Chcete na vodu a nemáte vlastní kajak? Na Odře vám pomůžou půjčovny

7. červenec 2015
Radiožurnál na cestě

Není jich moc, ale začínají se objevovat. To se dá říct o půjčovnách kajaků a jiných lodí na polské Odře kousek od hranic s Moravou. V dalším díle svého putování po řece se na ně zaměřil zpravodaj Radiožurnálu Vít Pohanka.

Odra se před Ratiboří rozděluje na zregulovaný kanál a původní řečiště, které protéká přímo městem. Mají tady postavené skoro přepychové přístaviště pro kajaky a jiné menší lodě částečně za peníze Evropské unie. A najdete tady také první půjčovnu kajaků od moravské hranice.

Tomáš Signus otevřel svou půjčovnu teprve v červnu. Nemá ještě nějaké trvalé místo u řeky, podnik funguje na základě konkrétní dohody. „Zákazník mi zavolá, domluvíme se na místo, kde chce začít sjezd řeky. Já tam přijedu a dovezu kajaky. Až tam skupina dojede, zavolají mi, já tam přijedu, odeberu kajaky, rozloučíme se a jedeme domů,“ vysvětluje.

Čtěte také

Půjčení kajaku vás může vyjít i na pouhých 100 korun

Ceny jsou mírné. Vypůjčení jednoho kajaku na jeden všední den stojí 40 zlotých, podle momentálního kurzu tedy nějakých 280 až 300 korun. O víkendu je to víc, v přepočtu 330 až 350 korun za dvoumístný kajak na den. „Teď mám 12 kajaků. Když je zájem větší skupiny, může zajistit dalších 12,“ říká Tomáš.


Dál po proudu Odry už se začínají objevovat i místa, kde si můžete zakajakovat třeba jen na hodinu za 10 až 15 zlotých, tedy asi 75 až 100 korun.

V takovém případě začínají platit množstevní slevy. Za každý 10. vypůjčený kajak se neplatí. A když si někdo půjčí víc než čtyři kajaky, má dopravu zdarma.

Pádluji teď po Odře u soutoku s říčkou Osoblahou. Ideální samozřejmě je, když máte loď vlastní, přivezete si ji, kam potřebujete, zapádlujete si, užijete řeky a jedete zas dál. Ale na Odře už najdete také půjčovny. A všechny, na kterém jsem zatím narazil, mají základní informace včetně telefonu a adresy i na internetu.

Čtěte také

autor: vpo
Spustit audio