Další postup KSČM při volbě českého prezidenta

Dobrý podvečer, začíná Dvacet minut Radiožurnálu. U jejich mikrofonu je tak, jako každý všední den v tuto dobu Martin Veselovský. Za tři dny by měla začít druhá volba prezidenta České republiky. Bezesporu nejsledovanější politickou stranou, která má za současného rozvržení sil v parlamentu nárok na to být klíčem k řešení situace, je Komunistická strana Čech a Moravy. O tom, jak budou komunisté v pátek volit, a jak o čem budou do té doby vyjednávat, budu v příštích Dvaceti minutách mluvit s předsedou ÚV KSČM Vojtěchem Filipem, dobrý večer, pane předsedo.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Dobrý večer vám, posluchačům Českého rozhlasu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ta situace je zejména po minulém pátku docela komplikovaná, pro laika trošku nepřehledná, tak to nebudeme nijak komplikovat ještě více a budu se ptát zcela jednoduchými otázkami. Začněme tedy jednoduše. Koho budou komunisté v pátek volit?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Tak to se právě vyjednává, protože do dnešního dne do dvaceti čtyřech hodin je termín pro podávání případných návrhů na kandidáty. Pokud je mi známo, tak v Senátu v tuto chvíli probíhá jednání o podepsání návrhu na Jana Švejnara. ODS jednoznačně deklarovala, že předloží dnešního dne návrh na Václava Klause a my jednáme dnešního dne s jedinou kandidátkou, která si nedala podmínku, že bude kandidovat na prezidenta republiky. Pokud nebude kandidovat Jan Švejnar s Janou Bobošíkovou. Ostatní kandidáti, které jsem v neděli zveřejnil, po projednání s Jiřím Paroubkem, řekli, že by kandidovali pouze v případě, že Jan Švejnar by nekandidoval.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jinými slovy, s těmi zbylými, což jsou Pavel Rychetský, Jiří Dienstbier, Václav Pačes a Otakar Motejl, tak s těmi zbylými si v podstatě do toho limitu do dnešní půlnoci příliš už nedá počítat?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
To není možné, protože ty sdělili pouze v případě, že Jan Švejnar nebude kandidovat. Oni jsou za určitých okolností ochotni kandidovat, ale ne v případě, že by to bylo proti Janu Švejnarovi.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Znamená to jinými slovy, z toho, co jste říkal, pane předsedo Filipe, že tito čtyři muži, které jsme teď jmenovali, už pro druhou volbu jsou pasé?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Pro druhou volbu v každém případě.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pro druhou volbu tedy v úvahu připadá Václav Klaus, Jan Švejnar a Jana Bobošíková?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Tak já myslím, že do dvaceti čtyřech hodin dnešního dne ještě může přijít samozřejmě jakýkoliv návrh, který bude od deseti poslanců, nebo deseti senátorů. Čili toto můžeme říct, vysloví jenom zítra nebo po půlnoci zítřejšího dne a takže v tomto ohledu i my zvažujeme, jestli máme dát tu kandidaturu. Momentálně klub jedná i za mé nepřítomnosti s Janou Bobošíkovou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Za jakých okolností, protože je sedmnáct hodin třicet sedm minut, to znamená, že šest a půl hodiny zbývá do vypršení limitu. Mimochodem, je nějaká jiná cesta ještě, z vašeho pohledu, jak vsunout dalšího kandidáta, nebo jak změnit to personální obsazení kandidátů na prezidenta ještě po tom limitu?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
To není možné, leda by byla schůze zrušena tak, jak byla svolána a stanoven jiný termín schůze.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Je možné toto?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Já si myslím, že to pan předseda sněmovny Vlček neudělá, takže ten termín skončí skutečně o půlnoci. Víte, mně to připadalo od ostatních politických stran velmi nefér. Vzhledem k tomu, že Ústava České republiky předpokládá, že mezi prvním a druhým kolem jedné volby může být až čtrnáct dní, my jsme tu jednu volbu ve všech třech kolech udělali v podstatě za dva dny, nebo za jeden a půl dne a nyní máme mezi první a druhou volbou jenom týden, to je pro jiné kandidáty velmi nefér. Je to atak na KSČM, která svým způsobem splnila své usnesení a protože jsme viděli rozložení sil v Poslanecké sněmovně, tak jsme jasně deklarovali, a všichni to věděli dva měsíce dopředu, že ve třetím kole první volby Jana Švejnara nepodpoříme, protože nesplňuje ta kritéria, která my jsme na jakéhokoliv kandidáta, tam nezáleželo, jestli je to kandidát levicový nebo pravicový, jestli je člen strany nebo není členem strany, ale na všechny kandidáty, a protože ani jeden z těch dvou kandidátů nesplňoval ta kritéria, tak jsme nemohli říct poslancům volte ho, ač neplní ta kritéria. A nám bylo lhostejné, jestli to bude ve veřejné nebo v tajné volbě. A v tuto chvíli obě politické strany, které se rozhodly jaksi pokračovat v tom souboji Václava Klause s Janem Švejnarem, nedaly šanci ostatním velice významným osobnostem v české veřejnosti, aby se o ten post prezidenta republiky ucházely. Já to považuju za zbabělost od ODS a ČSSD.