Co bychom měli udělat po sezoně s plavkami?

4. září 2001
Dobrá rada

Jestli chcete, aby vám plavky vydržely déle než jednu sezónu, ošetřujte je nejen na konci léta, ale po každém koupání. Ať už v moři, v rybníce, nebo bazénu. Mořská sůl i chlor, může změnit barvu plavek.

Jánská: Plavky se většinou vyrábějí z elastanu, nejznámější je vlákno lykra, které vyžaduje velmi zvláštní péči při údržbě. Je lepší nepoužívat agresivní prací prostředky, stačí obyčejné mýdlo, nebo i šampóny jsou třeba dobré. Šampón na vlasy stačí bohatě.

Říhová: Říká Michaela Jánská, která prodává plavky. Plavky se mají prát v teplotě 30 stupňůC. V podstatě stačí teplá voda z kohoutku. Dáte-li je po sezóně do pračky, vložte je nejprve do sáčku na prádlo a vynechte odstřeďovací program. Rozhodně se ale nedoporučuje sušit je v sušičce, nebo na topení. Elastanová vlákna by se polámala a plavky by nepřiléhaly.

Jánská: Vůbec nejlepší je je nechat volně uschnout, třeba na ručníku, vytvarovat košíčky do původního tvaru a nechat je tak uschnout.

Říhová: Pot a mastné krémy na opalování a vše, oč by se plavky mohly zachytit, znamenají pro tento druh poměrně drahého oděvu nebezpečí. Michala Jánská si myslí, že do plavek se vyplatí investovat více peněz.

Jánská: Když si zákaznice koupí plavky do 500 Kč, tak musí počítat s tím, že to jsou plavky na jednu sezónu. Když do sebe investuje více a koupí si plavky nad 1000 Kč i více, tak může počítat s tím, že jí plavky vydrží dvě i více sezón. Každé plavky mají mít atest, jak na stálobarevnost, tak i právě na chlór, když se koupe v bazénu, tak by se nemělo nic stát. Každá firma na plavky dává návod na údržbu plavek, takže zákazník by měl být s tím seznámen.

autoři: jkr , anr
Spustit audio

Více z pořadu