ocitovat, tedy cituji: "Vážený pane prezidente, obracím se na vás jako představitel politické strany, která hlasy většiny svých zákonodárců rozhodla o vašem znovuzvolení do úřadu hlavy státu." A pokračoval jste výzvou k rozvíření celospolečenské diskuse na téma potratů, kterou by měl svým jménem prezident zaštítit. Máte už od něho odpověď?

David MACEK, místopředseda strany /KDUČSL/:
Od pana prezidenta zatím odpověď nemám.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Očekáváte ji?

David MACEK, místopředseda strany /KDUČSL/:
Očekávám, ale trpělivě.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Co to znamená trpělivě, co když vám odpoví třeba za půl roku?

David MACEK, místopředseda strany /KDUČSL/:
Tím myslím to, že třeba večer, když usínám, tak nemyslím na to, jestli už mi došla odpověď z Pražského hradu nebo nedošla.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To chápu, ale tak předpokládám, že když jste ten dopis napsal, poslal a dal o něm znát jako o otevřeném dopisu, tak předpokládáte, že by se k té výzvě měl pan prezident nějak postavit. Tak se ptám, jestli předpokládáte, že tu hozenou rukavici zdvihne?

David MACEK, místopředseda strany /KDUČSL/:
Já předpokládám, že od pana prezidenta na ten dopis dostanu odpověď, ale nechávám na něm, kdy odpověď zašle.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jak byste si konkrétně vlastně představoval to, že by zaštítil svým jménem nějakou celospolečenskou debatu na téma interrupcí?

David MACEK, místopředseda strany /KDUČSL/:
Pan prezident Klaus předtím, než byl zvolený, tak ve svém projevu se přihlásil ke křesťanským hodnotám, řekl tam, že je ctitelem každého lidského života a uzavřel tento svůj blok tím, že pokud nevyznáváme tyto hodnoty, které jsou jemu drahé, tak ať ho nevolíme, ať ho nevolí volitelé. A já, když jsem před téměř měsícem se vyjádřil k tomu hodně bizardnímu rozsudku brněnského soudu, který přiznal, přiznal matce odškodnění za to, že se jí narodilo dítě vlastně proti její vůli, protože se ne úplně dokonale povedla interrupce, tak jsem přemýšlel o tom, jak získat pro tuto debatu další spojence, protože víte, posluchači to vědí taky, že KDUČSL se v minulosti již několikrát pokoušela otevřít toto téma. Na jedné straně je potřeba sebekriticky říci, že jsme to nedělali příliš šťastně, protože jsme hned na úvod vyrukovali s tím, že máme už konkrétní řešení a to, že chceme zavírat lékaře do vězení, kteří se potratů dopustí a podobně, takže hledal jsem nějaký nový způsob, protože lidé nám nikdy nevyčítali to, že o potratech mluvíme, vyčítali nám to, jak o nich mluvíme. A připadlo mi, že, jestliže se vrátím v této věci na pana prezidenta, tak bychom mohli k této debatě získat silného spojence, který v minulosti například byl schopný se postavit proti většinovému názoru společnosti ve věci registrovaného partnerství.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Anebo třeba globálního oteplování?

David MACEK, místopředseda strany /KDUČSL/:
V případě globálního oteplování tam netuším, jaký je na to názor české společnosti, neznám žádný výzkum.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dobře, pane místopředsedo Macku, měla by být změna zákonné úpravy interrupcí součástí balíku reformních zdravotnických zákonů?

David MACEK, místopředseda strany /KDUČSL/:
Tu debatu vyvolávám jako debatu dlouhodobou a přál bych si, aby se vedla delší dobu, aby skutečně společnost si poctivě pokusila na začátku jednadvacátého století odpovědět na otázku, co je to potrat, protože já jsem přesvědčený o tom, že to opravdu není nějaký banální lékařský zákrok, který, který by neměl být, neměl být nějak omezován, takže tohle je můj základní cíl. Samozřejmě ve chvíli, kdy máme na stole balík těch reforem pocházející z dílny pana ministra Julínka, tak my připravujeme svoje stanovisko a tvrdě vyjednáváme s partnery v koalici, také například o zákonu, který řeší specifické zdravotní služby, takže k tomu se také mohu vyjádřit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A právě v tom zákonu o specifických zdravotních službách by případně mohla být skryta ta nová úprava, která by nahrazovala zákon 66 z roku 86, který doposud interrupce upravuje. Rozumím tomu správně?