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jenom abych tomu dobře rozuměl. Těch čtrnáct dní by podle vašeho názoru bylo, jaksi skýtalo lepší prostor pro vyjednávání, těch šest dní je pro vás málo?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Určitě, minimálně za týden by mohli jakýkoliv kandidáti znovu navštívit poslanecké a senátorské kluby a představit svoji vizi výkon funkce prezidenta republiky. To také omezuje i naše jednání, protože my samozřejmě jsme deklarovali zájem o další kandidáty, proto jsme také zveřejnili jména, o kterých kandidátech uvažujeme. A zase, znovu opakuji, nebyli to straničtí kandidáti, dokonce si myslím, že někteří by byli i pro KSČM těžko přijatelní, ale přesto jsme byli ochotni až tak daleko zajít. A myslím si, že to byla největší možná vstřícnost KSČM vůči ostatním politickým stranám. Jestliže jsme tlačeni do kouta a máme být jakýmsi přívěškem těch, kteří rozhodli o nás bez nás, tak se nám nedivte, že se bráníme, abychom zůstali suverénní politickou stranou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Počkejte, pane předsedo, teď to vypadá, že vám všichni okolo ubližují.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Ne, ne, ne, tak jsem to neřekl. Já jsem jenom řekl, že to se v normálním politickém vyjednávání nedělá.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A není to prostě tak, že vzhledem k tomu, že nejsilnější politická strana nominuje Václava Klause, potom druhá nejsilnější plus jedna malá strana nominují Jana Švejnara, tak si prostě hájí ty své nominované kandidáty a po pravdě řečeno, proč by vám dávali prostor na to, abyste mohli vyjednat nějakého svého třetího?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
No, protože přeci usilují o naše hlasy. To já myslím, že je logické. To se v politice opravdu nedělá.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ale usilují o vaše hlasy pro svého kandidáta, jak jsem to alespoň já pochopil.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Ano, ano, ale i tak, když usilují o naše hlasy pro svého kandidáta, tak minimálně měli pochopit, že zasedání ústředního výboru našeho nejvyššího stranického orgánu mezi sjezdy je v sobotu. Já jsem prosil na jednání u předsedy sněmovny Vlčka v sobotu odpoledne po neúspěšné první volbě o to, abychom nevolili ve čtvrtek, toho jsem dosáhl, ale oba, všichni čtyři předsedové řekli, že pátek je vhodný. Já jsem říkal, přeložte to alespoň na další týden, protože já bez zasedání ústředního výboru podmínky pro ty kandidáty nezměním.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak a vraťme se ještě do žhavé současnosti, jak jste sám říkal, tak Jana Bobošíková je právě na jednání poslaneckého klubu KSČM. Jaká je pravděpodobnost, že nakonec na tom seznamu bude i ona a pod ní se budou skvět jména komunistických zákonodárců?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Tak ta možnost tady evidentně existuje, protože my máme dvacet šest poslanců, takže můžeme dokonce dát dva návrhy rozdílné jako KSČM, ale to neuděláme, protože nemáme v úmyslu rozmělňovat tu volbu nějakým způsobem a já ten výsledek neznám, protože jsem přijal vaše pozvání a přišel jsem do Českého rozhlasu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Je možné, že už to rozhodnutí padlo?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Já myslím, že ne, že ta návštěva je jedna věc a rozhodnutí klubu je věc samostatná bez toho kandidáta.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, co se bude dít do dnešní půlnoci co se týče vašeho programu a komunistických vyjednavačů, o čem budete s těmi ostatními politickými stranami jednat?