Dagmar Škrhová o problémech praktických lékařů

6. říjen 2005
O kom se mluví

Od mikrofonu přeje dobrý poslech Jan Pokorný. Hostem je doktorka Dagmar Škrhová se sdružení praktických lékařů, která je předsedkyní regionální rady tohoto sdružení. Vítejte. Paní doktorko, jak vypadá situace ve vaší ordinaci. Byla jste se tam dnes podívat a nebo jste včera zavřela?

Host (Dagmar Škrhová): Včera jsem zavřela a dneska jsem se byla podívat. Ordinace je zavřená a pro akutní případy je zajištěna náhradní služba. Je zajištěna jednak u kolegyně v Kartouzské ulici. Jednak odpoledne ji bude zajišťovat druhý kolega.

Moderátor (Jan Pokorný): Když se člověk podívá po všech těch ordinacích, které jsou dneska zavřené, možná se nabízí kacířská otázka. Není těch praktických lékařů moc na to, aby se uživili?

Host (Dagmar Škrhová): Moc praktických lékařů rozhodně není. Je to právě naopak, protože praktičtí lékaři mají poměrně nepříznivé věkové složení. Více než 50 procent lékařů je nad 50 let. Čili v brzké době budeme odcházet do důchodu a přitom těch mladých lékařů do 30 do 40 let velice málo. Je to také jeden z problémů, který nás velice tíží, protože není zajištěna příprava a vzdělávání těchto mladých lékařů.

Moderátor (Jan Pokorný): Čím to je, že se k vám mladí lékaři nehrnou?

Host (Dagmar Škrhová): Je to jednak tím, že ty perspektivy toho oboru v tuto chvíli jsou velice složité a druhá věc je i ta příprava na to, aby člověk mohl být samostatným praktickým lékařem je velice obtížná. Ten lékař vlastně vystuduje v 25 letech vysokou školu a dalších 5 let se musí vzdělávat. To sice musí každý lékař, ale ten praktický lékař musí vlastně studovat dále v jednotlivých ordinacích. Když ten lékař je v nemocnici, již může pod vedením druhého něco sám dělat. Kdežto v té ordinaci vždycky s ním musí být druhý lékař, čili vlastně je to zdvojení té služby. Je to nákladné a v současné době vůbec není zajištěné financování jak těchto lékařů, tak těch školitelů.

Moderátor (Jan Pokorný): My, paní doktorko, spolu mluvíme ve chvíli, kdy vrcholí protesty praktických lékařů a dalších, kteří se připojili k vašemu protestu. Cílem je kromě jiného i zasvětit do problému praktických lékařů veřejnost. Podle vašich zkušeností vaši pacienti vědí, co chcete?

Host (Dagmar Škrhová): Ti, kteří mají zájem tak vědí. Ale stále je veliké procento těch pacientů, kteří jsou v této oblasti naprosto nevědomí. Pořád se nám stává, že pacient přijde do ordinace a řekne: Oni vám koupili EKG? Nebo vy jste dostali tonometr? Zdaleka si neuvědomují, že nikdo nám nic nekoupí, že všechno musíme kupovat sami.

Moderátor (Jan Pokorný): Včera večer ještě probíhala jednání, jejíchž cílem bylo a výzvy premiéra Paroubka to potvrdily, přesvědčit lékaře, aby dnes neprotestovali. Zviklaly vás tyhle výzvy aspoň trošku?

Host (Dagmar Škrhová): Já myslím, že nás příliš nezviklaly, protože my budeme čekat na ty činy. Protože pokud má být výstupem, že bude zmrazení veškerých výdajů pojišťoven v příštím roce, tak je to pro nás také dost nepřijatelné, protože jakýkoliv soukromník musí počítat pro příští rok se zvýšením nákladů na elektřinu, na palivo, zkrátka spotřební materiál. Všechny ceny stoupají a dneska jsem četla v novinách, že se uvažuje o zvýšení platu státních úředníků, poslanců a že by se zmrazily příjmy od pojišťovny, to není jenom příjem pro nás osobně. To samozřejmě je veliká část z toho na tyto náklady.

Moderátor (Jan Pokorný): Premiér se zástupci pojišťoven včera shodl i na tom, že ministerstvo příští rok nevydá vyhlášku o úhradách. Takže nebude nařizovat pojišťovnám kolik mají za péči platit. Zlepší se tím platby za služby lékařům?