David MACEK, místopředseda strany /KDUČSL/:
Rozumíte tomu správně. On ten zákon tak, jak ho pan ministr Julínek navrhl, tak je pro nás pochopitelně naprosto nepřijatelný, protože tu stávající velice volnou úpravu ještě dále rozšiřuje. Jsou tam v podstatě dva nové body, a sice, že bude možno provést ten potrat vlastně bez časového omezení. Jestliže by byl například prokázán, bylo prokázáno, že ten plod je těžce poškozený, to je věc, která, která je velice ošemetná, když použiji tento termín. A potom zatímco v současné době potraty mohou podstupovat v České republice pouze tedy ženy, které tady žijí, tak ten, ten návrh pana ministra Julínka to rozšiřuje i na cizinky.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Rozumímli tomu správně, tedy fakt, že by potrat v České republice mohla podstoupit i žena, která zde je v podstatě na návštěvě jako cizinka, a fakt, že by mohl být potrat bez časového omezení učiněn ženě, u níž se prokáže, že plod je výrazně poškozen, tak to jsou body, přes které prostě u lidovců vlak nejede?

David MACEK, místopředseda strany /KDUČSL/:
Víte, já nechci nebo nejsem přítelem silných vyjádření. Zrovna dneska už máme jedno takové za sebou a nerad bych k tomu přidával nějaké další, nicméně ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak k tomu se nevracejme, pane místopředsedo, mně tohle nepřijde jako silné vyjádření. To mi prostě přijde jenom jako jasné slovo, jestli za takové formulace budete ochotni podpořit ten zdravotní, zdravotnický zákon či ne?

David MACEK, místopředseda strany /KDUČSL/:
Já jsem tou silnou formulací myslel něco, co chci teď vyslovit. Když se podívají občané nebo kdo k tomu má přístup, do věcného záměru zákona o těch specifických zdravotních službách, do pasáže, která se věnuje interrupce, tak tam je minimálně jedna výslovná nepravda, pokud nepoužiji přímo termín lež, a sice, že odborná zdravotnická veřejnost má údajně podle ministerstva zdravotnictví zastávat názor, že ve dvanáctém týdnu se mění embryo v lidskou bytost. To je pochopitelně naprostý nesmysl. Já jsem o tom dnes mluvil se čtyřmi, pěti špičkovými lékaři, kteří se věnují této oblasti, a potvrdili mi, že takový názor rozhodně v lékařské veřejnosti nepřevládá, tak to jenom chci poukázat na to, že tam skutečně jsou údaje, které nejsou pravdivé už v tom věcném záměru zákona o specifických zdravotních službách.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dobrá, snažím se, pane místopředsedo Macku, dobrat k tomu, jak by ta zákonná úprava, která by se týkala interrupcí, měla vypadat, aby s ní lidovci v tom krátkodobém hledisku bez ohledu na to, jak dopadne ta dlouhodobá celospolečenská diskuse, neměli problém. To znamená, že by potraty nemohly být prováděny cizinkám, rozumím tomu správně?

David MACEK, místopředseda strany /KDUČSL/:
Rozumíte tomu správně. To je jeden z bodů, který nám samozřejmě vadí, ale když se podíváme například do Rakouska, Německa nebo Francie, tak tam předtím, než některá žena bohužel podstoupí potrat, tak je vlastně povinná absolvovat určité posezení v akreditované poradně, aby věděla alespoň trošku, do čeho jde a byla informována. Já jsem absolvoval rozhovor se ženami, které, které potrat prodělaly a ukázalo se velmi často, že ty ženy netušily, do čeho jdou a staly se později, a myslím, že to vůbec není banální, těch případů není vůbec málo, staly se vlastně obětí toho svého v uvozovkách svobodného rozhodnutí, takže to je jeden z konkrétních bodů.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Počkejte, pane místopředsedo, by to asi zasloužilo nějaké větší vysvětlení, na základě několika svých rozhovorů se ženami, které prodělaly interrupci, odvozujete, že určitá část z těch pětadvaceti tisíc čtyř set žen, které prodělaly interrupci v minulém roce, jaksi značná část z nich udělala špatné rozhodnutí, že potom toho litovala?

