Chorvatské letadlo na lince z Madridu mělo problémy s podvozkem

26. srpen 2008
Vysílání v Chorvatsku 2009

Chorvatské letadlo mělo problémy na lince z Madridu. Během letu přístroje nahlásily poruchu podvozku, kapitán následně zjistil, že jsou v nepořádku kola. Se strojem nicméně pokračoval až k letišti Čilipi, kde už byly v plné pohotovosti záchranáři. Přistání se naštěstí povedlo, a tak si Španělé z paluby mohou nerušeně užívat památky v Dubrovníku i Jadran.

V Chorvatsku začíná období slev. Ubytování, ale i některé služby budou v dalších dnech levnější. Je ale těžké odhadnout o kolik, protože někde se sezóna nepovedla, a tak se budou místní snažit udržet původní ceny co možná nejdéle. Veřejně se letos mluví o takzvaně stydlivých slevách. Podle místních odborníků na turistiku má být třeba pronájem apartmánu levnější jen o 15 procent.

Výlet po moři nevyšel turistům na katamaranu Biševo Split. Rychlou cestu z Puly do Zadaru překazila porucha motoru. Tříhodinové zdržení na moři nebylo příjemné pro rodiny s dětmi. Malým turistům totiž brzo došla trpělivost a donekonečna se ptali, jak dlouho tady budou stát.

Turisté v okolí Šibeniku nemají dostatek informací. Stěžují si na místní průvodce, kteří jim neřeknou, kde se dá dobře a levně najíst, kam na výlet a co a kde se dá koupit. Přestože je v Šibeniku celá řada lákadel, jsou prý špatně propagovány a dost často zůstávají v utajení. Plusem Šibeniku a nejbližšího okolí je naopak rodinná atmosféra, hezké pláže a národní park Krka.

Splitská nemocnice bude bojovat proti AIDS. Spolu s chorvatským ministerstvem zdravotnictví rozjíždí bezplatné testování na HIV. Výsledky anonymního testu prý budou do 24 hodin. Balkán a země bývalého Sovětského svazu jsou totiž velkou hrozbou pro Evropu.

Že máme v Chorvatsku své policisty asi víte, ale možná netušíte, že jsou na tom stejně Slováci a Francouzi. Například francouzští strážci pořádku pomáhají chorvatským kolegům v Dubrovníku. Kromě práce prý zažijí řadu zábavných situací, například když se jich krajané ptají, zda si neodskočili ze Saint Tropez. Většina Francouzů je potom hodně vyjukaná, když jim strážníci vysvětlují, že jsou v Dubrovníku služebně.

Kurzy a ceny

Za jedno euro dostanete sedm kun a 10 lip a za 100 českých korun 28 kun a 34 lip. Ceny benzínu a nafty jsou pro nás příznivé. V síti čerpacích stanic INA stojí litr naturalu 95 osm kun a 93 lip, za naftu zaplatíte necelých devět kun.

Doprava

Pokud se právě vracíte domů, vypadá to na bezproblémovou jízdu. Vítr se uklidnil, a tak ani na jadranské magistrále nehrozí mimořádné uzavírky. Během večera pozor na istrijském ypsilonu a před hranicemi se Slovinskem. Cestáři se chystají na menší opravy. Jinak přes přechod Macejl projedete bez zdržení.

Počasí

Slunečno a velmi teplo slibuje zítřejší předpověď. Ranní teploty 18 až 23, odpolední vystoupí na 28 až 33 stupňů. Západní až jihozápadní vítr, na severním Jadranu v noci a ráno slabá bura.

Jachtaři se mohou těšit na západní až severozápadní vítr pět až 15 uzlů. Moře bude na dvojce až trojce, viditelnost do 20 kilometrů. Pozor, ve Velebitském kanále v noci a ráno severovýchodní vítr 30 až 40 uzlů.

autor: duv
Spustit audio

Více z pořadu