Host (Dagmar Škrhová): No premiér tím sleduje, že by jakoby se ušetřilo a splácel se ten dluh, ale ono to tak docela není. Ono to právě ten problém je v tom nastavení systému. Ta vyhláška, která byla připravovaná sice zvýhodňovala, nebo lépe zúčtovávala práci lékařů, ale na druhou stranu zase nebyla kompletně dotažená, protože například u nás praktiků je část práce hrazena takzvanou kapitační platbou a je to veliká část práce. Tato kapitační platba o té se vůbec neuvažovalo, nebo alespoň nikdo nebyl ochoten potvrdit, že by se jednalo o navýšení této kapitační platby. Přitom tato platba byla propočtena z platby za jednotlivé výkony před těmi, já nevím, 10 lety kdy se přicházelo na tu kapitační platbu. Čili zase je to nedotažené a nesystémové.

Moderátor (Jan Pokorný): To, že se paní doktorko, premiér včera večer setkal se zástupci pojišťoven a dalšími zúčastněnými lidmi můžete považovat částečně za výsledek vašeho tlaku?

Host (Dagmar Škrhová): Těžko říci, ale fakt je, že ta situace ve zdravotnictví je velice složitá a když dochází k takovýmhle finančním skluzům, tak jistě je to třeba řešit. Asi jsme byli první, kdo jsme se v tuto chvíli nejvíce ozvali, protože my to samozřejmě cítíme hned, protože musíme platit sestru a to není jenom plat té sestře, ale samozřejmě, protože jsme jakoby zaměstnavatelé, nebo ne jakoby, skuteční. Musíme platit zdravotní a sociální pojištění, čili v podstatě když bych dala na plat deset tisíc, tak dalších více než pět a třicet procent musím dát na tyto poplatky. K tomu přichází ještě pojištění proti úrazu, nebo povinné pojištění zaměstnanců. Čili další dávky, takže to všecko musím platit. Nemluvím o nájmu, ceně za léky, které musím koupit do ordinace, materiál a to nám nikdo nepočká, elektřinu, že jo, plyn.

Moderátor (Jan Pokorný): Možná by vám pro začátek stačilo, kdyby pojišťovny platily včas?

Host (Dagmar Škrhová): Samozřejmě, to je náš první požadavek, který bychom potřebovali vyřídit v nejbližší době. Ale mělo by na to navazovat to systémové řešení, aby tato situace se neopakovala. Protože podobná situace už byla v roce 2003, 2004 kdy stát vždy dolije nějaké peníze, ale není to systémové řešení.

Moderátor (Jan Pokorný): Proč se tedy vaše sdružení praktických lékařů častěji neschází třeba s ministryní zdravotnictví a nepředkládá jí svoje požadavky a stížnosti?

Host (Dagmar Škrhotá): Naše sdružení oslovuje vždy ministra, jakmile vstoupí do úřadu. Také paní ministryni Emmerovou jsme oslovili. Je to vlastně velice náhodné, ale ten dopis má datum 6. října 2004 kdy se jí předávaly veškeré podklady s našimi problémy, návrhy, řešení, nedostatky, ale do dnešního dne k jednání s paní ministryni o těchto problémech mezi námi a paní ministryní nedošlo.

Moderátor (Jan Pokorný): Vidíte, paní doktorko, nějaký markantní rozdíl mezi včasností plateb od VZP a od zaměstnaneckých pojišťoven?

Host (Dagmar Škrhová): Jistě, ty platby od VZP jsou podstatně zpožděné. Někteří kolegové za červen dostali platbu až začátkem října v těchto dnech. Je to jistě malé procento těch kolegů, někteří dostali v půlce září. I tak je to veliká doba, protože když si uvědomíte, že nějakou práci uděláte 1. června, fakturujete jí 1. července, doba splatnosti u nás už je prodloužena na 20 dní, čili 21. července byste měl dostat zaplaceno za práci, kterou jste udělal 1. června a dostanete za to až 12 září, tak ta splatnost je opravdu obrovská. Ty zaměstnanecké pojišťovny v tuto chvíli platí s menším zpožděním, ale vzhledem k tomu, že má dojít k přerozdělování peněz, tak očekáváme, že ta situace by byla obdobná, pokud by k tomu došlo.

Moderátor (Jan Pokorný): Petr Háva takto, poradce ministryně zdravotnictví v dnešním Právu píše: VZP pojišťuje 65 procent pojištěnců ve vyšších věkových skupinách, 8 zaměstnaneckých pojišťoven má takových pojištěnců jen 35 procent. Náklady na léčbu starších pojištěnců jsou 3 krát až 5 krát vyšší než ve středním věku. Pak se divíme deficitu. Rozumíte tomu vysvětlení?

