Dalibor Dědek: Podnikatelům nevadí daně, ale to, jak se s nimi nakládá

Pravicová vláda zvyšující daně, ne zrovna vysoká politická stabilita, populistické nápady politiků namířené tu vůči jedné, tu vůči druhé skupině obyvatel a také jasně deklarované plány levicových stran na zvýšení korporátních daní. Jak se v takovém prostředí žije českým firmám?

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
V libereckém studiu Českého rozhlasu je majitel společnosti Jablotron Dalibor Dědek. Dobré odpoledne.

Dalibor DĚDEK, majitel společnosti Jablotron:
Dobrý den.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Víte, co by mě zajímalo, pane Dědku, z jakého důvodu vaše firma sídlí stále ještě v Česku v Jablonci nad Nisou a ne třeba v Nizozemí nebo na Kypru?

Dalibor DĚDEK, majitel společnosti Jablotron:
Tak já si myslím, že v této zemi jsem se narodil, pořád se cítím jako Čech a nevidím důvod, proč bychom měli sídlit někde jinde. Ono totiž ten dojem, že jinde je to mnohem lepší, je docela zkreslený, protože tím, že jsem měl možnost pobývat venku, tak jsem měl možnost si uvědomit, že všude je takříkajíc chleba o dvou kůrkách.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já vůbec nepochybuji o chlebu o dvou kůrkách, na druhou stranu, když by vaše firma možná formálně sídlila v nějaké zemi, které se říká daňový ráj, to znamená ...

Dalibor DĚDEK, majitel společnosti Jablotron:
Máte na mysli třeba Kypr?

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak Kypr má samozřejmě určité konotace zvlášť v tuto chvíli, že by to možná z určitého pohledu nemuselo být šikovné, ale jsou přece jen jiné destinace, kde by se dalo sídlit a kam mnohé české firmy odcházejí s tím, že je tam o něco více daňové stabilnější prostředí, to vás neláká?

Dalibor DĚDEK, majitel společnosti Jablotron:
Já si nemyslím, že firma, která je prosperující, je životně závislá na tom, aby sídlila někde, kde bude platit nižší daně, protože pokud skutečně už několik procent na daních by mělo mít efekt na to, že firma nebude prosperovat, tak to je na zváženou, jestli ten motor, který táhne kupředu, je v pořádku. Na druhou stranu jestliže v nějakém státě žiju a záleží mi na něm, tak si myslím, že je dobře platit daně, na druhou stranu by bylo velmi rozumné, kdyby také bylo vidět, že ty daně jsou rozumě využívány.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
K tomu se dostaneme. Já jsem našel citát ministra financí Miroslava Kalouska, který říká: "Chápu, že řada podnikatelů potřebuje schovat své peníze před českou finanční správou do offshore firem, ale to procento není výrazné." A potom říká: "Ve srovnání s dalšími zeměmi Evropské unie jsou naše firemní daně nízké a ochrana investic poměrně vysoká. Jsem zvědav, co budou firmy dělat po volbách po nástupu levice." Myslíte si to samé, že v podstatě v kontextu evropském jsou firemní daně nízké?

Dalibor DĚDEK, majitel společnosti Jablotron:
Já si nemyslím, že by tady byly daně nějaké extrémní. Já si spíš myslím, že podnikatele otravuje to, když přijdete řeknu ze zaměstnání domů, pustíte si televizi a potom vidíte, jak se s těmi prostředky, které se v potu tváře zaměstnanců vygenerují, nakládá. To znamená, že to, co se odevzdá do společného měšce, potom mizí zvláštním způsobem.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dá se to také říct tak, že vaše firma, pokud se nepletu, více než 20 let odvádí velice slušné peníze do státního rozpočtu ať už na daních nebo jiných odvodech.

Dalibor DĚDEK, majitel společnosti Jablotron:
Je to tak.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jak jste spokojen tedy s tím, jak se s nimi nakládá potom v tom společném měšci, pane Dědku?

Dalibor DĚDEK, majitel společnosti Jablotron:
No, tak víte co, je otázka, do jaké míry je relevantní sledovat řeknu informace v médiích, protože ono bohužel to, kde něco dobře funguje, to se většinou nezveřejňuje. A samozřejmě prostě, když každý den pustíte zprávy v televizi nebo v médiích a tam jenom slyšíte o těch špatných případech, tak máte pocit, že žijete v místě, kde se jenom ty prostředky nějakým způsobem zneužívají a podobně, přitom ona jich podstatná část možná plyne tam, kam má, ale rozhodně si myslím, že ten proces není efektivní a čím více těch prostředků je přerozdělováno někde shůry, tak tím větší je šance na to, aby byly zneužity anebo aby nebyly použity efektivně.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Miroslav Kalousek tam utrousil takovou tu zmínku o očekávaném vítězství levice v roce 2014 ve sněmovních volbách. Levicové strany ať už je to sociální demokracie nebo jakákoliv jiná, obecně tíhnou víc k většímu přerozdělování peněz těch veřejných, tak nemáte z toho obavu?

