Český lev opět živě na Radiožurnálu. Poslouchejte v sobotu večer přenos ze zákulisí slavnostního předávání cen

2. březen 2023

V sobotu 4. března večer se nejlepší čeští filmaři a herci sejdou v sále pražského Rudolfina při velkém svátku českého filmu, který je letos výroční – Český lev slaví 30. narozeniny. Předávání cen Český lev sledujte s námi ve 20:15 ve vysílání Radiožurnálu. Moderátor Jan Pokorný a filmový kritik Pavel Sladký budou s mikrofonem čekat v zákulisí na čerstvé držitele Českých lvů.

V sobotu večer Radiožurnál nabídne posluchačům tradiční pohled do zákulisí předávání filmových cen. V pražském Rudolfinu bude čerstvé laureáty zpovídat Jan Pokorný po boku s filmovým kritikem Pavlem Sladkým.

Čtěte také

Po celý týden ve vysílání redaktor Martin Hrnčíř představuje snímky, které mají největší šanci na zisk křišťálového lva.

V rekordní konkurenci loňské filmové produkce nejvíce nominací získaly filmy Arvéd a Il Boemo, následují je snímky BANGER. a Světlonoc. O sošku Českého lva se v závěrečném hlasování utká celkem 32 titulů v 19 statutárních kategoriích.

Při hlasování o nominacích 30. ročníku cen Český lev hodnotilo 183 filmových profesionálů 47 hraných celovečerních filmů, 15 dokumentárních filmů vybraných předvýběrovou komisí ČFTA, 16 televizních děl, 9 animovaných a také 10 krátkých filmů.

Mysteriózní dramata i historický velkofilm

Nejvýše akademici ocenili 12 nominacemi psychologické mysteriózní drama Arvéd režiséra Vojtěcha Maška, které rozkrývá příběh reálné postavy nacistického kolaboranta a přisluhovače komunistického režimu přezdívaného „malostranský ďábel“.

Čtěte také

S počtem 11 nominací vstupuje do závěrečného klání historický velkofilm Il Boemo Petra Václava znovuobjevující příběh i dílo nejslavnějšího českého skladatele 18. století Josefa Myslivečka. 8 nominací má na kontě BANGER. – zběsilá adrenalinová jízda plná rapu a drog natočená výhradně na iPhone režiséra Adama Sedláka. 

Mysteriózní drama Světlonoc Terezy Nvotové, které probouzí dávné vesnické čarodějnické legendy, získalo 7 nominací. Shodně se čtyřmi nominacemi pak do boje o Českého lva vyrážejí filmy Grand Prix Jana Prušinovského, Jan Žižka Petra Jákla, Oběť Michala Blaška a televizní minisérie Podezření, za kterou rovněž stojí režisér Michal Blaško.

Čtěte také

Český lev ze zákulisí

Radiožurnál vám nabídne exkluzivní rozhovory s jejich čerstvými vítězi. Všechny rozhovory s oceněnými si budete moci pustit živě na Instagramu, zpětně také na YouTube kanálu Radiožurnálu.

autoři: Radiožurnál , agf | zdroj: ČFTA / Český lev
Spustit audio

Související