Host (Dagmar Škrhová): No já bych z toho nerozuměla hlavně tomu, že těch pojištěnců je takovéhle množství a stát za ně platí minimální částku. Ta částka ve srovnání s rokem kdy toto pojištění za státní pojištěnce bylo vytvořeno, tak dosahovala 28 procent. Kdežto dneska činí podstatně méně, přestože dochází k nízkým navyšováním. Nyní je signalizováno navýšení o 30 korun, ale to skutečné navýšení, aby dosáhlo aspoň té úrovně z počátku, kdy se za ty pojištěnce začínalo platit, by muselo být 146 asi korun. Čili já nejsem ekonom, ale i tahle čísla analytiků o něčem svědčí.

Moderátor (Jan Pokorný): Viděla byste nějaké řešení v tom, že by pojišťovny sloučily třeba v jednu?

Host (Dagmar Škrhová): Já si myslím, že pokud by to bylo na určitou dobu, řečeno je to velice krátkodobé a rozhodně to situaci neřeší, protože ten problém je všude. Mají ho i zaměstnanecké pojišťovny a je to v tom, že zkrátka ta platba za tyto pojištěnce je velice nízká a zdaleka neodpovídá nákladům.

Moderátor (Jan Pokorný): Svým způsobem tedy dnes protestujete také proti VZP, je to tak?

Host (Dagmar Škrhová): Proti VZP neprotestujeme, protože vidíme, nebo hlavní ten protest je proti tomu, že není tato situace řešena systémově, že ministerstvo se nesnaží tohle to řešit, nechce jednat o těhle problémech a že svými vyhláškami mnohdy tuto situaci ještě zhoršuje.

Moderátor (Jan Pokorný): Mluvíte o vyhláškách a nebo o vyhlášce?

Host (Dagmar Škrhová): Ono to není jenom 1 vyhláška. Ono těch vyhlášek problematických je víc. Jedna věc je úhradová vyhláška. Potom s vyhláškou o očkování také proti chřipce současné víte, že také jsou problémy a to nejsou jediné případy.

Moderátor (Jan Pokorný): Ministryně zdravotnictví Milada Emmerová píše v dnešní Mf-Dnes, že vydala v této věci jedinou vyhlášku, která srovnala nemocnicím finanční podmínky na úroveň vás praktických lékařů, kteří jste dostali přidáno předtím. Máte k tomu vysvětlení nějakou poznámku?

Host (Dagmar Škrhová): No k tomu bych jenom mohla říct asi tohle. Zase, nejsem ekonom, ale z našich materiálů vyplývá, že to navyšování, nebo ta úhrada probíhá v takzvaných dohodovacích řízeních. A pokud se určité segmenty zdravotní péče, to znamená pro nás je to segment praktických lékařů ambulantních domluví s pojišťovnou na určité úhradě, pak tato smlouva platí, pokud se nedohodnou vydává vyhlášku ministerstvo. Pokud jí nevydá, tak platí stav, co byl předtím.

Moderátor (Jan Pokorný): Ministryně právě argumentuje tím, že dohodovací řízení mezi praktickými lékaři a pojišťovnou selhalo.

Host (Dagmar Škrhová): To dohodovací řízení neselhalo, protože my jsme se dohodli a to tu dohodu plníme, kdy na rozdíl od toho když nemocnice podle vyhlášky mají podle propočtu mají mít navýšení dejme tomu 3 procenta a ve skutečnosti už to tvoří 8 procent. Čili ono jde i o plnění těch dohod. Tady je obrovský deficit, protože pokud nemocnice mají za 90 procent práce mít 103 procent platby, což je deklarováno vyhláškou, tak to navýšení by nemělo být víc než 3 procenta. Ve skutečnosti už je 8. Kdežto ty praktici vždycky dodržují tu částku, kterou dohodnutou a není samozřejmě vyšší. To je všecko ekvivalentní.

Moderátor (Jan Pokorný): Jak se stavíte k tomu, že podle ministryně Emmerové je skutečným cílem toho nejnižšího protestu zmrazení stavu v našem zdravotnictví do voleb v roce 2006, neboť mnohým prý vyhovuje, když ministerstvo nekoná.

Host (Dagmar Škrhová): No je pravda, že někdy když nekoná je to lepší, než když koná. Protože opravdu některé ty vyhlášky jsou opravdu problematické, například současné očkování proti chřipce kde do dneška není jasno kdo a jak bude úhradu provádět.

