Chorvaté mají nejraději turisty z Německa, Itálie a Česka

21. srpen 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Chorvatská turistická agentura TIC uspořádala anketu o oblíbenosti zahraničních turistů. Němci nakonec vyhráli na plné čáře. Na parkovišti u motelu Plitvice u Zábřehu byla okradena česká rodina. Chorvatské dálnice bude co nevidět hlídat na 150 policejních kamer. Dubrovnické hradby lámou rekordy v návštěvnosti. Manson bude koncertovat v Pule.

Chorvatská turistická agentura TIC uspořádala mezi domácími hoteliéry anketu o tom, kterou z turistických národností mají nejvíc v oblibě. Němci to nakonec vyhráli na plné čáře - podle Chorvatů se chovají kulturně a fair play. Na druhém místě skončili Italové - nad jejich temperamentem je sice někdy nutné přimhouřit oko, ale zase utrácejí nejvíc peněz. Češi se umístiili na třetím místě - podle Chorvatů jsou totiž jako domácí - naopak poslední místo zbylo na Slovince.

Na parkovišti u motelu Plitvice u Zábřehu byla okradena česká rodina. Manželé se dvěma dětmi si na cestě domů udělali krátkou zastávku. Zatímco otec odešel na záchod, ženu ve vozidle oslovil neznámý můž s tím, že z pneumatiky uniká vzduch. V okamžiku kdy se šla podívat, zloděj ukradl z vozidla příruční tašku s doklady a měnší částkou peněz. Policie upozorňuje, že muž silnější postavy ve věku kolem 35 let, může na parkovišti u Záhřebu svoji fintu zopakovat.

Chorvatské dálnice - to znamená Dalmatinu, a rychlostní komunikace Záhřeb - Rijeka i itrijský Ypsilon bude co nevidět hlídat na 150 policejních kamer. Informovalo o tom ministerstvo vnitra. Kamery budou hlídat samozřejmě dodržování rychlostí jízdy i jiné prohřešky, případné uprchlíky zkasíruje na nejbližším mýtu. Nově se formuje i rychlá jednotka dálniční policie. Půjde o jeden z nejmodernějších dohlížecích systémů v Evropě.

Během prvních sedmi měsíců letošního roku navšívilo hlavní dubrovnickou atrakci, tedy hradební zdi města více než 350 tisíc návštěvníků. Loni zdi dlouhé přesně 14 set metrů obešlo dokola kolem více než 600 tisíc turistů. Zasvěcení hovoří o tom, že číslo z roku 2004 bude letos určitě překonáno.

Koncert amerického show rockera Merlina Mansona v Pulské Aréně se nakonec uskuteční. Akci kontroverzního umělce předcházela řada výtek ze strany vedení města, policie i církve. Koncert proběhne za zpřísněných bezpečnostních podmínek. Zatím je ale prodáno pouze 3 000 vstupenek, což je necelá polovina kapacity hlediště pulského Kolosea. Manson proslul po celém světě svými hudebními výstřelky, výstřední módou i zjevem.

Doprava:
Doprava v Chorvatsku je momentálně stále ještě intenzivní, ale provoz se postupně zeslabuje. Na dálnici A1 ze Splitu do Záhřebu je před tunelem Sveti Rok 5 km kolona.
Na jižním vstupu do tunelu Mala Kapela je kolona 4 kilometrová. Kolony jsou i v Istrijském Ypsilonu: od uzlu Buje popojíždí směrem na přechody Plovanija a Kaštel 4 kilometrová kolona. Kolona je i na most na Krk, a na dálnici Rijeka Záhřeb mezi vijaduktem Svijno a Orahovicí. Ucpává se kasírka Lučko na sjezdu u Záhřebu. Je tam kolona 5 kilometrů.

Přechody:
Na výjezdu na Macelji je kolona 6 kilometrů. Policie provoz přesměrovává na sousední Lupinjak. Na přechodu Bregana se na odvanení na výjezdu čeká asi 15 minut.

Trajekty:
V přístavech Mišnjak, Merag a Žigljen jsou fronty o délce asi 1.5 kilometzru. V přístavu Porozina je fronta čítající 500 metrů. Trajekty plují bez zpoždění.

Počasí v Dalmácii:
V pondělí bude převážně oblačno, bude pršet a místy můžou být bouřky. Srážky budou především v Lice a v Dalmácii. Na Jadranu povane mírné jugo, na severním Jadranu se začne stáčet na severozapdnjak. Po ránu bude na Jadranu 17-21, přes den 20-25 stupňů.
Prognoza za pomorce:
Upozornění: Místy na moři bouřky!

Jinak na Jdranu povane především jihovýchodní vítr 8-18 uzlů, při bouřce může změnit směr a sílu. Moře bude na 2-3, viditelnost 10-20 km. Bude oblačno s deštěm nebo přeháňkami.

Kurzy:
Kurzovní lístek zůstává beze změn. Podle středního kurzu chorvatské národní banky jednomu euru odpovídá 7 kun a 35 lip, americkému dolaru 6 kun a 4 lip. Za 100 českých korun dostanete podle středního kurzu 25 kun.

autoři: men , mvo , Martin Ježek
Spustit audio

Více z pořadu