Co je to inflace? A proč si nemůžeme tisknout peníze doma? Děti se ptají, jak bojovat se zdražováním

13. červen 2022

V obchodech, na benzínových pumpách i v restauracích se zdražuje. Toho si vedle dospělých, kteří to pozorují na svých účtech, všímají také děti – a mezi nimi i naši malí redaktoři z Dismanova souboru. A rozhodli se zeptat těch nejpovolanějších.  Jejich pozvání do studia přijali guvernér ČNB Jiří Rusnok, jeden z nejuznávanějších českých ekonomů Pavel Kysilka, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza a Kamila Fialová ze Sociologického ústavu akademie věd.

Jak je vůbec možné, že se inflace stane? Vždyť rohlík, co si kupuji v obchodě, je pořád stejný. Dělá se hodně stejných věcí, tak proč najednou dražší?

Pavel Kysilka: Tak si představ, že na ten rohlík musí někdo nejdřív vypěstovat pšenici. Musím tam dát nějaká vajíčka. A teď si představ, že se třeba urodí málo pšenice nebo že vypukne jako teď válka na Ukrajině. Ukrajina je velký výrobce a vývozce pšenice ta najednou prudce zdraží, protože je jí málo. A ti, kdo vyrábí rohlíky, musí platit za pšenici nebo třeba i za mléko, za tuk, za vajíčko platit daleko víc peněz. A tak se najednou stane to, na co se ptáš.

Jsou tři hlavní důvody vzniku inflace: Tomu prvnímu se říká nákladový. Druhý je poptávkový, protože lidi víc poptávají ty rohlíky. A třetí je čistě psychologický - prostě se nám v hlavě něco změní a nakonec se to samo naplní v realitě.

Vím, že teď je vysoká inflace. Kvůli čemu to je? Kolikátý typ té inflace?

Pavel Kysilka:  Ukazuje se, že teď se kombinují všechny tři důvody. Ten první je, že se hrozně zvedly ceny energií. Ten druhý důvod je, že před několika lety se centrální banky v řadě zemí i u nás naopak bály, že začnou klesat ceny a že to může způsobit vyšší nezaměstnanost, a tak pouštěly hodně peněz do ekonomiky.

A ten třetí důvod: Dneska všichni víme, že inflace roste. Za chvilku bude u nás blízko 16 %, ale pak naštěstí začne klesat. Nicméně všichni víme, že inflace poroste, tak se tomu přizpůsobujeme – chceme vyšší mzdy, radši utrácíme, než abychom si nějakou věc koupili třeba až za půl roku, kdy bude ještě dražší. A to vyvolává změny v našem myšlení, které vedou k tomu, že i my sami pomáháme tomu, aby růst cen byl tak velký, jako je teď, čili aby byla tak vysoká inflace.

Poslechněte si celý třetí díl podcastu Děti se ptají.

autor: Josef Kaňka | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související