David MACEK, místopředseda strany /KDUČSL/:
Já tady narážím pouze na obecně známý /nesrozumitelné/ syndrom, který se vyskytuje. Není zmapováno, není zmapováno, jaké části těch žen se týká, nicméně kdo z nás měl někdy možnost hovořit se ženami, které potrat prodělaly, tak potvrdí, že není výjimkou, když se ..., když později vlastně dávají najevo, že by do toho už třeba znovu nešly. To je jenom, tady jsem chtěl jenom poukázat na to, že v této oblasti, myslím si, že je potřebná osvěta například pomocí těch akreditovaných poraden, to znamená ne žádné amatérské komise, které by to mohlo asociovat z dřívějška, ale skutečně kvalitní informace o tom, co ten potrat znamená. Máme ale i další, další samozřejmě ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jenom pardon, toto byste si představovali, že by například v té české zákonné úpravě mohlo být?

David MACEK, místopředseda strany /KDUČSL/:
Dívámeli se do okolních zemí, tak tam to takto v zákoně zavedeno je a my budeme prosazovat, předpokládám, my to zatím tvoříme, takže já tady neříkám konečná stanoviska KDUČSL, se kterými půjdeme do těch koaličních jednání, ale toto je jedno z témat, o kterém uvažujeme.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Říká zatím ve Dvaceti minutách Radiožurnálu z brněnského studia Českého rozhlasu David Macek, místopředseda KDUČSL. Hovoříme zejména o tématu interrupcí, které právě v tuto chvíli, v momentě, kdy se projednává další balík sedmi zdravotnických zákonů z dílny ministra zdravotnictví Tomáše Julínka, je tématem celkem důležitým a minimálně strana KDUČSL k němu má mnoho výhrad a k těm dalším výhradám se podle všeho dostaneme i nadále. Zeptám se, měl by být ideálním cílem vaší snahy, která se týká interrupcí, úplný zákaz interrupcí?

David MACEK, místopředseda strany /KDUČSL/:
Toto není téma, které bych v tuto chvíli já osobně řešil. Mým, mým jaksi cílem je v tuto chvíli vyvolat společenskou debatu. Jsem rád, že ta společenská debata v posledním měsíci probíhala po tom rozhodnutí brněnského soudu a jsem také rád, že v posledních dnech ještě nabírá na intenzitě. Tohle je můj cíl, aby se o těch věcech mluvilo. Já opravdu možná právě proto, že jsem křesťan a jako člen katolické církve dobře vím, že nemá smysl z našich bohatých historických zkušeností prosazovat pravdu mečem, že pravda se zkrátka buďto prosazuje svoji vlastní silou, anebo, nebo je potřeba být trpělivý, tak právě vyzbrojen jaksi touto, tímto pozadím svým, nejsem přítelem toho, aby se této společnosti cokoliv vnucovalo. Pochopitelně, že když jsem o těch tématech začal mluvit, tak ihned spousta lidí v debatách mě z toho, mé kolegy obviňovala, že chceme něco vnucovat, jakožto my jakási menšina této většinové společnosti.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane místopředsedo Macku, já vás z ničeho neobviňuji. Já se jen ptám, jestli na konci vaší snahy by měl z ideálního hlediska být zákaz interrupcí, to je celé.

