Co jste nevěděli o Georgi Harrisonovi? Byl to sympaťák a přitahoval ženy, odhaluje nová biografie

25. srpen 2014

Koho ze čtveřice hudební skupiny Beatles jste měli nejradši? Jestli jste si oblíbili George Harrisona, měli byste zpozornět. Právě vychází český překlad jeho biografie z pera britského spisovatele Graema Thomsona.

Za zamčenými dveřmi, jak se kniha o známém hudebníkovi jmenuje, přeložil Rani Tolimat a vydal Tomáš Brandejs. Podle obou z nich byl George Harrison skutečný sympaťák.

„Byl typ normálního člověka a spousta lidí s ním cítila podvědomou blízkost,“ zamýšlí se Tomáš Brandejs nad oblibou této postavy hudební scény. „Nebyl buřič ani extrovert, ale byl tajemný a přitahoval ženy,“ dodává.

Rani Tolimat pracoval na překladu biografie pět měsíců a podle svých slov se o hudebníkovi dozvěděl spoustu nového. „Byl tu dluh zpracovat jeho život,“ připomíná Tomáš Brandejs. „Autor Graem Thomson si dal práci a obešel snad všechny lidi, kteří s Georgem Harrisonem měli co dočinění,“ nastiňuje Rani Tolimat.


Byl to kluk, který chtěl hrát na kytaru,“ přibližují hosté Večerního Hosta Radiožurnálu osobnost George Harrisona. „Takovou slávu si pravděpodobně vůbec nepředstavoval.

Jak oba hosté moderátora Vladimíra Kroce připomněli, George Harrison nikdy nestál o publicitu a později se dokonce skrýval před veřejností a odešel hledat duchovní osvícení. Právě proto bylo těžké zmapovat jeho život.

Zpočátku vypadal život party čtyř kluků téměř idylicky – společně skládali a žili. Jenže postupně docházelo mezi hlavními osobnostmi hudební skupiny k rozporům, které vyvrcholily rozpadem Beatles.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchivu.

autor: šše
Spustit audio