Dalibor DĚDEK, majitel společnosti Jablotron:
Já si myslím, že to není dobře to vyšší přerozdělování. Jestliže jste tady zmiňoval, že řada firem se uchyluje do zahraničí kvůli daňovým a jiným podmínkám, tak já znám i několik případů ze světa, kde právě snížením daní naopak došlo ke zvýšení výběru, že ten fiskální efekt byl vyšší, protože potom i společnosti třeba nadnárodní třeba v té zemi zastoupené měly důvod vlastně vykazovat zisky na tom místě, kde vznikaly, a nepřelejvat to formou nějakejch speciálních transakcí, které se asi dějí, protože, když se dívám kolem sebe a vidím řadu firem, které mají mnohem, mnohem větší obraty, než máme my, tak je s podivem, že jejich hospodaření končí smůlou a podobně, takže já jsem přesvědčený o tom, že čím víc se snaží ten stát z toho procesu vyzískat, tak tím nižší je úspěšnost.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Mimochodem vy jste na začátku řekl, když by tím tahounem u dané firmy bylo několik procent v daňové sazbě, že by bylo něco špatně, co je tím tahounem u vás?

Dalibor DĚDEK, majitel společnosti Jablotron:
U nás jsou to jednoznačně inovace. My se snažíme být o krůček napřed před naší konkurencí a nechceme soutěžit v něčem, kde bychom byli 57. v řadě, to znamená, že rozhodně nenabízíme něco, co by bylo levnější a řeknu jinak stejné, než s konkkurencí. Snažíme se, aby naše výrobky a produkty byly lepší, nebo alespoň jiné, než má konkurence. To znamená, abychom dokázali pokrýt jiné potřeby, které třeba ještě si ta konkurence neuvědomila. Takže jednoznačně je to o vytváření nových myšlenek a o zhmotňování dobrých nápadů do finančních výsledků.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já jsem v jednom rozhovoru s vámi, který je starý tuším 2 nebo 3 měsíce, zaregistroval vaši větu, že vy i v té současné recesi ekonomické neustále rostete, a to díky obchodu s Evropou, ne se zámořskými trhy. Čím to je?

Dalibor DĚDEK, majitel společnosti Jablotron:
Je to právě dáno tím, že systematicky rozvíjíme svůj vlastní sortiment, to znamená, že většinu těch peněz, které vyděláme, investujeme do inovací, do vývoje a do výzkumu a přicházíme stále s něčím novým. A tím, že si budujeme vlastní distribuční řetězec, to znamená, nejsme závislí na žádných klíčových odběratelích, to znamená, my si v podstatě vychováváme vždycky pro novou generaci produktů novou generaci distributorů, tak se nám daří neustále ten byznys rozvíjet.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To znamená, když slyšíte od jiných majitelů firem nebo od celých průmyslových odvětví, jak si stěžují na řekněme liknavý podle nich postup vlády v tom, že nepřijímá žádná prorůstová opatření a že možná škrtat a krátit rozpočty v době recese a krize není úplně rozumné, tak vám to v podstatě může být jedno?

Dalibor DĚDEK, majitel společnosti Jablotron:
Víte, já si myslím, že prostě přístup v podnikání v tom, že někdo jiný by měl něco udělat proto, aby se vaše produkty prodávaly, to je absolutní nesmysl, vláda, prezident, nikdo takový nemůže sloužit jako vaše obchodní oddělení. Buďto ta firma má na to, aby svoje produkty prodala, anebo je to zbytečné prostě očekávat, že někde někdo uspořádá nějakou kouzelnou misi kamsi a tam vaše produkty prodá, to je, to není funkční.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já jsem nedávno byl na konferenci českých stavařů a ti si řekněme opravdu velice mnoho stěžovali na to, že stát nedělá nic proto, aby jejich velké rozsáhlé odvětví lépe fungovalo. Bylo to dáno také tím, že se snižoval objem státních nebo veřejných zakázek právě do tohoto sektoru. To nepovažujete za rozumné?

