Chorvaté otevřeli tunel Mala Kapela na dálnici A1

24. červen 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Sobota 25. 6. je v Chorvatsku Dnem státnosti. Městská pláž v Omiši je přístupná invalidům. Italové od zítřka začnou jezdit na nové námořní lince Split - Pescara. Sobotní počasí bude slunečné s teplotami do 33 stupňů.

Na dálnici Záhřeb - Split dnes v úseku Bosiljevo - Sveti Rok otevřeli tunel Mala Kapela. Nejdelší tunel v Chorvatsku je tak v provozu dva dny před slíbeným otevřením celé dálnice, která spojuje jih a sever Chorvatska. Tunel Mala kapela měří přes 5700 metrů a jeho vybudování patřilo k technicky nejnáročnějšímu na celé trase dálnice. Pouze stavba dvou tubusů tohoto tunelu přišla Chorvaty na 80 miliónů Euro. V současné době ale bude v provozu pouze jeden tubus - a to západní. Ten druhý bude jako rezerva používán jen v případě nehody. Chybí tak otevřít už poslední úsek dálnice - a to 33 kilometrů mezi městy Pirovac - Skradin - Šibenik - Vrpolje. Po něm se bude jezdit od nedělního pozdního večera a za použití celé dálnice zaplatíte 157 kun.

Zítřek, tedy 25. červen, je v Chorvatsku státním svátkem. Lidé tady slaví Den státnosti. Počítejte s tím, že zítra budou zavřené banky, omezenou otevírací dobu, nejčastěji do 12 hodin, budou mít i mnohé obchody. Často ale mohou být také zavřené.

Moře u městské pláže v Omiši je přístupné i invalidům. Město tam totiž zřídilo novou zdviž, pomocí které se do vody dostanou i těžce postižení. Navíc se obejdou bez cizí pomoci. Je to první podobné zařízení přímo na městské pláži. Na tělesně postižené ale myslí i jinde, například na pláži Ivašnjak na Makarské, kde je také vybudovaný bezbariérový přístup do moře.

Italský dopravce SNAV rozjíždí od zítřka novou námořní linku Split - Pescara. Lodě, které pojmou 600 lidí a 220 aut, budou mít zastávku i na Hvaru ve městě Stari Grad. Ze Splitu budou vyjíždět v 8 hodin a do Pescary doplují 15 minut před jednou. Z Itálie se na cestu zpět vydají ve 14:45 a do Splitu doplují o půl osmé.

Počasí v Dalmácii:
V sobotu 25.6. bude v Dalmácii slunečno, vát bude jen slabý vítr, v podvečer se počasí změní na polojasné. V noci teploty klesnou na 20 až 24 stupňů, přes den rtuť v teploměru vyšplhá na 28 až 33 stupňů.

Upozornění pro jachtaře - na severním Jadranu zítra meteorologové počítají s neverínem, jinak je moře na stupni 2 až 3, v noci bude dokonce na stupni 1 až 2 a viditelnost je 10 až 20 kilometrů.

autor: hah
Spustit audio

Více z pořadu