David MACEK, místopředseda strany /KDUČSL/:
Já bych rád, aby si v následujících měsících a letech česká společnost znovu zodpověděla na otázku, co je to potrat a na základě této poctivé celospolečenské debaty, aby případně také došlo k dalším změnám toho stávajícího zákona.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dobře, změna stávajícího zákona, na stole je jednak zákon 66 z roku 1986, tedy úprava, která hovoří o interrupcích. Pak je na stole ten balík zákonů zdravotnických z dílny ministra zdravotnictví. Zeptám se, jestli, když se podíváme do toho posledního návrhu na změnu, který je mimochodem od vašeho kolegy lidovce Jiřího Karase a když tam vidíme paragrafy, které zní jako například, kdo se souhlasem těhotné ženy usmrtí její počaté, ale dosud nenarozené dítě, bude potrestán odnětím svobody až na pět let nebo zákazem činnosti, tak se ptám, jestli by takový podobný paragraf se mohl objevit v tom balíku zdravotnických zákonů, které půjdou ven z koaličního jednání?

David MACEK, místopředseda strany /KDUČSL/:
Pokud máte na mysli koaliční jednání, které probíhá v těchto týdnech, tak skutečně nepředpokládám, že by se tam objevil jednoduše proto, že jsme vyzkoušeli nebo kolega můj Jiří Karas vyzkoušel v roce, tuším, 2004 vlastně ve sněmovně spolu s dalšími nejenom s členy KDUČSL, byli tam pod tím podepsáni také někdo z ODS, ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ano.

David MACEK, místopředseda strany /KDUČSL/:
... zkusili tento návrh předložit a ukázalo se, že neprošel, že společnost se vzbouřila a co hůře, jak si z té doby pamatuji, ve společnosti vlastně, společnost se ještě více zatvrdila ve svém, ve svém názoru, že potrat je jakýsi moderní výdobytek a jsou tady nějací zlí lidovci, kteří to chtějí této svobodomyslné společnosti jakoby brát a vracet ji kamsi zpátky do středověku, když použiji tuto úsměvnou rétoriku.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak a já se omlouvám, pane místopředsedo Macku, že se neustále točím na jednom místě, ale rád bych si, a možná i pro naše posluchače ujasnil. Z těch probíhajících koaličních jednání, při kterých se bavíte o tom, jak by měla vypadat ta další etapa reformy českého zdravotnictví, tak by, co se interrupcí týče, mělo vyjít nakonec ven a mělo jít do Poslanecké sněmovny a vůbec do celého Parlamentu České republiky co, jaké ty změny by tam lidovci rádi viděli a na kterých budou trvat?

David MACEK, místopředseda strany /KDUČSL/:
Podotýkám, že teď mluvím o probíhajících jednáních, čili to konečné stanovisko naše může vypadat jinak do toho koaličního jednání, nicméně například v současné době je možno do čtyřiadvacátého týdne vlastně ukončit těhotenství. To je neuvěřitelný paradox, protože, jestliže se z nějakého důvodu zrovna ve čtyřiadvacátém týdnu narodí zdravé dítě, tak lékař je podle současných předpisů povinen dítě ve čtyřiadvaceti týdnech narozené resuscitovat a pokoušet se dělat všechno proto, aby přežilo, dokonce už od dvaadvacátého týdne je toto doporučeno lékařům, aby se pokoušeli bojovat o přežití takového dítěte. A zároveň, zároveň ve stejné chvíli máme v platnosti zákon, který umožňuje ve čtyřiadvacátém týdnu ještě vlastně ukončit život toho dítěte v lůně matky. Tady si myslím, že je vidět zřejmý rozpor, a předpokládám, že budeme navrhovat, aby tato hranice byla posunuta někam do dřívějších týdnů, do kdy je vůbec možné provádět potrat. Čili nejdeme cestou ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Do dřívějších týdnů znamená?

David MACEK, místopředseda strany /KDUČSL/:
Znamená například třeba do osmnáctého týdne. Když jsem to dneska konzultoval s těmi odborníky ze špičkových pracovišť jak z Moravy, tak z Čech, tak navrhovali tento termín, tak s tímto budeme nějak dál pracovat. Ale máme i další návrhy, pokud mi teď dáte ještě prostor, ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Poslouchám.