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Vrátím se k jednání, které jsem měl minulý, včera večer s Jiřím Paroubkem a řekl jsem mu, jaký je náš úmysl, ne po telefonu tak, jak jsem s ním jednal v neděli. Ale včera večer jsem s ním osobně jednal, s vedením poslaneckého klubu ČSSD. Byl tam u toho zástupce našeho vyjednávacího týmu, my jednáme jaksi kolektivně a řekl jsem mu, že mě udivilo, jakým způsobem razantním prosazovali ten svůj postoj, který v podstatě vede k nemožnosti, aby se jiný kandidát představil. A v tomto ohledu znovu přijdu s výsledkem jednání klubu, to znamená, jestli budeme někoho nominovat, za jakých okolností a pokud nezískám podporu pro toho našeho kandidáta, tak buď do těch dvaceti čtyřech nula nula předložíme tu kandidaturu nebo nepředložíme tu kandidaturu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tam je tedy evidentně mnoho neznámých ještě?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Je, opravdu je velmi neznámých, ale nedivte se tomu. Na jednání byl čas od neděle do úterního večera, takže ty neznámé, které se projevují v těch okolnostech, se soustřeďují do třech dnů.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Říká zatím v těchto Dvaceti minutách Radiožurnálu předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip. Hovoříme spolu samozřejmě na vlnách Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu zejména o vyjednáváních a o situaci těsně před ukončením limitů pro nominace kandidátů do druhé volby prezidenta České republiky. Vy máte z dnešního odpoledne, pane předsedo, usnesení stranického výkonného výboru, které doporučuje vašim zákonodárcům toto: Podporovat veřejnou volbu, to je za prvé, za druhé nepodporovat a nevolit Václava Klause a za třetí podporovat vámi navržené kandidáty a jednat o nich s ČSSD a zelenými. Je možno toto usnesení číst tak, že komunističtí volitelé v žádném případě nebudou ve druhé volbě volit Václava Klause?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Tak já myslím, že je to jednoznačné. My jsme už od začátku deklarovali od června loňského roku, že nechceme stranického kandidáta. A jestli bylo něco na těch projevech v pátek minulý týden pravdivého, tak je fakt, že ODS udělala z Václava Klause více stranického kandidáta než sám Václav Klaus je.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Zeptám se ještě o něco jinak. Ani svým chováním nijak nezpůsobíte to, aby byl Václav Klaus zvolen například ve druhém nebo třetím kole opustit například jednací sál?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Tak my se odpovědně zúčastníme volby a určitě nebudeme opouštět jednací sál. Nesnížíme kvórum, budeme skutečně stát za tím naším rozhodnutím. Myslím si, že se to ukázalo, že klub KSČM nemá problémy ani s přeběhlíky, ani s těmi, kteří by jaksi pochybovali v jiném druhu volby o tom, jak se mají zachovat. My prostě jsme si vědomi své odpovědnosti a v každém případě, v každém případě se volby zúčastníme a budeme rozhodovat podle našich kritérií.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vy půjdete za Jiřím Paroubkem s tím výsledkem jednání vašeho poslaneckého klubu a jednání s Janou Bobošíkovou, coby vaší kandidátkou na prezidentku České republiky. Je evidentní stále ještě z vašeho pohledu, že je Jan Švejnar kandidátem ČSSD a zelených, anebo se ta situace v tuto chvíli mění?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Já si myslím, že se mění, protože minimálně dvě hodiny mám informaci, že Strana zelených pochybuje o další podpoře Jana Švejnara. V tom případě by Jan Švejnar neměl podporu dostatečného počtu poslanců a senátorů. Myslím, že v dnešních novinách to bylo několikrát zvýrazněno, ať už na stanovisku Karla Schwarzenberga jako ministra zahraniční za Stranu zelených, tak i jiní poslanci a senátoři, kteří jsou za Stranu zelených, pochybují o tom, že ho mají dále podporovat po té neúspěšné volbě, takže v tomto ohledu nevím, jestli bude, bude tak striktní Jiří Paroubek jako byl minulý týden.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Je možné si představit, že by dnes o půlnoci byli jména komunistických zákonodárců napsána i pod jménem Jana Švejnara, byť jen virtuálně?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Tak, možné to samozřejmě je, možné to samozřejmě je, ale my jsme nezmínili ta kritéria. My jsme na to neměli čas. To znamená, že by museli z pohledu Strany zelených, z pohledu ČSSD a z pohledu Jana Švejnara přijít signály, že mají zájem minimálně, minimálně změnit svůj postoj tyto tři strany, zejména Strana zelených k otázce referenda o raketové základně na území České republiky, případně sdělit své negativní stanovisko k takto předložené dvoustranné smlouvě mezi USA a Českou republikou a pan Švejnar by prohlásil, že takovou změnu postoje Strany zelených podporuje, to znamená, že by nebyl pro uzavření takové smlouvy bilaterální o...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tato jediná podmínka by stačila, aby komunisté...

