Chorvatští hasiči úspěšně zasahovali proti požárům

16. srpen 2008
Vysílání v Chorvatsku 2009

Hasiči ubránili domy v Ljubotiči a Puljaně. Hvězdárna v Mosoru zve k pozorování úplňku. Had svou návštěvou vystrašil turisty.

Hasičům se podařilo zastavit lesní požár, který ohrožoval domy v Ljubotiči a Puljaně. V noci začalo hořet na několika dalších místech. Nejvážnější situace byla na ostrově Čiovo nedaleko Trogiru, kde poblíž města Donje Okrug hořely čtyři hektary borového lesa. Pod kontrolou už je také požár u vesnice Velika Čista nedaleko Vodice, kde hořelo 40 hektarů suché trávy. Plné ruce práce měli i hasiči poblíž Zadaru. Ti bojovali s požárem, který se nebezpečně blížil k turistickému letovisku Zaton. Kvůli ohni, který už je pod kontrolou, byla na několik hodin uzavřena i silnice mezi Zadarem a Pagem

Hvězdárna ve městě Mosor zve na pozorování dnešního měsíčního úplňku, s nímž je tentokrát spojeno i částečné zatmění měsíce. Hvězdárna bude mít otevřeno od půl desáté večer do jedné hodiny po půlnoci. Podle hvězdáře Tomislava Soriče srpnová obloha nabízí kromě dnešního zatmění měsíce i řadu dalších atraktivních úkazů. Dobře je vidět třeba planeta Jupiter. Pokud vám návštěva hvězdárny nevyjde, můžete noční oblohu pozorovat třeba z pláže. Nebeské objekty i úkazy prý budou dobře viditelné i bez dalekohledu.

Fotografie starého Splitu nabízí ode dneška nová výstava ve splitském gradskem muzeu. Autorem 40 velkoformátových snímků je legendární chorvatský fotograf Andre Damjanič, který dokumentoval proměny starého města v průběhu druhé poloviny 20. století.

Neobvyklou noční návštěvu měli v apartmánu v Požegu. Turisté už spali, když začala štěkat Lea - to jejich fenka maltézského pekinéze. Muž vstal z postele a spatřil, jak psík poskakuje a doráží na koberec v obýváku. Byla pod ním metr a půl dlouhá užovka pardálí. Když ji pes spatřil, zahájil strategický ústup. Jeho pán užovku vzal i s kobercem a vynesl před dům. Had si to ale znovu namířil přímo do domu. Turista jí ale další návštěvu odepřel, nechal ji za zavřenými dveřmi. V Chorvatsku je užovka pardálí lidově nazývána " kravosas ". Vychází to z mýtu mezi venkovskou populací, že tento had saje mléko kravám přímo z vemene.

Když už je řeč o hadech, tak doplňme, že v Chorvatsku jich žije několik druhů. Pozor je třeba dávat hlavně na různé druhy jedovatých zmijí. Nejnebezpečnější jsou zmije růžkaté, které se vyskytují ve větším množství například na nejvyšším vrcholu poloostrova Pelješac - Sveti Ilij, kterému dali místní obyvatelé název Monte Vipera, neboli Hadí kopec. Zmije najdeme i v národním parku Paklenica a některých dalších místech. Naštěstí u pobřeží je v současnosti zmije vzácností.

Ceny a kurzy

Splitska banka vyplácí za 1 Euro 7 kun a 13 lip a za 100 českých korun 28 kun a 83 lip. Ceny benzínu a nafty v síti čerpacích stanic INA zůstávají stejné. Litr Eurosuperu 95 stojí 9 kun 4 lipy a litr Eurodieselu 9 kun 46 lip.

Doprava

Tunely Sveti rok a Mala kapela na dálnici A1 se jezdí obousměrně. Před tunelem Sveti rok je v obou směrech kolona dlouhá 8 kilometrů. Před tunelem Mala kapela ve směru na Záhřeb je čtyřkilometrová kolona. Na výjezdu z mýtnice Lučko ve směru do vnitrozemí čeká řidiče šestikilometrová kolona. V Istrii je u mýtnice směr Kaštel a Plovanija kolona dlouhá 20kilometrů. Hustý provoz je i na dálnici A2 ze Záhřebu na Slovinsko, stejně jako na většině hraničních přechodů.

Počasí

V neděli 17. srpna bude částečně slunečno, někde ještě i oblačno. Na severním Jadranu místy přeháňky nebo bouřky. Povane západní až severozápadní vítr. Nejnižší ranní teploty 18 až 23, odpolední 23 až 28 stupňů Ceslia. Teplota moře 23 až 27 stupňů.

Pro jachtaře máme upozornění na silný severozápadní vítr, na severním Jadranu se od pobřeží přižene bura o rychlosti do 45 uzlů, odpoledne bude slábnout. Zkraje dne se může místy objevit neverin. Moře bude na stupni 2 až 4. Viditelnost 10 až 20 kilometrů.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Více z pořadu