Daniel Hůle z Člověka v tísni: Nikdo jako „typický dlužník“ neexistuje

Počet exekucí v Česku klesá – alespoň to vyplývá z čísel, která ve středu zveřejnila Exekutorská komora. Jak vidí situaci člověk, který zadluženým lidem pomáhá? Hostem Heleny Šulcové byl analytik Daniel Hůle z Člověka v tísni.

Typickým dlužníkem je podle údajů Exekutorské komory 41letý muž, který si prošel vězením. „Tento popis jednoznačně nesedí,“ shrnuje Daniel Hůle své zkušenosti.

Na jedné straně jsou podle něj mezi dlužníky chudí, nevzdělaní lidé, kteří se v dluhové pasti pohybují celý život, na straně druhé je mezi dlužníky i velká množina vzdělaných příslušníků střední vrstvy. „Velmi bych se proto ostýchal mluvit o ‚typickém dlužníkovi‘.“

Čtěte také

Umíte si představit, že nezaplatíte zdravotnický poplatek 90 korun a nakonec z toho bude téměř třicetitisícový dluh? I s takovými případy se Daniel Hůle z Člověka v tísni během své praxe setkává.

„Kdybyste mi dlužila 90 halířů, já vás na to neupozornil, rovnou bych podal žádost o vydání elektronického platebního rozkazu a najal na to svou sestřenici-advokátku, dostal bych od vás nejen 90 halířů, ale i 5100 korun plus soudní poplatek,“ počítá. „Pokud byste nezaplatila a já se obrátil na exekutora, narostlo by to nejen o náklady na exekutora, ale i o náklady na právní zastoupení v exekučním řízení.“

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.