Dalibor DĚDEK, majitel společnosti Jablotron:
Víte já, když už jste se na začátku ptal na ty podmínky v České republice, já si nemyslím, že ty podmínky tvoří jenom vláda a instituce, které tu zemi spravují, ale tvoří ty podmínky také lidé a jestli jsem měl možnost něco porovnat, tak česká populace je nesmírně stěžovovavá a naříkavá. Jako prostě u nás jsou lidi schopni neustále naříkat a stěžovat si, že někdo jiný by měl něco udělat, ať už to jsou prostě ti, kteří jsou někde zaměstnaní, ale kupodivu ti podnikatelé. Prostě tady se nosí to neustálé naříkání. S tím se třeba řeknu v Asii nebo v Americe nepotkáte.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To znamená, že ani v Asii, ani v Americe si téměř nikdo nestěžuje?

Dalibor DĚDEK, majitel společnosti Jablotron:
Moc jsem se s tím nesetkal. Jako ty lidi mají podstatně jinou hrdost a hlavně si uvědomují, že odpovídají sami za sebe. Jako prostě naříkat nad tím, že někde vláda nebo někdo by měl něco udělat, aby moje odvětví lépe fungovalo, fajn jako prostě, ale je to úplně, to je zbytečný, to nikam nevede.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
No, v tom případě, pokud by to bylo, pane Dědku, tak, jak říkáte, tak se ale vláda nechává v podstatě těmito stesky zahnat do určitého možná kouta, protože sama říká ano, teď budeme dělat prorůstová opatření a tváří se, jako že vytáhne českou ekonomiku z několik čtvrtletí trvající recese.

Dalibor DĚDEK, majitel společnosti Jablotron:
Jestli se o to vláda pokusí, dopadne to špatně, protože vláda na to nemá. Jestliže tento stát funguje na dluh, tak je naprosto reálné, aby prostě s prázdnou nádrží ten motor vyvinul větší výkon. Já jsem naopak přesvědčen o tom, že vláda by maximálně se starat o takové ty základní věci, které jsou řeknu jakousi infrastrukturou pro podnikání ať už je vzdělání, ať už je to lékařská péče a věci k tomu podobné, ale proboha, ať se nemontuje do byznysu. Všechno prostě, snahy o tom, aby se někde vytvořily nějaké zakázky, to je umělé a navíc na to nejsou prostředky.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Mimochodem vy a myslím tím vaše firmy saháte si nějakým způsobem na státní nebo jiné veřejné zakázky?

Dalibor DĚDEK, majitel společnosti Jablotron:
Ne.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A proč ne?

Dalibor DĚDEK, majitel společnosti Jablotron:
My jsme v minulosti měli pár možností, ale když jsem jednak seznal, jaká je za tím byrokracie, jak tam ty věci fungují, tak jsem usoudil, že chci dělat byznys na základě toho, že na jedné straně máme produkt a na druhé straně máme někoho, kdo ho skutečně chce, potřebuje, aby s tím uspokojil své potřeby, a nejenom, že si někdo potřebuje něco odškrtnout v nějaký tabulce, případně získat řeknu zakázku pro svého bratra, příbuzného anebo jiného kamaráda, jo, bohužel s tím jsme se v praxi setkali.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Takových je dnešních Dvacet minut Radiožurnálu, jejichž hostem je majitel společnosti Jablotron Dalibor Dědek. Pane Dědku, jako vlastně máte zkušenost, teď tím myslím vy jako majitel a šéf firmy Jablotron z doby, kdy byla ve vládě sociální demokracie v České republice, to znamená zhruba v tom období mezi 98. rokem a řekněme rokem 2006?

