Co si Dominik Duka myslí o olympijských hrách?

8. únor 2014
Glosa Dominika Duky , Glosa Dominika Duky

Jaký má vztah k olympijským hrám kardinál Dominik Duka? Možná vás překvapí, v jakých souvislostech vnímá olympijskou zásadu fair play.

Milí přátelé, vážení rozhlasoví posluchači, účast na zahájení olympijských her v Sochi mě přivádí ke vzpomínce na návštěvu Řecka, která se uskutečnila v roce svatého Pavla s kněžími královéhradecké diecéze. Navštívili jsme totiž mimo jiné i Olympii a setkali se tam se sportovci z celého světa.

Řada z nich si tam přišla připomenout své olympijské mládí a úspěchy. Olympijské hry se staly symbolem míru, potřebná soutěživost a touha po adrenalinu tak dostaly svůj prostor. Vždyť podobně tomu bylo ve středověkých turnajích či ve sportovně vojenských disciplínách barokních kavalírů.

Čtěte také

K myšlence olympijských her byli lidé přivedeni díky antickým vykopávkám a také díky touze a obdivu k myšlence her, při nichž na chvíli ustává válečná vřava. Uvědomujeme si, že antický člověk žil ideálem krásy a dobra. Sport mu měl dopomoci k tomu, aby měl odvahu, sílu a vytrvalost stát se ctnostným člověkem. Prozíravost, spravedlnost, znalost míry a statečnost pak činily z mladíka skutečného muže. Teprve v tomto kontextu lze dobře chápat olympijskou zásadu fair play.

Právě to je také důvod, proč jsem přijal pozvání Českého olympijského výboru k účasti na zahájení olympijských her. Jsem přesvědčen, že vedení našeho sportu si uvědomuje potřebu čestnosti, rytířskosti a poctivosti i ve sportu. Kéž by se tyto dobré zásady více prosazovaly i v běžném společenském životě.

autor: Dominik Duka
Spustit audio