Darček s atmosférou Slovenska

13. prosinec 2005

Blížia sa Vianoce a každý z nás hľadá nejaký vhodný darček pre svojich blízkych. Tí, ktorí majú slovenské korene, možno uvažujú o niečom, čo bude Slovensko nejakým spôsobom pripomínať. Preto dnes budeme hovoriť hlavne o slovenských knihách ale nielen o nich.

Nedávno som sa stretla s jednou známou, ktorá zháňala nejaké slovenské zákony a zistila, že predajňa "Slovenské knihy" už v Jílskej ulici v Prahe nie je a odišla veľmi sklamaná. Lenže ona tam je, ale už nie vedľa Slovenského inštitútu, ale o kúsok ďalej. Keďže to zaujíma aj ďalších našich poslucháčov, vybrala som sa za jej majiteľom Zbyňkom Adamom. Najskôr som sa opýtala, či ho vôbec záujemcovia o slovenskú literatúru nájdu:

"Je fakt, že hodně lidí si nás zjistilo z internetovej stránky www.slovenskeknihy.cz , kde je napsaná adresa, otvírací doba a telefon. Všechno co k tomu má být. Co se týče poměru návštěvníků, tak je to tak jedna k jedné - Slováci a Češi.. Češi shánějí to, co není v češtině vydané, to znamená většinou odbornou literaturu, nebo zájemci o původní slovenskou beletrii nebo poezii, případně muziku."

Podľa pána Adama pravidelnými návštevníkmi sú aj Slováci, ktorí sa zaujímajú o aktuálne dianie na Slovensku, pretože tam kúpia slovenské noviny, časopisy a právnickú literatúru.

A ako to však vyzerá so súčasnou slovenskou beletriou? Ako povedal Zbyňek Adam, v "českých končinách" o nej, bohužiaľ, príliš veľká povedomosť nie je, takže tomu zodpovedá aj záujem. Medzi jeho obľúbencov patrí Peter Pišťanek, ale určite za prečítanie stoja aj ďalší slovenskí autori ako napríklad Dušan Mitana, Michal Hvorecký alebo predstaviteľky tzv. ženskej literatúry.

"Tak to je Táňa Keleová - Vasilková. Od ní máme asi 10 titulů, potom Gabriela Rothmayerová, ta je velice populární na Slovensku, potom paní Džerengová, která je také velice zajímavá, možná i pro české ženy."

Vidím že tu máte aj hudobné nosiče. Je o ne záujem?

"Zájem je veliký. Hlavně o ta CD ze sedmdesátých a osmdesátých let. Namátkou třeba Duchoň, Grúň, Kociánová, Sepéšiová, prostě ta starší generace. Nová CD, nové kapely si myslím, že není problém sehnat prakticky kdekoliv, takže tam je ten zájem menší. A pak hlavně samozřejmě o folklór, který vozíme poměrně ve velkém výběru."

Takže ak chceme na Vianoce darovať niečo s atmosférou Slovenska, možnosti sú.

autor: dsl
Spustit audio

Více z pořadu