Český rozhlas spustíte z dalšího chytrého reproduktoru. Po Amazon Echu i na Google Home

24. červenec 2019

Rozhlas, to už dávno není jen klasické rádio. Ale i podcasty, mobilní aplikace a v poslední době třeba i chytré reproduktory. Nejnověji si zprávy Radiožurnálu poslechnete i na chytrém reproduktoru Google Home.

Na pole chytrých reproduktorů – tedy domácích reproduktorů, které ovládáte prostřednictvím hlasovým povelů – nevstupuje Český rozhlas poprvé. Už loni v březnu si mohli první posluchači pustit rozhlasové zprávy na reproduktoru Amazon Echo, a to přes hlasovou asistentku Alexu. 

Vedle Amazon Echa si nyní zprávy Radiožurnálu můžete poslechnout i na chytrém reproduktoru Google Home. Stačí říct „Ok, Google, talk to Czech Radio News“ a ihned se spustí zprávy z poslední hodiny. V kteroukoliv denní dobu se tak okamžitě dozvíte, co se právě děje.

„Když jsme loni zprávy do Alexy přidali, ozvala se řada lidí, že by chtěli podobnou funkci i na Google Home. Jsem rád, že jsme jim to nyní nabídli a zprávy mohou poslouchat tam, kde jim to vyhovuje. V budoucnu bychom pak rádi umožnili uživatelům i poslech samotného vysílání,“ plánuje šéf Nových médií Jiří Malina.

Komunikace je zatím v angličtině

Chytré reproduktory jsou v zahraničí velkým hitem. Jen v amerických domácnostech se jich nachází 118 milionů a používá je 21 procent dospělých Američanů. A svoje fanoušky mají chytré reproduktory i v Česku.

„Chceme naše zpravodajství šířit všemi možnými způsoby – ve vysílání, na webu, v mobilních aplikacích nebo právě v chytrých reproduktorech. Google Home zatím neumí česky, ale má zde již svou základnu fanoušků a do budoucna má velký potenciál,“ domnívá se šéfredaktor Radiožurnálu Ondřej Suchan.

autor: als