Co spojuje Čechy a Belgičany? Přece vášeň pro pivo. A u někoho i pro pivní sklo
Když vám sbírka přeroste přes hlavu, otevřete si muzeum. Přesně to udělali na počátku 90. let dva pivní sběratelé v severobelgickém Schaerbeeku. Jejich muzeum je výjimečné hlavně množstvím pivních sklenic a lahví, které vystavuje. Ale bývalý zpravodaj v Belgii Filip Nerad v něm narazil ještě na jednu zvláštnost.
Pivní muzeum ve Schaerbeeku vypadá zvenčí jako továrna nebo skladiště ze zadrátovanými okny. Uvnitř se ale ocitnete v ráji pivního skla. „Máme tu přes dva tisíce lahví a více než čtyři tisíce pivních sklenic,“ chlubí se Michel Roevens, jeden z dobrovolníků v tomto malém muzeu, jinak sám vášnivý sběratel pivního skla.
Ať se tu podíváte kamkoli, všude stojí sklenice, poháry, korbely a půllitry a s nimi lahve na pivo všech velikostí a tvarů. Většina z nich dokonce s původním obsahem. Pravou pivařskou atmosféru dotvářejí historické vývěsní štíty, pivní tácy, tácky nebo basy.
Držet krok s dobou se nedá
Ke každému pivu mají Belgičané speciální sklenici. Má vliv na chuť, tvrdí
K pivu neodmyslitelně patří také typické sklenice, ze kterých se pije. U nás nebo v Bavorsku jsou oblíbené půllitry a tupláky s uchem, v Belgii jsou zase populární poháry na vysoké noze. Právě Belgičané nejvíce dbají na to, aby se pivo čepovalo jen do originálního skla. Většina belgických piv má dokonce svou vlastní sklenici a tamní pivovary si na jejich vývoji nechávají hodně záležet.
„Ve Schaerbeeku dřív žádné muzeum nebylo. Jeden z našich zakladatelů sbíral pivní sklenice a jeho kamarád zase pivní lahve. A tak si řekli, proč to nedat dohromady, a vybudovali muzeum piva. Otevřeli ho v roce 1994,“ vypráví Michel Roevens.
I když se v muzeu police pod množstvím pivního skla doslova prohýbají, není zdejší sbírka tou největší v Belgii. Na západě země ve Flandrech má jedno muzeum skoro 10 tisíc sklenic.
„Novou produkci už nestíháme sledovat. V posledních letech vzniklo hrozně moc nových pivovarů. Není možné s tímto trendem držet krok. To ale neznamená, že bychom naši sbírku už nerozšiřovali. Stále jsou staré sklenice, které nemáme, a když je objevíme, tak je samozřejmě do expozice zařadíme,“ Michel Roevens.
Historie byla dřina
Ve schaerbeeckém muzeu piva jsou ale k vidění také historické přístroje na jeho vaření, plnění a čepování. A Michel mi ukazuje taky jednu z vůbec prvních vymývaček pivních lahví.
Soudky mám v bytě, manželku jsem vyhodil, říká pivní sběratel ze Slovenska
Magnety na lednici, motýli na zdi, známky za vitrínou nebo skleněná zvířátka na poličkách. Sběratelské vášně jsou různé. Milovníci piva měli tu svoji doslova před nosem. Spojit zálibu v pití piva a sběratelství není zas tak složité. Pivní tácky, lahve, zátky či sklenice jsou snadno dostupné skoro všude. Opravdoví borci se ovšem nebojí ani pivních sudů.
Lahev se nasadila na kovovou tyčku zakončenou drátěným štětečkem, která stojí v plechové vaničce. Když se zatočilo kolem, vehnala se do lahve voda, vymyla se a špinavá tekutina pak přes vaničku zase odtekla pryč. Všechno to byla ruční práce. Každá lahev se musela jednotlivě nasadit, vymýt, sundat a tak stále dokola.
Co táhne víc než exponáty?
„Milujeme pivo a chtěli jsme poznat historii toho belgického. V Rumunsku máme také dobrá piva, ale stejně jako u vás v Česku vaříme převážně jen ležáky. Tady je spousta různých druhů,“ vysvětluje mi jeden z návštěvníků Julian, co ho s celou rodinou přivedlo do tohoto zapadlého muzea daleko od turistického centra Bruselu.
Oproti jiným má muzeum ale jednu přednost. Nechává si vařit vlastní pivo, na které tu po prohlídce můžete zajít.
„To tmavé pro nás dělá jeden pivovar poblíž francouzských hranic. K němu jsme asi před rokem přidali ještě silný světlý tripel. Ten nám vaří v Bruselu. Návštěvníkům chutná, a tak už ho máme nastálo,“ dodává Michel u výčepu, který je součástí muzea a kde je víc plno než před vitrínami s pivními exponáty.
Související
-
Zapíjet čokoládu pivem? Netradiční kombinace si v Belgii...
Belgie je po celém světě proslavená svojí čokoládou. Neméně známá je také svým pivem. Dali byste si ale tyto dvě pochoutky dohromady? Belgičané ano. A jsou tam tací...
-
V belgickém pivovaru mají řešení pro pivaře, kteří se na konci roku nechtějí vzdát bublinek
Jeden belgický pivovar dokonce nechává své pivo dozrát přímo v Champagne pomocí tamních speciálních kvasnic. Výsledkem je tak doslova šampaňské pivo.
-
Proč musí mít každý dobrý pivovar svoji laboratoř?
Do laboratoře smíchovského pivovaru dorazil čerstvý vzorek kvasnicové kultury, kterou pro pivovar léta schraňuje kvasniční banka v Belgii.