Moderátor (Jan Pokorný): A ten argument, že chcete čekat do voleb 2006, od nichž si třeba něco slibujete?

Host (Dagmar Škrhová): To je příliš dlouhá doba.

Moderátor (Jan Pokorný): Jste také toho názoru, že bez spoluúčasti pacientů se naše zdravotnictví neobejde?

Host (Dagmar Škrhová): Víte, ono zdravotnictví nemůže být současně zadarmo, odborné a široce dostupné. To platilo vždycky a platí to i dnes, platí to v celém světě. Ale je třeba říct veřejně, jaký model preferujeme. Pokud sociální demokracie preferuje státní zdravotnictví, ať to řekne rovnou, že se vrátíme před rok 89, ale tím ať také řekne rovnou, ať si pacienti vzpomenou jak například na dialýzu se nedostal člověk nad 60 let, jak se čekalo na některé, nebo kdo se dostal na endoprotézu v té době. Jak se dostávaly léky z dovozu zahraniční, čili ono to má všechno své, ale nelze říkat, v tom já vidím nejhorší, říkat ano, všechno bude zadarmo, všechno bude pro všechny a všechno bude na nejvyšší kvalitě. To nejde.

Moderátor (Jan Pokorný): Jak vám pomáhají nebo nepomáhají kroky nynějšího vedení České lékařské komory, zejména Davida Ratha.

Host (Dagmar Škrhová): Pan prezident Rath v tuto chvíli, řekla bych, že je to takové rozporuplné jeho postavení, protože donedávna se stavěl poměrně výrazně na stranu nemocnic. Těžko hodnotit, protože v současné době ta jeho vyhlášení jsou jiná, ale těžko hodnotit.

Moderátor (Jan Pokorný): Jste členkou České lékařské komory?

Host (Dagmar Škrhová): Samozřejmě, každý lékař je povinně členem lékařské komory.

Moderátor (Jan Pokorný): Jste ochotně vaše protestní akce opakovat třeba i se zvýšenou intenzitou?

Host (Dagmar Škrhová): Nám tyto protestní akce vůbec nedělají radost, protože každý lékař je nejradši když může sedět ve své ordinaci a pracovat. Ale pokud budeme nuceni, nedá se nic jiného dělat.

Moderátor (Jan Pokorný): Hostem rozhovoru O kom se mluví byla doktorka Dagmar Škrhová ze Sdružení praktických lékařů, která je předsedkyní regionální rady tohoto sdružení. Děkuji vám za odpovědi a přeju hezký den. Na shledanou.

Host (Dagmar Škrhová): Děkuji vám na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Druhá část pořadu O kom se mluví. 221 552 155 a 221 552 255 na tato telefonní čísla čekáme vaše názory na to, co jste slyšeli v první části pořadu O kom se mluví, kde byla hostem doktorka Dagmar Škrhová. Máte slovo, dobrý den.

Názor posluchače: Dobrý den. U telefonu Karel, Ústí nad Labem. Prosím vás, já takovou poznámečku k těm doktorům. Já jsem ještě v životě neslyšel, když se někde staví třeba dlouho nemocnice, aby doktoři nebo lékaři stávkovali proti tý délce toho stavění. Pořád se prostě mluví o péči o pacienty, ale nikdy jsem neslyšel, že třeba nemocnice je na tom špatně, postavená blbě, nebo já nevím prostě. Dlouho to trvá, takže lékaři jdou do stávky. Vždy to je buď o platech a nebo o nějakých jiných věcech. To je všechno, děkuju.

Moderátor (Jan Pokorný): Hezký den. Dobrý den.

Názor posluchače: Dobrý den, Novotná, Svitavy. Prosím vás pěkně, paní doktorko, já bych vám chtěla říct, že jsem jednou poslouchala paní ministryni v nějakém pořadu buď sedmička, nebo já nevím takový ty a ten redaktor jí říkal: Paní ministryně, vy jste byla také v komunistické straně. A ona řekla: Ano, 20 nebo 22 roků. To nevím kolik. Ale prostě nestydím se za to. Takže počítejme s tím, že s panem Paroubkem to jedině chtějí všecko přivést soukromý všecko zpátky do státního vedení, na nic jiného nemůžete čekat. Děkuji.

Moderátor (Jan Pokorný): Na slyšenou. Dobrý den, zde pořad O kom se mluví a vy, máte slovo.