Dalibor DĚDEK, majitel společnosti Jablotron:
Po pravdě řečeno já zase nemám až tak hluboko v paměti vryto, za jaké garnitury se jak podnikalo, protože jsme vždycky vnímali, že je tady určité prostředí, ale mámli říct pravdu, tak, když si to vybavuju, tak nějakou skutečnou podporu, myslím, že v době, kdy byla u vlády sociální demokracie, tak jsme vlastně úplně prvně získali nějaký byť úplně minimální příspěvek na nějakou výstavu v zahraničí, ale to bylo snad jednou jedinkrát a protože nám po 6 měsících někdo vyčetl, že jsme neměli v zápatí katalogu vytištěno, že to bylo vytištěno příspěvek ministerstva průmyslu, tak jsme to museli doplatit, takže to byla taková pomoc, kdy mně to jenom utvrdilo v tom, že skutečně prostě buď si na sebe vyděláme sami, což se nám daří, a budeme prostě na státních institucích naprosto nezávislí. Takže já si nemyslím, že změna z jednoho politika na druhého politika tak, jak se v našem státě otáčí ve vládě nebo v řídících strukturách, nějakým výrazným způsobem můžou ovlivnit naše fungování.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Mimochodem zejména od pravicových politiků, konkrétně od politiků ODS je často slyšet nebo jsou slyšet výhrady řekněme k investičním pobídkám jako nástroji, který začala používat sociálnědemokratická vláda a v nějaké podobě ho přijaly i ty další pravicové vlády, a ty výhrady směřují k tomu, že ty investiční pobídky směřují zejména k zahraničním firmám, zatímco k českým ne a už vůbec ne k českým úspěšným firmám. Já vás nechci tlačit, pane Dědku, do nějakého stěžování, ale zajímá vás vůbec toto odvětví, že se relativně velké množství peněz vydává na něco, co se jmenuje investiční pobídky?

Dalibor DĚDEK, majitel společnosti Jablotron:
Jako podívejte, byly skutečně chvíle, kdy jsme skutečně zápasili s rozpočtem, když jsme třeba investovali a museli jsme skutečně rozpočítávat každou korunu a hlídat si a v tom kontextu jste slyšel o tom, jak řeknu zahraniční investoři nemusí platit daně a podobně, tak mně to přišlo nefér, ale prostě jsem si na to zvyknul, je to anomálie, která tady existovala, notabene ono se potom mnohdy ukázalo, že takovéto investiční pobídky vlastně vedly k tomu, že ten podnikatelský subjekt jenom využil všech těch možných benefitů, které tady byly, a jakmile prostě ustaly, tak to přestěhoval někam do Rumunska nebo na Ukrajinu a tím to skončilo. Já si myslím, že z toho by se i ti, kteří tento stát řídí, měli poučit a ty peníze zbytečně nevyhazovat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vy, pane Dědku, podporujete Nadační fond proti korupci Karla Janečka. Co si od toho slibujete?

Dalibor DĚDEK, majitel společnosti Jablotron:
To je právě to, co jsem zmiňoval na tom začátku, že mě ohromně mrzí, že v České republice je spousta šikovných a prosperujících firem. Mnoho z nich, většina z nich platí řádně daně a potom vlastně se musí jenom koukat na to, jakým způsobem je s těmi prostředky nakládáno, že jsou v mnoha případech rozkrádány a nejsou využívány tak, jak by využity být měly. Já sám nejsem policista, nejsem politik a nejsem schopen tyto věci ovlivnit, protože jsem uvítal tu možnost participovat na fondu, který se na tuto záležitost zaměřil, protože si myslím, že sedět se založenýma rukama a spoléhat na to, že by si kapři vypustili svůj vlastní rybník, to se nedá.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Když vás poslouchám, jak daleko jste od momentu, kdybyste začal uvažovat o svém vstupu do politiky?

Dalibor DĚDEK, majitel společnosti Jablotron:
To jsem hodně daleko, protože nějaké takové tendence nebo řeknu snahy mě tímto způsobem posunout, jsem zaznamenal, ale já se skutečně cítím ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pardon, co to znamená, že jste zaznamenal snahy vás posunout?

Dalibor DĚDEK, majitel společnosti Jablotron:
Byl jsem požádán, jestli bych nechtěl kandidovat za určité řeknu subjekty. Když jsem to potom zvažoval férově, tak já se necítím politikem, to je jedna věc. Prostě mám řadu problémů, vím o sobě, že dokážu mnohem rychleji mluvit než myslet, vím také, že jsou oblasti jako je třeba řeknu nějaká vize v produktové, v produktové oblasti, kde jsem silný a jsou zase oblasti, kde příliš silný nejsem, já nejsem dobrý diplomat, já prostě to, co mám, co mám v mysli, to mám na jazyku, a to není vždycky úplně dobré. A navíc si nemyslím, že bych chtěl pracovat v prostředí, kde jednotlivé řeknu pracovní týmy vznikají takovým náhodným procesem jako jsou volby. Já moc dobře vím, jak je těžké vybrat do firmy schopné lidi, jak důsledná děláme výběrová řízení a jak složité je z toho sestavit tým. Když si představím, že prostě tady existuje mechanismus, prostě kde se vybírají politici na základě dojmů a ještě leckdy dojmů implementovaných někým jiným, tak prostě z těchto lidí potom sestavit nějaký dělný tým, který něco vytvoří, to je v podstatě nemožné.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, jak vás poslouchám, pane Dědku, tak to vypadá, jako že nemáte úplně velkou důvěru v institut voleb jako takových?

