Cimrman by zaplesal. Žižkovské divadlo slaví, jubilejní cimrmanovské představení připadlo na 22. 2. 2022

Divadlo Járy Cimrmana hraje už 55 let. Za pouhých pár hodin si připíše další neuvěřitelný rekord: dnešní večerní představení bude mít pořadové číslo 14 000. Na domovské žižkovské scéně vystoupí herci v čele s principálem Zdeňkem Svěrákem v severském dramatu Dobytí severního pólu.

14 tisíc, to je hodně,“ lakonicky komentuje herec souboru Petr Brukner. „Kdyby člověk z toho hrál minimálně polovinu, tak 7000 představení za 55 let, to je tedy dost. Jako na Broadwayi,“ naráží Brukner na to, že skoro všechny role u Cimrmanů byly a jsou alternované.

Jak se diváci dozvídají v semináři hry Blaník, samotný Jára Cimrman se problematikou zapamatovatelnosti historických dat zabýval. Cimrmanovské číslo 14 000 vyšlo shodou okolností na 22. 2. 2022.

Čtěte také

Nejhranější je Vražda v salonním coupé

I když se během výročního večera bude hrát Dobytí severního pólu, tím vůbec nejhranějším cimrmanovským představením je Vražda v salonním coupé. Je to tím, že jsme po smrti Ládi Smoljaka spustili akci Synové pomáhají otcům. Vraždu hrála dvě obsazení: Čepelka starej, Čepelka mladej a Kotek starej a Kotek mladej. Takže se Vražda sehrála každý měsíc dvakrát a tím to naskákalo,“ vysvětluje Zdeněk Svěrák.

Vražda v salonním coupé, která měla premiéru na jaře 1970, má v tuto chvíli na kontě 1177 repríz.

„Pořád nás to baví“

Podle principála je repríza s pořadovým číslem 14 000 krásná, ale svým způsobem také hrozivá. „Krásná v tom, že je to neuvěřitelné, hrozné v tom, že nás pořád to hraní ještě baví.“

Divadlo Járy Cimrmana hraje svou 55. sezonu, a i když se žádná z 15 her nedočkala derniéry, všechna představení má soubor jak v Praze, tak na zájezdech neustále vyprodaná.

autoři: Tomáš Maleček , als
Spustit audio

Související