Názor posluchače: Dobrý den, tady je Matějková Zábřeh. Já jsem zdravotní sestra a nedovedu si představit, že by mi doktor 3 měsíce nezaplatil, tak ať si to vyzkouší taky paní ministryně Emmerová, že nedostane 3 měsíce plat a potom ať hospodaří. Na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Na slyšenou. Dobrý den, vítejte na vlnách Radiožurnálu.

Názor posluchače: Dobrý den, Samo, Humpolecko. A rád bych řekl, že zdravotníci věčně říkají, že nemají peníze, všechno se zvyšuje. Zemědělcům se nezvyšuje dohromady nic. O těch dotacích, který se mluví to je jde úplně někam jinam než do zemědělství. Ostatní malí živnostníci jako myslím malí prodejci vlastně jsou likvidováni supermarkety a podobně, protože ty nakupujou daleko za nižší ceny. Supermarkety nakupují za podstatně nižší ceny než obchodníci. Takže zdravotnictví je si říká, že vlastně je všechno zadarmo, že byla endoprotéza kdy jí dostal, to zdravotnictví se nějakým způsobem posunulo. Čili to znamená, že dřív se spíš zkoušelo, jestli to půjde nebo ne a u všeho se to vlastně doba posunula. Jak bysme se mohli vrátit zpátky ke kamenné sekeře a ohlodávat někde kořínky. Takže zdravotnictví ať začne šetřit.

Moderátor (Jan Pokorný): Dobře, děkujeme. Myslím si, jestli kamenná sekera by byla úplně ideálním operačním nástrojem. Děkujeme za názor. Haló, dobrý den. Tady je pořad, O kom se mluví.

Názor posluchače: Dobrý den, tady je Štěpánková. Já jsem jenom chtěla dát paní doktorce za pravdu. Já jsem čekala dva a půl roku na endoprotézu, týden před vánocemi jsem přišla na řadu. A když jsem se pana primáře ptala, jestli si mohu připlatit na kvalitnější, eventuálně z titanu, tak říkal, že to nepřichází v úvahu. Protože jak by k tomu přišli ty chudí, kteří na to nemají. Ale já jsem říkala, nebo si teda myslím, nebo se domnívám, že ty chudý, kteří na to nemají toho času tehdy stáli ve spořitelnách a brali si půjčku teda na lednice a na televize. Takže proč já jsem si nemohla vzít půjčku na endoprotézu a vidět, že mám něco kvalitního na delší dobu. Takže paní doktorce dávám za pravdu. Moc vám děkuji na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Hezký den. Předposlední telefonický názor. Dobrý den.

Názor posluchače: Mazánek, Olomouc, dobrý den. Prosím vás pěkně, já teď si uvědomuji, že v křesle ministra zdravotnictví se vystřídalo spousta lékařů a proti všem lékaři brojí. Kde je tedy chyba? Já bych řekl, že už by bylo možná na čase, aby se toho resortu skutečně ujal někdo, kdo je mimo resort, nějaký manažér, který dokáže prostě to ekonomicky zvládnout.

Moderátor (Jan Pokorný): Děkujeme za váš telefonát a prosím poslední názor do dnešního vydání pořadu O kom se mluví. Haló, máte slovo.

Názor posluchače: Ano, Procházka, dobrý den. Já jsem takhle, já prostě když sleduju celou tu situaci tak tady málokdo v poslední době se vyjadřuje o tom, kde vlastně vznikl ten hlavní problém. A ono se o tom dřív hovořilo, teď se nějak o tom přestává hovořit. V roce 2001 byl sociálně demokratický ministr zdravotnictví, jmenoval se Fišer. Ten neúměrně zvedl platy ve státních, opakuji ne soukromým lékařům, ve státních nemocnicích platy tak obrovským způsobem, říkala to i paní ředitelka Všeobecné zdravotní pojišťovny, že od této doby prostě musí pojišťovny vydávat více než mají příjem. Prosím vás pěkně, jak chcete vydat třeba patnáct, když dostanete deset. A donutili jí k tomu vládní nařízení sociálně demokratických ministrů, kteří zvyšovali platy v nemocnicích státních a potom pochopitelně již nebyly peníze na to ostatní. A v tom je zakopaný pes.Zvyšovaly platy v září, v lednu znovu a peníze nejsou.

Moderátor (Jan Pokorný): Děkujeme. Ano, to už jste říkal, děkujeme za telefonát, mějte se hezky a to byla tečka za dnešním pořadem O kom se mluví. Hostem byla lékařka Dagmar Škrhová.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: jap
Spustit audio

Více z pořadu