Dalibor DĚDEK, majitel společnosti Jablotron:
No, nemám, na druhou stranu si zase neumím představit, že by, i když se podívám třeba do historie lidstva, existoval nějaký lepší mechanismus. Proto tvrdím, že by skutečně ty volené orgány měly zastávat jen tu elementární funkci, která spojuje ty nejvyšší zájmy celé společnosti, to znamená mezinárodní politiku, obranu, školství, ale prostě nemontovat se, do čeho nemusí, obzvlášť ne do byznysu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já jsem si tu otázku, která se týkala toho Nadačního fondu proti korupci Karla Janečka jsem položil proto, že mě zajímá, jestli si myslíte, že třeba skrz takový nadační fond můžete něco ovlivnit, protože řekněme nemají otěže od prostě věcí veřejných prostě v rukou politici, má je nadační fond?

Dalibor DĚDEK, majitel společnosti Jablotron:
No, podívejte, ono těch otěží od věcí veřejných je celá řada, ta není jenom jedna, jo. Má je ..., rozhodně nějaké otěže mají politici, ale jestliže tady je fond, který si najímá skutečně renomované odborníky na to, aby prozkoumali různé záhadnosti toho, co se děje v řízení tohoto státu, ale zrovna tak mají otěže v rukou média, která dokážou na řadu věcí upozornit a je tady i řada dalších věcí, kde ty otěže si člověk může vytvořit sám, protože je ..., já bych také mohl plakat nad tím, že prostě platíme daně a stát neřeší strašnou spoustu věcí a jestliže je firma prosperující a ten, kdo ji vlastní, cítí nějakou společenskou odpovědnost, tak má strašnou spoustu příležitostí věci napravovat. Jestliže nějakým způsobem my třeba přispíváme k činnosti fondu proti korupci, tak by možná mělo zaznít, že také přispíváme do fondu, který vypisuje granty pro nejlepší české vědce, že se snažíme rozvíjet výuku vědy po školách, že se snažíme zlepšovat situaci ve zdravotnictví. Já vím, že prostředky, které do toho dokážeme dát my sami jako firma, jsou relativně malé v porovnání s tím, co teče do státní kasy, ale na druhou stranu si myslím, že tudy by vedla cesta, že kdyby skutečně existovala nějaká možnost, že prosperující firmy mohou ve větší míře, než je tomu dosud přímo nakrátko použít svoje prostředky, tak bychom nemuseli řešit kauzy typu vrácené peníze z evropských fondů, kde jeden není schopen říci, kdo vlastně za co odpovídá. To jsou tak složité mechanismy, že jedna koruna, která se do toho mechanismu přerozděleně strčí, potom končí, já odhaduju, tak 40 halíři do toho místa, než doteče, všechno ostatní prostě spořádá ten mechanismus přerozdělovací sám o sobě. To je ohromně neefektivní.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
By to chtělo na závěr našeho rozhovoru, pane Dědku, ještě nějakou dobrou zprávu.

Dalibor DĚDEK, majitel společnosti Jablotron:
Já si myslím, že dobrých zpráv je strašná spousta, potíž je v tom, že v současné době média a teď vás nechci kritizovat, mají velice výrazně zkreslující efekt, protože tady existuje do určité míry jakási, jak já tomu říkám negativní cenzura. Jestliže řeknu firma IKEA má v masových koulích koňské maso, tak fajn, její jméno se může říct naplno. Ale když potom nějaký architekt mluví v Českém rozhlasu o tom, že tato firma má velmi dobrou nabídku nějakých služeb, tak nesmí říct, jak se firma jmenuje a používají se tam termíny typu, že to je oblíbený řetězec švédského původu, který prodává nábytek. Tak to mně přijde naprosto zkreslující. A jestliže jsme si média nastavili tak, že špatné věci se mohou říkat naplno a ty dobré se říkat v podstatě nesmějí, tak potom se nemůžeme divit, že všichni máme dojem, že žijeme ve státě, kde je všechno špatné. Já si nemyslím, že bychom na tom byli tak zle.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak takových bylo dnešních Dvacet minut Radiožurnálu. Majitel společnosti Jablotron Dalibor Dědek by mým hostem. Pane Dědku, díky za váš čas a na shledanou.

Dalibor DĚDEK, majitel společnosti Jablotron:
Na shledanou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Martin Veselovský byl u mikrofonu Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu, přeji dobrý poslech.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: mav
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.