Dávejte pozor na nový vir - krade totiž data

3. prosinec 2001
Megabyte

V Megabytu jsme informovali o dalším viru, který se může objevit i ve vaší poště, o první akademii pro hackery a také vám nabídneme reportáž z předávání cen v soutěži Digitální svět procesoru Pentium 4. V naší malé encyklopedii vysvětlí Martin Faťun termín OEM. V závěru se dozvíte, kdo vyhrál v námi avizované soutěži Digitální svět procesoru Pentium 4.

Virotvůrci si zase ze spousty lidí udělali obětní beránky. Minulý týden dostali už i do českého internetu novou variantu delší dobu známého viru jménem Badtrans-B. Béčko je nepříjemné v tom, že využívá bezpečnostní díru v programu Outlook a může být spuštěno automaticky už při prohlížení zprávy. Stejnou díru v poslední době využívala například Nimda. Vir nejdříve odpoví na všechny nepřečtené zprávy. Větším problémem je ale to, že se pokusí poslat adresu vašeho počítače autorovi viru. Ten pak může získat přístup k osobním informacím, jako jsou přístupová jména a hesla, případně i čísla kreditních karet a bankovních účtů.

Už popáté udělovala redakce Mobil.cz cenu Mobil roku. O nejoblíbenější mobilní telefony ve čtyřech kategoriích hlasují sami čtenáři mobilserveru. Už po dvou týdnech soutěž překonala celkový počet hlasů z minulého ročníku a celkem napočítali organizátoři 48 a půl tisíce hlasů. Všechna první místa si odnesla Nokia, což je už tradicí. Druhá místa stabilně obsazoval Siemens - jen v kategorii chytrých telefonů na druhém místě skončil Ericsson. Odborná porota ocenila telefony Ericsson T39m, Siemens ME45 a Motorolu Accompli A008. Motorole dala přednost i redakce deníku Technet.cz.

Pokud si nejste jisti právem v oblasti informačních technologií, je tu pro vás nová internetová stránka. Občanské sdružení Společnost pro právo informačních technologií spustilo na adrese www.itpravo.cz portál, kde najdete odborné články a zprávy z oblasti elektronického obchodu, ochrany domén i autorského práva. K hlavním tématům patří užívání cizích obrázků na internetu a podvody spojené s internetovými službami a elektronickými podpisy.

Na internetu se objevila reklama na první školu pro hackery - lidi, kteří se nabourávají do počítačových systémů. Vyučování hackerské akademie se odehrává v Paříži, ale je ho možné absolvovat i korespondenčně. Má tři stupně a za každé ze tří sezení si majitelé počítají fixní sazbu 150 franků. O školu se už zajímá i místní policie.

Objevit skutečného výrobce nějakého zařízení či programu může dát někdy práci. V případě takzvané OEM výroby totiž výrobcem není ten, kdo si na výrobek nalepil své logo, ale někdo úplně jiný. Takto vidí zkratku OEM v naší zvukové encyklopedii Martin Faťun:

"Zkratkou OEM je označován takzvané Original Equipment Manufacturer, čili původní výrobce nějakého softwéru nebo hardwéru. Počítačové firmy často nakupují už hotové výrobky a prodávají je pak pod svou vlastní značkou jako takzvané OEM verze."

Tento týden jsme také přinesli reportáž z předávání cen v soutěži Digitální svět procesoru Pentium 4. Absolutním vítězem se stal Ivo Petrášek z Prahy, který za sebe poslal své dva syny, aby mohli odnést první výhru: počítačovou sestavu s procesorem Intel Pentium 4. Na druhém místě se shodně umístili Vladimír Blahník a Zdeněk Peltán. Odnesli si Intel Pocket PC Cameru, předplatné časopisu Score, trička, hrnečky a podložky pod myš od společnosti Intel. Fotoreportáž najdete v galerii.

autor: ark
Spustit audio

Více z pořadu