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Ta by velmi výrazně změnila jaksi postoj těch zákonodárců, kteří nemají zájem volit Jana Švejnara.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Je možné, že už máte za sebou jednání se zelenými, které by předjímalo nějaký přesun jejich pozornosti k jinému kandidátovi?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Ne, nemáme, protože já jsem včera před jednáním s Jiřím Paroubkem chtěl jednat s panem Bursíkem, ale oni měli jiné jednání a k té schůzce nedošlo, takže se zelenými nemáme žádnou dohodu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Říká v těchto Dvaceti minutách Radiožurnálu předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip. Jen podotýkám a připomínám, že posloucháte Český rozhlas 1 Radiožurnál. Je ten fakt, že byste dnes za Jiřím Paroubkem šel se jménem Jany Bobošíkové coby kandidátky Komunistické strany Čech a Moravy, že ten fakt je v podstatě nátlakový, abyste měl lepší vyjednávací pozici s Jiřím Paroubkem?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Já myslím, že nejde o nátlak, že to musel očekávat Jiří Paroubek. Musela to očekávat Strana zelených, musely to očekávat senátorské kluby. Vzhledem k tomu, že ten nátlak po celou dobu byl na KSČM, aby se vlastně přidala k návrhu, který s ní nebyl nijak projednán, který byl předložen jenom k podpoře, a v tomto ohledu...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jenom, pardon, pane předsedo, jenom vsunu podotázku. Když se tedy cítíte takto, jakože jste tlačeni nebo nuceni k něčemu, co s vámi nebylo předjednáno, tak to je přece možné, a teď mi promiňte to slovo, zobchodovat?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
No tak víte, my politický neobchodujeme.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já jsem věděl, že to řeknete, tak to pojďme nazvat nějakým jiným /nesrozumitelné/.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Já to řeknu jinak. Jestliže každý tlak vytváří protitlak a pokud nemají zájem Strana zelených a ČSSD a senátorské kluby o kolaps druhé volby, tak by měli s námi vážně jednat o tom, jestli podmínka, kterou my jsme dali jako základní, to znamená nepodpora té raketové základny a ta podmínka není komunistická, to je podmínka sedmdesáti procent obyvatelstva České republiky, a to je podmínka, podle mého soudu, relevantní. A v tomto ohledu, jestliže budou garance, tak jistě můžu znovu svolat výkonný výbor, mohu znovu svolat poslanecký klub a jednat do pátku o čemkoli.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To je mimochodem možná ta druhá cesta, na kterou jsem se ptal na začátku.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Ale ta cesta ještě nezačala, protože já nevím, jakým způsobem se zachovají zelení k panu Švejnarovi.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Budiž, řekněme, že není vytyčena. Na druhou stranu, když si vezmeme vaše dnešní usnesení, respektive usnesení vašeho výkonného výboru, které jaksi zapovídá cestu směrem k Václavu Klausovi a ve chvíli, kdy vy říkáte, pane předsedo Filipe, že pokud tato vaše podmínka ohledně radaru nebude akceptována zelenými a ČSSD, tak tady je ta cesta narýsována poměrně přesně. Co bude ta třetí možnost?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Tak zachováme se stejně jako v prvé volbě. To znamená, že nepřipustíme, aby Václav Klaus byl ve druhém a třetím kole druhé volby protikandidátem Václava Klause, to znamená, že toho druhého kandidáta podpoříme. A ve třetím kole ta naše podpora bude znamenat, že budeme volit, ale nikoliv tak, aby byl ten protikandidát zvolen.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dalo by se to interpretovat tak, jakože velice pevně z pohledu někoho možná velice nekompromisně jdete za svým cílem.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Ne, my nejdeme za svým cílem, my jdeme na ochranu požadavků sedmdesáti procent občanů České republiky. To je podle nás zásadní věc. Mě zaujalo vystoupení Jana Švejnara, které bylo na našem klubu při druhé návštěvě, že si uvědomuje, že některé naše požadavky vůbec nejsou stranické, že jsou občanské a že on chce vyslyšet požadavky občanů. Čili já se ptám zcela otevřeně a také otevřeně bez žádných zákulisních manévrů říkám, že pokud je toto požadavek sedmdesáti procent občanů, jak se k tomu, pane kandidáte, postavíte? Ptám se tak Václava Klause jako Jana Švejnara, jako se ptám Jana Bobošíkové.