David MACEK, místopředseda strany /KDUČSL/:
Například se nám nelíbí, aby potraty byly hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, pokud to tedy není potrat čistě ze zdravotních důvodů. Myslím si, že v této zemi žijí desetitisíce, možná statisíce lidí, kteří, když platí své zdravotní pojištění, tak, pokud by si naplno uvědomili, že vlastně tím přispívají také na provádění potratů, což je u nás velmi jednoduché podstoupit potrat z hlediska nějakých zákonných překážek, že tito lidé, kdyby si to uvědomili, tak s tím určitě budou mít problém třeba i ve svém svědomí. Další bod dále zvažujeme, zvažujeme třeba také to, že bychom více zapojili, zapojili otce dítěte, protože bývá často vyčítáno mužům, že ženy v těchto situacích nechávají jaksi na holičkách a bohužel je to také často pravda.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jak byste to chtěli udělat?

David MACEK, místopředseda strany /KDUČSL/:
Tady například, pokud by ta matka dítěte uvedla, kdo je otcem, tak by bylo možno brát v potaz také, také vyjádření otce k tomu, k tomu, že by tomu dítěti měl být ukončen život, ale pochopitelně asi těžko by ten otec mohl mít právo veta. Nicméně tím by mohl být otec dítěte více vtažen do toho rozhodování.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak teď tady nebudeme rozviřovat další desetiminutovou debatu o tom, jestli to stanovisko otce by k něčemu bylo, když říkáte, že by nemohl mít právo veta, tak k čemu by ten hlas byl?

David MACEK, místopředseda strany /KDUČSL/:
Víte, když se díváme na ty příběhy, velmi smutné příběhy žen, které potraty podstupují, mnohdy velmi smutné, tak zjišťujete, že ta žena sama o sobě si váží svého mateřství a velmi ráda by to dítě donosila. Protože všichni, kdo jsme drželi v ruce čerstvě narozené dítě, já jsem tu možnost měl nedávno a nikdy na to nezapomenu pochopitelně, tak víme, že to je přece nádherná krásná pozitivní událost, přicházíli na svět nový člověk. A bohužel je to velmi často vlivem okolí, ať už tedy manžela či partnera té ženy, ať už vlivem, vlivem třeba i zaměstnavatele. Velmi často je to zkrátka vlivem okolí, že ta žena se rozhodne pod tímto tlakem podstoupit potrat, který sama možná ani, ani nechce a kdyby ve svém okolí nalezla větší podporu, tak by se k němu neuchýlila.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jen musím k tomu poměrně emotivnímu vašemu vyjádření, pane místopředsedo, říct jedno číslo, dvacet pět tisíc čtyři sta žen za rok 2007 podstoupilo interrupci, a to je, myslím, údaj, který dává do určité relace to, co jste teď říkal, celých dvacet pět tisíc čtyři sta žen na tom je tak, jak vy jste teď popsal?

David MACEK, místopředseda strany /KDUČSL/:
To já si nedokážu, nedokážu uvědomit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Předpokládáte to?

David MACEK, místopředseda strany /KDUČSL/:
Já opakuji, že jsem neprováděl, neprováděl jsem žádný kvantitativní výzkum, jenom mám zkušenost, protože jsem původní profesí sociální pracovník a této tématice, to by potvrdili i mí spolužáky z gymnázia nebo kolegové z vysoké školy, jsem se věnoval skutečně od útlého mládí, tak, tak skutečně jsem se s těmito případy setkával a není to, není to výjimečné. A on i ten zákon, i ten zákon, jak je v současné době koncipovaný velmi liberálně, tak ten přece vysílá do té společnosti signál, jako kdyby ten potrat byl něčím banálním, to si také myslím, že také není v pořádku.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Na druhou stranu, pane místopředsedo, já myslím, že vy ty údaje znáte stejně jako já, nevím, jestli je znají naši posluchači. Český statistický úřad uvádí zcela jednoduchá čísla, která hovoří o tom, že i přesto, že máme takhle liberální právní úpravu, která se týká interrupcí, tak minimálně od roku 1993 počet potratů klesá ze sedmdesáti tisíc na těch současných pětadvacet tisíc. Možná to tak společnost nebere a nevidí tak, jak to vidíte vy?

