Chorvatská policie varuje před veksláky

5. září 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Vekslák v Chorvatsku okradl turistu. Tamní policie nabádá návštěvníky, aby peníze směňovali jen ve směnárnách. Trajekty jsou stále plné, a to i po sezóně. Chorvaté si od pondělí užijí už druhou řadu reality show Velký bratr. Počasí bude v úterý 6. 9. proměnlivé s nejvíce 28 stupni.

Chorvatská policie upozorňuje turisty, aby měnili peníze jen ve směnárnách. Například v Makarské přišel německý turista o své peníze tak, že si je chtěl vyměnit u muže na ulici na černo. Ten mu ale za dvě stě euro dal v obálce 700 slovinských tolarů. To odpovídá zhruba dvaceti kunám. Policie po zloději pátrá.

Trajektového spojení ze Splitu na Dalmatské ostrovy využil během uplynulého víkendu téměř stejný počet lidí, jako před týdnem. Sezona se ale v Chorvatsku chýlí k závěru. Mezi turisty, kteří o víkendu do Splitu přijeli, převažují Němci a Češi.

Chorvatská televize RTL dnes rozjíždí druhou sérii reality show Big brother. Do vysílání ji televize zařadila kvůli loňskému velkému úspěchu. Kanál RTL předpokládá, že se Velký bratr stane nejsledovanějším pořadem.

Kurzy a ceny:
Sto českých korun směníte na 25 kun a 20 lip. Za jedno euro dostanete 7 kun a 41 lip. Jde ovšem o kurz deviza střed, ve směnárnách tak zaplatíte o něco víc.

Ceny pohonných hmot:
Jeden litr nafty koupíte za 7,30 kuna a za litr benzínu Euro 95 dáte téměř 8 kuna. Chorvatská vláda navíc začala jednat s nejdůležitějším prodejcem pohonných hmot - společností INA. Firma prý musí udržet stávající ceny.

Počasí v Dalmácii:
U moře počítejte s proměnlivou oblačností, v Dalmácii a na jižním Jadranu s přeháňkami a bouřkami. Ranní teploty v úterý 22 až 18, odpolední 25 až 28 stupňů. Povane slabý jihozápadní vítr nebo jugo.

Jachtaře čeká většinou jihovýchodní vítr 6 až 14 uzlů, ve Velebitském kanále do 20 uzlů. Moře mezi dvojkou a trojkou, viditelnost do 20 kilometrů. Na středním a jižním Jadranu přeháňky a bouřky.

autoři: duv , mvo
Spustit audio

Více z pořadu