Čeští cestovatelé přešli zamrzlé jezero v Mongolsku. „Na zádech si táhnete celé živobytí,“ říkají

Čeští cestovatelé slaví úspěch. Polárník Václav Sůra společně s dokumentaristou Petrem Horkým, kteří jsou už týden na expedici v Mongolsku, přešli 134 km dlouhé zamrzlé jezero Khövsgöl Nuur. To se zatím nepodařilo žádnému Čechovi a zřejmě také nikomu na světě.

Proč se cestovatelé rozhodli vyjet právě do téhle odlehlé středoasijské země? „S kolegou Petrem Horkým vyhledáváme různé destinace. Zajímá nás příroda, kde by se dalo zažít poctivé dobrodružství,“ vysvětluje Václav Sůra.

Připomíná také, že s nápadem polární výpravy do Mongolska přišel právě Petr Horký, který věděl, že v této destinaci jsou pro polárníky důstojné mrazy. „Užili jsme si plnohodnotný polár,“ dodává.

Khövsgöl Nuur je podobný Bajkalu, a když slyšel, že se podobné, zmenšené jezero opět naskýtá, tak byl nadšený. „Dokonce jsme vzbudili i rozruch u místních, což jsme nečekali,“ pochvaluje si.

Čtěte také

A Petr Horký se přidává: „Vše jsme zvládli bez větších potíží.“ Připomíná také, že všechny zásoby měli na saních, a díky tomu byli soběstační.

„Co si táhnete na zádech, to je vaše živobytí! Máte tam svůj dům, tedy stan, máte tam svoje teplo, to je vařič, na kterém si rozpustíte vodu z ledu a uvaříte si, máte tam všechno jídlo a oblečení,“ říká s tím, že člověk se tak vrací ke kořenům.

autor: mve
Spustit audio