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A Jana Bobošíková mimochodem odpovídá jak?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Jana Bobošíková...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já vím, že tam teď nejste, ale než jste odešel.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Ne, Jana Bobošíková podle mých informací a podle toho, co ona zveřejnila, jaksi ve svých informacích ona říká, že pokud by tady měla být jakási radarová základna, tak jedině česká radarová základna, která by byla součástí systému obrany Evropy, a tu by mohli využívat samozřejmě ty informace z té radarové základny mohli využívat nejen evropské země, ale Rusko i Amerika.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, a teď ještě jednou k tomu jednání, které asi pravděpodobně bude probíhat do dnešní půlnoci. Pokud by tu podmínku ohledně radaru měla splnit Strana zelených, tak podle všech dostupných informací by to vedlo k výraznému rozkolu ve vládní koalici. Je obtížně si představitelné, že by občanští demokraté akceptovali, že by se zelení coby koaliční partneři takto postavili k tomu projektu americké radarové základny, počítáte s tím?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
No, oni se už proti tomu postavili, teda aspoň to tak deklarují. Já nevím, jak se chovají ve vládě čtyři ministři za Stranu zelených, ale v Poslanecké sněmovně...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Minimálně podřízení ministra zahraničí Schwarzenberga vyjednávání o radaru nadále.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Ano, to je samozřejmě úkol pana premiéra vůči panu ministru zahraničí, to já nezpochybňuji. Pokud pan ministr chrání české národní zájmy, tak nemohu nic namítat. Mohu namítat jenom to, že vůbec to česká vláda připustila, ale my nejsme vládní, my jsme opoziční stranou, čili to je...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Spíš mě zajímá ten moment eventuálního rozpadu vládní koalice, jestli s ním počítáte, jestli to pro vás by byl případný příjemný vedlejší efekt?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Já myslím, že ten vedlejší efekt není z této věci. Ten je z toho, že je v programovém prohlášení něco jiného než se ve skutečnosti děje, a to je jak v energetické oblasti, tak v oblasti obrany, protože tam je soustředění na tu spolupráci v rámci NATO a tohle není ani program NATO. Umístění americké radarové základny, to znamená bilaterální smlouva mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými, není ani programovým směrem jednání orgánů severoatlantického paktu. A v tomto ohledu zelení alespoň na půdě Poslanecké sněmovny dost vehementně říkají, že oni nejsou pro bilaterální smlouvu, oni jsou pro smlouvu v rámci NATO. My jsme mnohem dál, my říkáme, že nechceme tu radarovou základnu, zejména, pokud by měla být na bázi jenom bilaterální smlouvy, protože víme, že ty radarové základny, které jsou v rámci NATO, jsou dvě v České republice už dávno instalovány.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A úplně kraťoučká odpověď, prosím, eventuální rozpad vládní koalice by KSČM přivítala?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Já myslím, že bychom to přivítali nejen my jako KSČM, ale přivítali by to občané České republiky, protože...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ptal jsem se teď spíš na stranický pohled, pane předsedo.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
No, já říkám, že bychom ho přivítali, protože ten atak na sociální systém v České republice, na občany České republiky na neskutečné jaksi neplnění volebních slibů, je tak velký, že si myslím, že vláda v tomto složení nemá legitimní mandát dělat ty kroky, které dělá, protože postupuje proti volebním programům tří koaličních stran.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, takových bylo dnešních Dvacet minut a názory předsedy ÚV KSČM Vojtěcha Filipa. Díky za váš čas a na shledanou.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Děkuji a někdy na slyšenou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Martin Veselovský byl u druhého mikrofonu. Přeji vám příjemný večer.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mav
Spustit audio