Strašák ze školních, pracovních i digitálních skříní. Děti se ve svém podcastu ptají na šikanu

24. květen 2024

Jedním z hlavních květnových témat se pro Český rozhlas stala šikana. Tou se vedle stejnojmenné podcastové série Radia Junior a seriálu Radiožurnálu zabývá i pořad Děti se ptají. Malí redaktoři z Dismanova souboru se opět zeptali odborníků na to, co je a jejich vrstevníky skutečně zajímá.

S vedoucí lektorkou projektu Minimalizace šikany Renatou Vordovou děti například řešily, proč k šikaně vůbec dochází nebo jak ji rozpoznat. Debatovaly ale třeba i o tom, jak se dá pomoci některým agresorům. „Ti, kteří ubližují, nejsou nějaké cizí bytosti spadlé z nebe. Mají nějaké svoje důvody, proč to dělají. A když jim někdo pomůže, aby to nemuseli řešit takto špatně, tak se to nemusí opakovat,“ říká Vordová.

Šikana mezi dospělými?

O prevenci a možných řešeních šikany si pak děti promluvily s Lenkou Felcmanovou z neziskové organizace SOFA. Šikanu ve světě dospělých zase popsala zakladatelka Mobbing Free Institutu Michaela Švejdová společně s psychologem Martinem Matuškem. Malí redaktoři od nich zjistili například to, jak může řešení ponižování a ubližování na pracovišti pomoci s řešením šikany mezi dětmi.

Čtěte také

„Když se my dospělí naučíme k šikaně přistupovat zodpovědně a řešit ji, ulehčíme práci našim dětem. Když nesebereme odvahu my, tak ji těžko můžeme vyžadovat po dětech,“ tvrdí Švejdová.

O rizikovém chování se ale v podcastu nerozpovídali jen odborníci. Své osobní zážitky svěřili nejmladší české redakci desítky vrstevníků i dospělých respondentů. Mezi nimi byl například i herec Lukáš Hejlík, který prozradil, že má se šikanou zkušenosti z obou stran - ubližující i ublížené. Díky všem příběhům Dismančata zjistila, jak může vypadat šikana nejen ve škole, ale i doma, na sociálních sítích, táborech nebo mezi kamarády a spoluhráči v zájmových kroužcích.

Kyberšikana narůstá

„Na tréninku to máme trochu drsnější. A když do starší kategorie přijde nějaký nováček, tak se stane terčem, na kterém si ostatní vybíjejí zlost. Jednou to zašlo tak daleko, že si toho nejmladšího fotili ve sprchách a navzájem si to posílali. Pak se s tím udělala přítrž a od té doby je to lepší, ale nikdy se asi neztratí, že tam bude jedno černé káčátko,“ popisoval jeden z dětských respondentů.

Čtěte také

Právě různé formy kyberšikany se v příbězích opakovaly nejčastěji. Proto je této problematice věnován i jeden samostatný rozhovor – s Pavlem Schweinerem z portálu E-bezpeci.cz Dismančata řešila, s jakými novými metodami online agrese se můžeme setkat, jak se na ně můžou oběti či jejich rodiče připravit, ale také proč může být veřejné sdílení výjimečných příběhů nebezpečné.

„Nerad bych tu teď jmenoval nějaké nové metody, o kterých se ještě moc neví. Protože vedle prevence, které je samozřejmě důležitá, to může sloužit jako návod pro agresory. A to bych nechtěl,” řekl Schweiner.

Podcast si můžete poslechnout na webu Radiožurnálu a Dismanova souboru, v aplikaci mujRozhlas nebo na všech streamovacích platformách.

autoři: Josef Kaňka , DRDS , agf
Spustit audio