Dalmácii pustoší rozsáhlé lesní požáry

31. červenec 2003
Vysílání v Chorvatsku 2009

Chorvatsko bojuje s rozsáhlými požáry. Ohnivý živel zuří zejména v Dalmácii, turisticky nejoblíbenější části země. Borovicové lesy nehoří jenom na pobřeží, ale také na přilehlých ostrovech Hvar a Brač.

Z ostrovů stoupá hustý dým. Plameny už zničily stoleté vinice, olivové háje a borovicové lesy. Zatímco ale včera trápil hasiče silný vítr, který hnal oheň do stran, dnes byla situace mnohem klidnější a mnoho ohnisek požárů se tak podařilo dostat pod kontrolu, například v okolí Šibeniku.

Podle informací dalmáckého krizového hasičského centra hoří už jen v jižní části Brače a na náhorních plošinách Hvaru. Jde ale o neobydlené oblasti a tak se turisté nemusejí obávat případné evakuace. Podle hasičů by měli i tato ohniska požárů zlikvidovat ještě během noci.

Jachtaři na Jadranu by měli víc sledovat předpověď počasí

Více než 80 procent případů zachraňování lodí a jachtařů na Jadranu se stalo kvůli tomu, že neposlouchali předpověď a neuměli adekvátně reagovat na prudkou změnu počasí. Chorvatský vyšetřovatel námořních nehod Edo Šavnic proto radí - poslouchejte zprávy pro jachtaře.

Minulou sezónu museli například záchranáři vyjet k 218 případům a zachránili tisícovku osob. Osmnácti turistům ale již pomoci nemohli. Letos se situace bohužel příliš nezměnila, a tak registrují v průměru čtyři výjezdy za den. Informace o počasí jsou pravidelně vysílány na VHF frekvencích v pěti světových jazycích.

Počasí v Dalmácii:

První srpnový pátek bude v Dalmácii polojasný až oblačný. Během dne by se mohl objevit místy i déšť, zejména na severním Jadranu. Vítr bude vát slabý a teploty se budou pohybovat v rozmezí třiceti až pětatřiceti stupňů Celsia.

autor: pev
Spustit audio

Více z pořadu