David MACEK, místopředseda strany /KDUČSL/:
Víte, před dvaceti lety na konci komunismu v podstatě ten poměr narozených a předčasně tedy usmrcených dětí byl téměř 1:1, tam, čili já můžu říct, že za posledních dvacet let počet potratů vlastně klesl dobře o tři čtvrtiny pochopitelně především vlivem rozšíření antikoncepce, nicméně, pane redaktore, vy už podruhé nebo potřetí jste opakoval to číslo dvacet pět tisíc. Umí si někdo z nás představit pětadvacet tisíc jaksi nenarozených dětí? Vždyť to je velikost v podstatě okresního města a jestliže například, když se vrátíme k panu prezidentovi, on na začátku roku ve svém projevu konstatoval, že žijeme v nejbohatším období našich dějin, tak je přece škoda, aby česká společnost tímto způsobem likvidovala budoucí generace, když to řeknu velmi mírně.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dobrá, řekněme ztížit přístup k interrupcím či je ve finále možná až v některých momentech zakázat je represivní způsob, ptám se tedy, proč se lidovci nerozhodli jít cestou pozitivnější, a to je například propagace antikoncepce, protože asi si tady oba můžeme přiznat, že ve chvíli, kdy by bylo více používáno antikoncepce, tak asi možná bude i těch potratů méně.

David MACEK, místopředseda strany /KDUČSL/:
Možná, když mluvíte o těch statistikách, já je teď nemám přímo před sebou, ale mám informaci, že vlastně ten počet potratů klesal až do roku 2006, ale v roce 2007 se ten trend začal otáčet a vloni těch potratů o několik set opět přibylo, to je jedna věc. Druhá věc ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já ta čísla mám, já ta čísla mám před sebou, pane místopředsedo.

David MACEK, místopředseda strany /KDUČSL/:
Máte je před sebou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dvacet pět tisíc tři sta padesát dva v roce 2006, dvacet pět tisíc čtyři sta čtrnáct loni.

David MACEK, místopředseda strany /KDUČSL/:
Takže je to o nějakých sto, sto potratů.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ano.

David MACEK, místopředseda strany /KDUČSL/:
Ta informace je víceméně správná. Už jsem tady konstatoval, jsem přesvědčený o tom a je to naprosto zřejmé, že potratů ubylo takovým razantním způsobem právě vlivem rozšíření antikoncepce v posledních patnácti, osmnácti letech a já osobně, když ty trendy sleduji, a vlastně i to číslo za loňský rok mi dává trošku zapravdu, si myslím, že ten potenciál, který antikoncepce nabízí jakožto faktor, který snižuje potratovost, tak se vyčerpal, že už to zkrátka níž nepůjde, i kdybychom tady na každém rohu rozdávali prezervativy například.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jako že nerozdáváme.

David MACEK, místopředseda strany /KDUČSL/:
No, vím, že některé politické strany tímto způsobem postupují ve volebních kampaních.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Lidovci to rozhodně nebyli. Takový ...

David MACEK, místopředseda strany /KDUČSL/:
Budete překvapený, ale tuším, že v Rakousku nebo v Německu, mám dojem, že v Rakousku teď před těmi krajskými volbami v jedné ze zemí rakouských, tak to byli mladí lidovci, kteří rozdávali, rozdávali prezervativy, není to náš /nesrozumitelné/.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane Macku, bavili jsme se o českých rozích. Takových bylo Dvacet minut Radiožurnálu. Jejich hostem byl z brněnského studia Českého rozhlasu David Macek, místopředseda KDUČSL. Pane Macku, děkuji, že jste přišel do studia Českého rozhlasu a mějte se hezky, hezký víkend.

David MACEK, místopředseda strany /KDUČSL/:
Děkuji za pozvání. Krásný jarní víkend všem.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
U druhého mikrofonu tady v Praze byl Martin Veselovský. Přeji vám příjemný večer strávený s Českým rozhlasem a nezapomeňte, že už za malou chvíli přesně v osmnáct hodin začíná také Radiofórum.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mav
Spustit audio